Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το ΠΑΔΑ στο μάτι του κυκλώνα

Νόμοι Κεραμέως & υποχρηματοδότηση διαλύουν τις σχολές μας


Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει με τρομακτικές δυσκολίες για τους φοιτητές και τις οικογένειές μας. Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, αγωνιά σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση μόνο για  το πως θα την τσακίσει ολοσχερώς, ψηφίζοντας μέσα στο κατακαλόκαιρο (14/7) τον νέο εκτρωματικό Νόμο Πλαίσιο της Κεραμέως. Με την εφαρμογή του στοχεύουν σε κλεισίματα σχολών, την κατάργηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση συνολικά κάθε πτυχής του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου (προγράμματα σπουδών, έρευνα, λέσχη, εστίες). Η επιβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας (όπως δοκιμάστηκε σε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ), στοχεύει να πνίξει τις αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος, όποιον τολμήσει να διαμαρτυρηθεί εναντίον αυτής της δυστοπίας που μας ετοιμάζουν.

Η επίθεση στην Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία δεν εξαιρεί σαφώς και το ΠΑΔΑ. Η φοιτητική μέριμνα τσαλακώνεται και πετιέται στα σκουπίδια. Αναφορικά με την στέγαση, μόνο ένας συμβολικός αριθμός δωματίων υπάρχει για τους πιο φτωχούς φοιτητές, οι οποίοι έρχονται από την επαρχία για να σπουδάσουν, όλοι οι άλλοι είτε δεν θα έχουν αυτή την «πολυτέλεια», είτε θα πρέπει σε χρόνο ντε τε να ψάξουν να βρουν κάποια δουλειά για να τα βγάλουν πέρα. Ιδιωτική υπόθεση έχει καταλήξει να είναι άλλη μια ανθρώπινη ανάγκη....η σίτιση. Όλοι ξέρουμε ότι επιβάλλονται αυστηροί έλεγχοι στο εστιατόριο για την κάρτα σίτισης που έτσι και δεν πληροίς τα κριτήρια υποχρεούσαι να πληρώσεις 4 ευρώ. Η υποστελέχωση του ιδρύματος σπάει κάθε ρεκόρ, είτε με τον συνάδελφο μας που δεν μπόρεσε να περιθαλπτεί, γιατί το ιατρείο ήταν κλειστό μεσημεριάτικα, είτε η παρότρυνση από τους καθηγητές μας να μην συμβουλευόμαστε την γραμματεία γιατί υποτίθεται δεν χρειάζεται, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει προσωπικό. Σε πολλές σχολές υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε εργαστηριακό εξοπλισμό και ενώ ήδη μπαίνουμε στον Νοέμβρη,  δεν έχουν ξεκινήσει αρκετά εργαστήρια λόγω έλλειψης καθηγητικού προσωπικού που τα πλαισιώνουν. Οι χώροι που διεξάγονται μαθήματα δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκείς, με αποτέλεσμα αρκετοί φοιτητές να κάθονται μέχρι και στο πάτωμα για να παρακολουθήσουν. Αυτή η κατάσταση είναι γενικευμένη στην πλειοψηφία των πανεπιστημίων με τρανό παράδειγμα την πτώση συμφοιτητή μας, στο ΑΠΘ, από τον τρίτο όροφο υποφέροντας κατάγματα στα πλευρά και στα πόδια.

Το ν+2 χτυπάει την πόρτα των νεότερων ετών και σαν να μην έφτανε αυτό, τα μαθήματα «αλυσίδες» σε συνδυασμό με την ανάγκη πολλών φοιτητών να εργαστούν λόγω του τρομακτικά αυξανόμενου υψηλού κόστους ζωής οδηγούν εκ των πραγμάτων σε μαζικές διαγραφές! Ο ταξικός αποκλεισμός από την τριτοβάθμια εκπαίδευση εντείνεται ενώ ήδη έρχεται κύμα με συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολών ή τμημάτων. Η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού (ΣΕΤΠ) απειλείται ακριβώς από αυτό αφού έχει ανακοινωθεί η μεταφορά της στο Μοσχάτο. Δεν θα μπορούσαν να φτιαχτούν υποδομές για να υποστηριχθούν οι φοιτητές; Μάλλον δεν είναι αυτή η έγνοια τους. Η περιθωριοποίηση της σχολής είναι ένα βήμα πριν το κλείσιμό της.

Οι πολιτικές της ΝΔ και των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) μας έχουν καταδικάσει στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Η ακρίβεια στα ενοίκια, το ρεύμα και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης τσακίζουν ή και ξεπερνούν το μηνιαίο εισόδημα της νεολαίας, των εργαζόμενων και των φτωχών. Αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα πως θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να σπουδάζουμε και υπό ποιες συνθήκες (θα έχουμε θέρμανση; θα μπορούμε να πληρώσουμε το ρεύμα, νερό κοινόχρηστα;) Ο κίνδυνος του πολέμου γιγαντώνεται, αφού η κλίκα του Μητσοτάκη μας εμπλέκει όλο και πιο βαθιά και άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας, που αποτελεί μια απειλή για όλη την ανθρωπότητα. Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση καθήκον μας είναι να οργανώσουμε αποφασιστικά κινητοποιήσεις σε προέδρους τμημάτων, Κοσμητείες και Πρυτανείες. Ενάντια στην εφαρμογή του Νόμου - Πλαίσιο με όπλα μας τις καταλήψεις, τις γενικές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις στο κέντρο, αποκλεισμούς δρόμων κ.λ.π. Βάζουμε μπρός έναν ανυποχώρητο Αγώνα Διαρκείας ενάντια στην αστυνομία, τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους Κεραμέως, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μητσοτάκη.

  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟ
  • ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
  • ΚΑΤΩ Η ΚΛΙΚΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ