Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανακοίνωση της ΣΣΠ για τους πρωτοετείς φοιτητές

 Συνάδελφε πρωτοετή,

έχοντας καταφέρει με χίλια ζόρια να περάσεις σε μια σχολή, μέσα από ένα σχολείο που είχε από την τηλεκπαίδευση μέχρι τον κόφτη της ΕΒΕ, είσαι πλέον αντιμέτωπος με έναν νέο γύρο δεινών στο πανεπιστήμιο. Η πτώση του βιοτικού επίπεδου της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας όλο και περισσότερο εντείνεται με την ακρίβεια. Το να έχεις ακόμα και τα πιο στοιχειώδη (στέγαση, φαϊ, ρεύμα, θέρμανση κ.ά.) δεν είναι μια καθόλου απλή υπόθεση. Η εξαθλίωση, η ανεργία, η φτώχεια, η κατάργηση κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων έχουν γίνει πλέον κανονικότητα, όπως και η ανικανότητά των κυβερνήσεων και της οικονομικής ελίτ να διαχειριστούν την οικονομική κρίση. Η τελευταία δεν προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία ή τον «δικτάτορα Πούτιν», όπως διαμηνύουν κυβέρνηση και ΜΜΕ, αλλά είναι αποτέλεσμα της ίδια της λειτουργίας του καπιταλισμού και των ανταγωνισμών μεταξύ των κυβερνήσεων παγκοσμίως.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ… ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΤΟΥ

Τόσο παγκόσμια όσο και στην χώρα μας, τα πράγματα οδεύουν προς μια ζοφερή κατάσταση για τους εργαζόμενους και την νεολαία, σε έναν «πολεμικό χειμώνα» όπως παραδέχεται μέχρι και η κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης και η συμμορία του δεν γνωρίζουν όρια ως προς την αρπακτικότητα και σήψη τους. Από την κάλυψη των κερδοσκόπων,των οποίων τα υπερκέρδη δεν πειράζονται, εν μέσω ακρίβειας, ειδικά στα τιμολόγια του ρεύματος. Από την δογματική στήριξη της «μείωσης του κράτους» και το πλήρες ξεπούλημα οτιδήποτε δημοσίου (Υγεία, λιμάνια, εκπαίδευση κ.α.). Από την πλήρη στοίχιση στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ μετατρέποντας την χώρα σε απέραντη στρατιωτική βάση και ανοίγοντας τον δρόμο για μια στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία, στο πλαίσιο του αντιδραστικού και επικίνδυνου ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Από το ότι είναι βουτηγμένοι στα σκάνδαλα, στην κυνικότητα και στην αλαζονεία (βλ. παρακολουθήσεις, Novartis, αποφυλάκιση Λιγνάδη κ.ά). Λόγω της μεγάλης φθοράς τους και αποδοκιμασίας από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, βλέπουν ότι ο κύκλος για αυτούς τελειώνει και προσπαθούν ναεφαρμόσουν όλα τα ακραία νομοσχέδια που έχουν ψηφίσει (νόμοι Κεραμέως, νόμος Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο κλπ).

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Σύμφωνα με τους νεοφιλελεύθερους κανίβαλους και τα κόμματά τους, μια οικονομία τόσο βαθιά χρεοκοπημένη, δεν πρέπει να έχει δημόσια και δωρεάν παιδεία. Δεν γίνεται να μπαίνουν τόσοι εισακτέοι στα πανεπιστήμια, αφού μένουν άνεργοι ή μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Στόχος τους είναι: α) Η μετατροπή της εκπαίδευσης σε μια «αγορά υπηρεσιών». Κάθε νέος θα αγοράζει ό,τι αντέχει η τσέπη του. β) Η μείωση του χρόνου και της ποιότητας της εκπαίδευσης (εξώθηση στην επαγγελματική εκπαίδευση κ.λπ.). Πλατιά στρώματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με τον ταξικό αποκλεισμό, το πέταγμα στη σύγχρονη αμορφωσιά, για να δουλέψουν μετά σαν σύγχρονοι σκλάβοι. Αφού, όπως κυνικά μας λένε, «δεν είμαστε όλοι ίσοι»– αυτοί που στέλνουν τα παιδιά τους σε πανάκριβα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού! Αυτή την κατεύθυνση προσπαθούν να παγιώσουν με τον νέο Νόμο-Πλαίσιοπου πέρασε το φετινό καλοκαίρι:

α) τα ΑΕΙ θα διοικούνται από Συμβούλια Ιδρύματος και «ανθρώπους της αγοράς» (managers), λειτουργώντας το πανεπιστήμιο σαν επιχείρηση,

β)το κλείσιμο τμημάτων με ένα νομοθετικό διάταγμα του Υπουργείου Παιδείας

γ)Ιδιωτικοποιήσεις κομματιών-φιλέτων από την περιουσία των πανεπιστημίων

δ) Ενιαία ψηφοδέλτια στις εκλογές, προχωρώντας προς την κατάργηση των Φοιτητικών Συλλόγων

ε) Κατάργηση διδακτικής επάρκειας στις καθηγητικές σχολές και απόσπασή της από το πτυχίο κ.ά.

Ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται άλλωστε κομμάτια προηγούμενων νόμων της Κεραμέως:

Ø Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ): άλλοι 40.000 μαθητές έμειναν και φέτος εκτός πανεπιστημίων, κυρίως παιδιά των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Ø Διαγραφές στα ν + 2 και ν + 3 χρόνια.

Ø Διόγκωση των τίτλων-εμπορεύματα τύπου ΙΕΚ και Κολλεγίων, μέσω της εξίσωσής τους με τα πανεπιστημιακά πτυχία.

Ø Στα σχολεία, με την «αυτονομία» των σχολείων και τις «αξιολογήσεις», ετοιμάζεται το κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων, με πρώτα θύματα αυτά των πιο λαϊκών περιοχών.

Ø Σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την «αξιολόγησή» τους, βάσει ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες μεγάλες μειώσεις στη χρηματοδότηση και κλεισίματα/συγχωνεύσεις ολόκληρων σχολών.

ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Για την επιβολή και παγίωση όλων των παραπάνω,θεσπίστηκε η Πανεπιστημιακή Αστυνομία (ΟΠΠΙ), όπου ήδη από αρχές Σεπτέμβρη επιχειρούν να την φέρουν στα πανεπιστήμια, προετοιμάζοντας μαζί και κάμερες, τουρνικέ και πειθαρχικά. Η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε φυλακές, όπου θα χτυπούν όποιον αντιστέκεται στην καταστροφή της δημόσιας δωρεάν παιδείας, πετώντας έξω με την βία όποιον «δεν χωράει» στο Πανεπιστήμιο της Αγοράς. Θέλουν συνολικά να  ξεμπερδεύουν με τους συλλόγους, τις δομές αυτοοργάνωσης του φοιτητικού κινήματος, να απαγορεύσουν - ποινικοποιήσουν τους αγώνες, τις συνελεύσεις και τις καταλήψεις, να ξεριζώσουν τα πιο αγωνιστικά – μαχητικά κομμάτια του φοιτητικού κινήματος. Όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα συνειδητοποιούν τι σημαίνουν τα παραπάνω, με την πρωτοφανή και λυσσαλέα επίθεση της αστυνομίας διαλύοντας συναυλία 5.000 ατόμων στο ΑΠΘ και τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων, επιστρατεύοντας αύρες και χημικά. Έστειλαν ακόμη και μπάτσους στο ΕΜΠ για να εισβάλουν σε δωμάτια εστιακών φοιτητών, πετώντας τους έξω από τα σπίτια τους, φτάνοντας στο σημείο να πυροβολήσουν εντός του ιδρύματος και να τραυματίσουν 1 άνθρωπο!

Η προσωρινή υποχώρηση της κυβέρνησης στην εγκατάσταση της ΟΠΠΙ δείχνει την τεράστια κρίση της. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός! Όποιο μνημονιακό κόμμα και να ήταν στην εξουσία (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) την ίδια κατεύθυνση θα ακολουθούσαν, τόσο στο θέμα της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, όσο και ευρύτερα στα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Και αυτό γιατίη επιβολή της ΟΠΠΙ αποτελεί στρατηγικό στόχο, εξ’ ου και η φαινομενικά «παράλογη» εμμονή της κλίκας Μητσοτάκη, και μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από πολλές εισβολές της αστυνομίας μέσα στις σχολές και τη συνεχή καταστολή του κινήματος.

Θέλουν να προχωρήσουν την επίθεση μέχρι τέλους. Επομένως πρέπει και εμείς να είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι να απαντήσουμε. Με συλλογικούς-ανυποχώρητους αγώνες, μακριά από ατομικές λογικές και αυταπάτες. Εργαλείο στην οργάνωση των αγώνων μας είναι οι φοιτητικοί μας σύλλογοι. Με την εγγραφή σου στην σχολή είσαι αυτόματα και μέλος του συλλόγου, με δικαίωμα να συμμετέχεις στις γενικές συνελεύσεις του. Είναι γεγονός πως οι σύλλογοιέχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα στην λειτουργία τους, αλλά και στις παραδόσεις τους. Κύρια ευθύνη για αυτήν την κατάσταση φέρνουν οι παρηκμασμένες καθεστωτικές δυνάμεις (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-BLOCΟ), οι οποίες συνειδητά προσπάθησαν να τους απενεργοποιήσουν/διαλύσουν. Οι φοιτητές τις καταδίκασαν, γυρνώντας τους την πλάτη στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές. Από την άλλη οι δυνάμεις που αναφέρονται σε αγώνεςέχουν σοβαρά προβλήματα: η ΠΚΣ-ΚΝΕ επιδίδεται μόνο σε «συμβολικές κινήσεις» και σε μεγάλα λόγια του τύπου «νικήσαμε» κλπ. και στην πραγματικότητα δεν θέλει πραγματικούς και μαχητικούς αγώνες των φοιτητών γιατί δεν τους «ελέγχει». Τα ΕΑΑΚ, είτε ακολουθούν την ΠΚΣ στις «συμβολικές κινήσεις», απαξιώνοντας τα εργαλεία που έφεραν νίκες σε φοιτητικά κινήματα (συντονιστικά, καταλήψεις κλπ.), είτε κάνουν σπασμωδικές και αδιέξοδες κινήσεις, αδυνατώντας να προτείνουν ένα σχέδιο αγώνα.

ΑΠΟ ΧΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ), είναι μια αριστερή αντικαπιταλιστική φοιτητική παράταξη, στον χώρο της επαναστατικής αριστεράς. Δεν εξαρτιόμαστε από επιχειρηματικά συμφέροντα, από τα αστικά κόμματα και το κράτος. Συμμετέχουμε ενεργά σε όλους τους αγώνες του φοιτητικού και εργατικού κινήματος, με απώτερο σκοπό την ανασυγκρότηση και ανασύνθεσή τους. Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ένα δυνατό φοιτητικό κίνημα, με ζωντανούς συλλόγους και μορφές αυτοοργάνωσης, δυναμικές μορφές πάλης κι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και σχέδιο. Το φοιτητικό κίνημα μπορεί και πρέπει να πυροδοτήσει έναν ξεσηκωμό της νεολαίας και των εργαζομένων και μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες, να διώξουμε την αστυνομία από τις σχολές, να ανατρέψουμετην«κυβέρνηση των πλουσίων» της ΝΔ και κάθε μνημονιακή κυβέρνηση, να οικοδομήσουμε ένα αντιπολεμικό - διεθνιστικό κίνημα και να μπλοκάρουμε την διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων! Ξαναπιάνοντας το νήμα από τους περσινούς αγώνες, να διαψεύσουμε κάθε φωνή που μας αποκαλεί χαμένη γενιά. Ας γίνουμε εμείς η γενιά που θα αλλάξει τον κόσμο, που θα σπάσει την ηττοπάθεια και θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Πάνω σε αυτό το σχέδιο σε καλούμε να παλέψεις μαζί μας, για δωρεάν και δημόσια πανεπιστήμια, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, με δικαίωμα στην δημόσια υγεία, για μια ζωή όπου θα έχουμε μέλλον και αξιοπρέπεια.