Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Φιλοσοφίας

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΦΣ Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

            Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει με τρομακτικές δυσκολίες για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Οι πολιτικές της ΝΔ και των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) μας έχουν καταδικάσει στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Η ακρίβεια στα ενοίκια, το ρεύμα και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης τσακίζουν ή και ξεπερνούν το μηνιαίο εισόδημα των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, καθιστώντας πολλές φορές αδύνατη την συντήρηση των φοιτητών. Αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα πως θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να σπουδάζουμε και υπό ποιες συνθήκες (θα έχουμε θέρμανση; θα μπορούμε να πληρώσουμε το ρεύμα, νερό κοινόχρηστα;) Πάνω από τα μισά νοικοκυριά βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό, αγωνιώντας πως θα ανταπεξέλθουν στον «πιο δύσκολο χειμώνα μετά το 1943». Ο κίνδυνος του πολέμου γιγαντώνεται, αφού η γιάφκα του Μητσοτάκη μας εμπλέκει όλο και πιο βαθιά και άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας, που αποτελεί μια απειλή για όλη την ανθρωπότητα. 

            Η άκρα-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να πάρει μέτρα προστασίας του πληθυσμού, εντείνει την επίθεση απέναντι στην νεολαία, τους εργαζομένους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ψηφίζοντας μια σειρά μέτρων και νομοσχέδια που θα διαλύσουν ότι μείνει όρθιο (νόμος Χατζηδάκη, ασφαλιστικό κ.α.) χτυπώντας κάθε δημοκρατικό, πολιτικό, εργατικό δικαίωμα. Για την εκπαίδευση αγωνιά μόνο για το πως θα την τσακίσει ολοσχερώς, ψηφίζοντας μέσα στο κατακαλόκαιρο (14/7) τον νέο εκτρωματικό νόμο Πλαίσιο της Κεραμέως. Με την εφαρμογή του στοχεύουν στα κλεισίματα σχολών, την κατάργηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση συνολικά κάθε πτυχής του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου (προγράμματα σπουδών, έρευνα, λέσχη, εστίες). Η εγκατάσταση των Συμβουλίων Διοίκησης με τις επερχόμενες εκλογές που έχουν προκηρυχθεί στα μέσα Οκτώβρη, θα είναι ο «Δούρειος Ίππος» για την ολοκλήρωση του Πανεπιστημίου Α.Ε. και την επιβολή διδάκτρων, εισάγοντας μάλιστα μάνατζερ και «ανθρώπους της αγοράς» στην διοίκηση όπως έκαναν σε ΔΕΗ, ΕΦΚΑ κ.ο.κ. με τις γνωστές τραγικές συνέπειες. Η επιβολή πανεπιστημιακής αστυνομίας (όπως δοκιμάστηκε σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ), στοχεύει να πνίξει τις αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος, δηλαδή όποιον τολμήσει να διαμαρτυρηθεί εναντίον της κατάργησης του δικαιώματος στην εκπαίδευση (δίδακτρα, κλεισίματα σχολών κ.α.).

Το τμήμα της Φιλοσοφίας έχει ήδη δεχτεί σοβαρά πλήγματα από τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.

Με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), φέτος συμπληρώθηκαν μόνο οι μισές διαθέσιμες θέσεις (μόλις 129 εισακτέοι), αφήνοντας εκτός 111 φοιτητές. Το τμήμα της Φιλοσοφίας έχει οδηγηθεί σε καταθλιπτική υποβάθμιση (χαμηλή βάση, πενιχρή χρηματοδότηση), λόγω της ανεπαρκής απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Ακόμα κι αν η Φιλοσοφία αποτελεί θεμελιώδες αντικείμενο για όλες τις επιστήμες, έχει απαξιωθεί στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (διδάσκεται μόλις 2 ώρες(!) εβδομαδιαία στην Β’ Λυκείου), ενώ δεν υπάρχει κάποια επαγγελματική αποκατάσταση συγκεκριμένα για τους απόφοιτους του τμήματος. Σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε υποδομές, αίθουσες και εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και το ότι μοιραζόμαστε κοινά επαγγελματικά δικαιώματα με Φιλολογία και Ιστορικό, ο κίνδυνος της συγχώνευσης με άλλα τμήματα ή του κλεισίματος, είναι παραπάνω από υπαρκτός. Για το πανεπιστήμιο – αγορά που οραματίζονται είναι αδιάφορή η σημασία του επιστημονικού αντικειμένου κάθε τμήματος. Τμήματα όπως η Φιλοσοφία θα κλείνουν αν δεν βάζουν επί πληρωμή προγράμματα σπουδών, αν δεν μπορούν να έχουν έσοδα από την έρευνα κ.ο.κ.

Η δημιουργία και η δράση του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  (ΦΣΦΠΙ) την προηγούμενη χρονιά, δείχνει τον δρόμο!

Πέρυσι δημιουργήσαμε τον φοιτητικό μας σύλλογο από το μηδέν. Σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε μια μόνιμη και μαζική δομή που θα συζητάμε, θα αποφασίζουμε και θα δρούμε συλλογικά και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Πολλά από τα ζητήματα που έθιγαν άμεσα τους φοιτητές και ήταν συνέπειες προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών νόμων, όπως η έλλειψη καθηγητικού προσωπικού, η έλλειψη αιθουσών, η πληρωμή έξω-πανεπιστημιακών βιβλίων, η καθηγητική αυθαιρεσία, αντιμετωπίστηκαν μέσα από τις κινητοποιήσεις που έγιναν στην διοίκηση του τμήματος και αποφασίστηκαν από τις Γενικές Συνελεύσεις μας. Πέρα όμως από τα ιδιαίτερα ζητήματα του τμήματος, ήταν αναγκαίο να παλέψουμε ενάντια στις συνολικότερες επιθέσεις που δεχόμαστε καθημερινά, όπως είναι ο ν. Κεραμέως, οργανώνοντας διαδηλώσεις και συντονιστικά μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους. Ο ΦΣΦΠΙ έγινε και θα παλέψει να παραμείνει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των φοιτητών για την οργάνωση των διεκδικήσεων και των αγώνων τους.

Ο σύλλογος φέτος έχει ένα δύσκολο έργο!

Πρέπει να εμποδίσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής του νόμου Πλαισίου – έκτρωμα στα πανεπιστήμια και ειδικά στο τμήμα μας. Να βάλουμε φρένο στα σχέδια εμπορευματοποίησης και επιβολή αντιτίμου σε Εστίες και Λέσχη. Να μην επιτρέψουμε να ξεπηδήσουν στην σχολή προγράμματα σπουδών έναντι διδάκτρων που θα εμπορεύονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα αφαιρούν από τα πτυχία μας. Να παλέψουμε για επέκταση των δικαιωμάτων του πτυχίου μας, για δουλειά με αξιοπρέπεια! Για αυτό είναι απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή όλων στις γενικές συνελεύσεις και στον αγώνα του συλλόγου. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε ως φοιτητές να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα των σπουδών. Με μαχητικά μέσα πάλης, καταλήψεις, διαδηλώσεις και την ενότητα με άλλους φοιτητικούς συλλόγους που αγωνίζονται, να μπούμε εμπόδιο στα σχέδια διάλυσης της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας!

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
  • ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ - ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ - ΕΞΩ ΤΑ ΣΔΙΤ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΝΙΚΕ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΟΠΠΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΚΑΤΩ Η ΑΝΙΚΑΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ - ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

  • ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20/10 ΣΤΙΣ 18:00 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, ΔΕΥΤΕΡΑ 24/10.
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ 19/10 ΣΤΙΣ 18:00, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ.