Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΣΠ| ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΔΙAΓΡΑΦΕΣ – ΣΦΑΧΤΗΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!


Μετά την ψήφιση του εκτρωματικού νόμου Πιερρακάκη, που καταργεί πραξικοπηματικά το Άρθρο 16 του συντάγματος, η κυβέρνηση προχωρά με την εφαρμογή των διαγραφών φοιτητών, στα ν+2 έτη. Τα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ένα προς ένα ανακοινώνουν πως οι πρώτες διαγραφές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2025. Η εφαρμογή των διαγραφών μαζί με την ΕΒΕ και τις αξιολογήσεις, ανοίγουν τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ:

1. Ταξικός αποκλεισμός:  Αυτοί που πλήττονται από τις διαγραφές και αποκλείονται συστηματικά από την εκπαίδευση, είναι τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών. Που αναγκάζονται να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας όλη την χρονιά ή σεζόν, για να ανταπεξέλθουν στα πανάκριβα ενοίκια και την ακρίβεια. Ειδικά από τη στιγμή που η  ΝΔ ιδιωτικοποιεί και διαλύει κάθε έννοια Φοιτητικής Μέριμνας (δωρεάν λέσχες, εστίες, συγγράμματα). Προτιμούν να πετάξουν την πλειοψηφία στο περιθώριο, εφόσον δεν θα μπορούν να γίνουν πελάτες στο “Πανεπιστήμιο Α.Ε.” που οικοδομούν.

2. Νέα λουκέτα τμημάτων: Η μείωση των εισακτέων από την καταστροφική ΕΒΕ, σε συνδυασμό με την οριστική διαγραφή του μισού αριθμού του συνόλου των φοιτητών, συνεπάγεται χαμηλή αξιολόγηση και άρα πτώση της χρηματοδότησης. Η μη-εφαρμογή τους, πάλι καταλήγει σε μία “τιμωρητική” μείωση της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση. Τελικά, κάθε πανεπιστήμιο καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη “Σκύλλα” του κλεισίματος και της συγχώνευσης ή την “Χάρυβδη” των διαγραφών και των διδάκτρων. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια η κυβέρνηση απαλλάσσεται από το “βάρος” της χρηματοδότης των ΑΕΙ. Εξασφαλίζει πως όποιο τμήμα απομείνει, θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πλήρως προσαρμοσμένο στην αγορά της εκπαίδευσης που επιδιώκει να χτίσει.

3. Εντατικοποίηση: Το πανεπιστήμιο αποστειρώνεται πλήρως. Κάθε περιθώριο για κοινωνικοποίηση, ανάπτυξη προσωπικότητας και πολιτική διεκδίκηση τσακίζεται κάτω από την απειλή των διαγραφών. 

Ενώ οι διαγραφές δήθεν προορίζονται για τους “αιώνιους φοιτητές που παρασιτούν στα δημόσια ΑΕΙ”, στην πραγματικότητα τσακίζουν τους φτωχούς, την πλειοψηφία που ήδη μετά βίας ανταπεξέρχεται στο κόστος των πανελληνίων και των σπουδών. Μας λένε ότι “όποιος διαβάζει δεν έχει να ανησυχεί για τίποτα” και όμως οι διαγραφές είναι η αρχή του τέλους για την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

Κυβέρνηση ΝΔ, Συμβούλια Διοίκησης μας λένε να “κοιτάμε την δουλεία μας”: Να αφοσιωθούμε αποκλειστικά στο να περάσουμε τα μαθήματά μας, όσο αυτοί ψηφίζουν και εφαρμόζουν ανενόχλητοι όλα τα μέτρα που διαλύουν ολοκληρωτικά την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Όσο καταστρέφουν το Σύστημα Υγείας και μεταχειρίζονται όσους δεν έχουν “βαριές τσέπες” σαν υπανθρώπους. Όσο δολοφονούν ή σακατεύουν καθημερινά έναν εργαζόμενο στα κάτεργα της εστίασης και του real estate που ονομάζουν «ανάπτυξη», όπου θα είναι μάλιστα και η κατάληξη των περισσότερων μας. Όσο μας εμπλέκουν κάθε μέρα όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο, στην γενοκτονία των Παλαιστίνιων, στον εφιάλτη των πυρηνικών.

ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΣΑΚΙΣΟΥΝ - ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

Το φοιτητικό κίνημα των προηγούμενων μηνών άνοιξε τον δρόμο. Όμως είμαστε ακόμα στην αρχή, γιατί για να νικήσουν οι αγώνες μας απαιτείται μία κεντρική πολιτική μάχη με την ίδια την κυβέρνηση. Η χούντα της ΝΔ, που με το ζόρι μάζεψε 1εκ. ψήφους στις Ευρωεκλογές, πλέον δεν έχει και επίσημα καμία νομιμοποίηση. Συνεχίζει, όμως, ακάθεκτη να επιτίθεται σε κάθε ιστορική μας κατάκτηση, σε κάθε κοινωνικό μας δικαίωμα. Επιστρατεύει ακόμα τις ορδές των ΜΑΤ, δικαστές και ΜΜΕξαπάτησης για να μας τσακίσει. Γι’ αυτό δεν αρκούν οι σκόρπιες δράσεις, που δεν φτάνουν αποφασιστικά ως το τέλος, οι  ψεύτικες υποσχέσεις για “πολύμορφές δράσεις” από δυνάμεις που αποσκοπούν αποκλειστικά στην εκλογική τους ενίσχυση. 

 Να οργανωθούμε στους φοιτητικούς συλλόγους μας, μέσα από ζωντανές δημοκρατικές διαδικασίες (συνελεύσεις, επιτροπές), υιοθετώντας ξανά τα πιο μαχητικά μέσα πάλης (διαδηλώσεις, καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων). Να πάμε κόντρα στην πολυδιάσπαση των μικρών και μεγάλων αγώνων (μπλόκα, απεργίες, αντιπολεμικές κινητοποιήσεις) και να πετύχουμε μια αποφασιστική ενότητα τόσο στην δράση όσο και με κεντρικά πολιτικά αιτήματα. Να σπάσουμε την τρομοκρατία και να ανατρέψουμε το μαύρο καθεστώς της ΝΔ.

     ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ-ΚΕΡΑΜΕΩΣ  - ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

     ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16

     ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ