Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία της ΣΣΠ για την εκκένωση της κατάληψης Primavera στο ΑΠΘ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

Στις 3 Ιουνίου τα χαράματα για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να στείλει τους πραιτοριανούς της, τα ΜΑΤ και την ΟΠΚΕ στο ΑΠΘ, για να εκκενώσουν μια ακόμα κατάληψη. Πρόκειται για το πρώην κυλικείο της Θεολογικής Σχολής, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από τον Νοέμβριο του 2023 από μια αναρχική συλλογικότητα. Η εκκένωση των πολιτικών χώρων ευθυγραμμίζεται με τον νόμο Πιερρακάκη για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, καθώς ο χώρος ανήκει στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας του ΑΠΘ. Τα κυλικεία ούτε δημόσια είναι, ούτε περιουσία του ΑΠΘ αποτελούν, καθώς τα διαχειρίζονται ιδιώτες-κοράκια. Με συνοπτικές και χουντικές διαδικασίες ο χώρος της κατάληψης Primavera εκκενώθηκε, με την αστυνομία να δηλώνει προκλητικά ότι  «καθάρισε ο χώρος και παραδόθηκε εκεί που έπρεπε να παραδοθεί, εκεί που ανήκει πραγματικά».

Το μαύρο – νεοφιλελεύθερο καθεστώς του Μητσοτάκη πλέον ξεδιπλώνεται με όλο και πιο βάρβαρο τρόπο το μίσος απέναντι στους εργαζομένους και την νεολαία. Παρά την οικονομική κρίση, την ακρίβεια και την φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας,  η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να αδιαφορήσει εντελώς για αυτήν την κατάσταση και να επιδοθεί σε ένα σύγχρονο κυνήγι μαγισσών μέσα στα πανεπιστήμια, καταδιώκοντας φοιτητές και αγωνιστές (βλ. σύλληψη φοιτητών για γκράφιτι υπέρ της Παλαιστίνης στο ΕΜΠ και στο Ρέθυμνο). Άλλωστε, η κυβέρνηση βρίσκεται στριμωγμένη στον τοίχο (βλ. Τέμπη, κατάργηση του Άρθρου 16, αθώωση Μίχου, συμμετοχή στην γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού κ.λπ.), γι’ αυτό προσπαθεί με χουντικού τύπου μεθόδους να σπάσει τους αγώνες μας. Οι δολοφόνοι της ΝΔ για ακόμα μια φορά παίζουν βρώμικα προεκλογικά παιχνίδια με βάση το γνωστό αφήγημα περί πάταξης της ανομίας, με σκοπό να αλιεύσουν τις ψήφους ενός πιο ακροδεξιού ακροατηρίου.

Ο στόχος όλων των νεοφιλελεύθερων είναι να καταπνίξουν οποιασδήποτε αντίσταση και αγώνα των φοιτητών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και στον ταξικό αποκλεισμό. Η ΝΔ επιδιώκει το πανεπιστήμιο να λειτουργεί σαν Α.Ε., να εφαρμόζει δίδακτρα και να το «καθαρίσει» από την πολιτικοποίηση και τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Η κυβέρνηση είναι απόλυτα αποφασισμένη να υλοποιήσει μέχρι τέλους τα νεοφιλελεύθερα σχέδιά της, με κάθε κόστος θυσιάζοντας τα πάντα στον βωμό του κέρδους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πλαισιώνει την νεοφιλελεύθερη επίθεση σε υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, μισθούς, συντάξεις και δημοκρατικά δικαιώματα με το χαρτί της βίαιης καταστολής και τρομοκρατίας. Με βασικό στόχο τους την πλήρη ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων πρέπει να προχωρήσουν σε σημαντικές τομές στους χώρους, αλλά και στη λειτουργία των πανεπιστημίων. Για να συνεχίσουν το πλιάτσικο του δημόσιου πλούτου και να κερδοσκοπεί μία παρασιτική ελίτ, βασίζονται όλο και περισσότερο στην γιγάντωση του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης, με την ενίσχυση της αστυνομοκρατίας, τις διώξεις αγωνιστών, την αυταρχικοποίηση του ποινικού κώδικα (π.χ. ο συλληφθείς φοιτητής του ΕΜΠ δικάστηκε μόλις σε τρεις μέρες).

Ως φοιτητές και μελλοντικοί εργαζόμενοι, ως μια γενιά που ήδη έρχεται αντιμέτωπη με την φτώχεια και την εξαθλίωση, πρέπει να πάρουμε την ζωή μας τα χέρια μας! Απέναντι σ’ αυτήν τη ζοφερή κατάσταση, το φοιτητικό κίνημα πρέπει να απαντήσει δυναμικά. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, σ’ αυτήν τη νέα χούντα. Το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια μπορεί να ψηφίστηκε, ο αγώνας των φοιτητών όμως συνεχίζεται. Πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο του φοιτητικού κινήματος των προηγούμενων μηνών, με καταλήψεις, διαδηλώσεις, οργανώνοντας την μαζική αυτοάμυνα του κινήματος. Να ανατρέψουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και κάθε μνημονιακό ρετάλι που μας βυθίζει στην φτώχεια και εξαθλίωση. Ο αγώνας για την δημόσια-δωρεάν παιδεία δεν τρομοκρατείται.

  • ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΝΔ ΤΟΥ  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  • ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ- ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Ν.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ