Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΣΠ | Θεσσαλονίκη: Ανακοίνωση της ΣΣΠ για τα αποτελέσματα των εκλογών του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ)

 

Ανακοίνωση της ΣΣΠ για τα αποτελέσματα των εκλογών του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ)

Στις 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) - στον οποίον συμμετέχουν οι εστιακοί φοιτητές από το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ.

Οι εκλογές είχαν να γίνουν πάνω από 2 χρόνια!, με την αποκλειστική ευθύνη των δυνάμεων του απερχόμενου ΔΣ, κυρίως της ΠΚΣ, αλλά και της Προτ.Εστ. (μετωπική εκλογική συγκόλληση στην οποία συμμετέχουν η Αναμέτρηση, η ν -ΚΑ, αλλά και μεμονωμένοι από τον α/α χώρο). Παρά το γεγονός ότι το καταστατικό του συλλόγου προβλέπει ρητώς ότι οι εκλογές γίνονται κάθε χρόνο, υπάρχει μία απόλυτη συμφωνία ανάμεσα σε αυτές τις δύο δυνάμεις ότι οι εκλογές γίνονται κάθε 2 χρόνια γιατί «πάντα έτσι το κάναμε».

Τα εμπόδια όμως για την διεξαγωγή των εκλογών δεν σταματούν εδώ! Η πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ σαμποτάροντας απροκάλυπτα την διεξαγωγή των εκλογών, δεν έδινε στην εφορευτική επιτροπή τους καταλόγους των οικότροφων του ΠΑΜΑΚ, καθώς σύμφωνα με τον αντιπρύτανη της Μέριμνας, ο ίδιος αναγνωρίζει μόνο τους εκλεγμένους από τις ηλεκτρονικές εκλογές της Κεραμέως. Αυτό συνιστά άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και των εντός των πανεπιστημίων εντολοδόχων της στις διαδικασίες και αρχαιρεσίες των φοιτητικών συλλόγων.

Όμως, πέρα από την λύσσα όλων των νεοφιλελεύθερων αντιπρυτάνεων, που θέλουν πάση θυσία τον σύλλογο απομαζικοποιημένο και ανενεργό, για να εφαρμόσουν ανεμπόδιστα και με γοργούς ρυθμούς την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και ειδικά της Μέριμνας, οι φοιτητές του ΣΟΦΕΘ και οι διαδικασίες του συλλόγου είχαν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις και εκ των έσω!

Προεκλογικά, η παρέμβαση της ΠΚΣ περιορίστηκε αποκλειστικά στο σκίσιμο των αφισών και του προεκλογικού υλικού της ΣΣΠ, στο μούδιασμα του συλλόγου γύρω από το ζήτημα πότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές – αυτές κανονικά ήταν να γίνουν στις 29 Μαΐου, αλλά η ΠΚΣ που υπέστη σφοδρή ήττα στις φοιτητικές εκλογές στο ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ, αποφάσισε 2 μέρες πριν την ημέρα των εκλογών να τις ακυρώσει και σε δεύτερο χρόνο μια βδομάδα αργότερα να ορίσει νέες για τις 19 του Ιούνη. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται: απόλυτη πλειοψηφία στην εφορευτική, διαμοιρασμός των χώρων των εστιών ανάλογα με το τι πήραν στις προηγούμενες εκλογές, δικός τους εκλογικός κανονισμός – όπου η έννοια του άκυρου πλέον δεν υπάρχει και αντικαθίσταται από το «μα είναι ξεκάθαρα πρόθεση ψήφου» (οι 80 σταυροί σ’ ένα όνομα, οι καρδούλες, τα αστεράκια, οι υπογραμμίσεις ονομάτων και κάθε είδους καλλιτεχνικής ανησυχίας των ψηφοφόρων της ΠΚΣ πάνω στο ψηφοδέλτιο !).

Η 1η δύναμη του Συλλόγου, η ΠΚΣ/ΚΝΕ πρωταγωνίστησε σε ένα ρεσιτάλ αντιδημοκρατικών πρακτικών και καθ’ όλη την διάρκεια των εκλογών: α) στο Δ’ κτήριο των εστιών του ΑΠΘ, ξεκίνησαν τις εκλογές για περίπου μία ώρα, χωρίς να έχει πάρει μαζί της η εφορευτική τα ψηφοδέλτια της Σοσιαλιστικής Σπουδαστικής Πάλης (εντελώς τυχαία), β) στις εστίες του ΠΑΜΑΚ που δεν υπήρχαν οι κατάλογοι, η εφορευτική της ΚΝΕ αναγνώριζε τους ψηφοφόρους μόνη της, γ) στο Δ’ κτήριο πάλι υπήρξαν περιστατικά φοιτητών που τους έδινε η ΠΚΣ το ψηφοδέλτιό της έξω από την αίθουσα της κάλπης, ενώ στο ίδιο πάλι κτήριο – το οποίο είναι και η βάση των ψηφοφόρων της ΠΚΣ στις εστίες – όταν είχε παρέλθει ο χρόνος λήξης της εκλογικής διαδικασίες, επειδή η ΠΚΣ δεν έπιανε εντελώς το αποτέλεσμα που ήθελε, αποφάσισε να παρατείνει για σχεδόν 1 ώρα την εκλογική διαδικασία, απαντώντας μάλιστα στους εκπροσώπους των άλλων συνδυασμών «έχουμε την πλειοψηφία της εφορευτικής, θα κλείσουμε την κάλπη όποτε γουστάρουμε» και τέλος δ) μετά την λήξη των εκλογών, ενώ είχε συμφωνηθεί από όλες τις δυνάμεις ότι οι κάλπες θα μαζευτούν όλες στο κεντρικό κτήριο των εστιών του ΑΠΘ για να γίνει η συνολική καταμέτρηση και θα φτάσουν εκεί με την συνοδεία εκπροσώπων και από άλλους συνδυασμούς, τελικά πάλι κάτι πήγε στραβά. Η εφορευτική των εστιών του ΠΑΜΑΚ πήρε αγκαλιά την κάλπη και ξεκίνησε να φεύγει από το κτήριο χωρίς να πάρει μαζί της το μέλος της εφορευτικής από την Προτ. Εστ. Τελικά, έπειτα από 5 λεπτά έντονων διαμαρτυριών της ΣΣΠ και της Προτ.Εστ.  για την κατάφορη παραβίαση όλων των συμφωνηθέντων, το αμάξι γύρισε πίσω και τον πήρε. Το ερώτημα είναι μέσα σε αυτά τα 5 λεπτά, το κατά πόσο αλλοιώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης;

Παρά το γεγονός ότι η εκλογική διαδικασία όλη την ημέρα σημαδεύτηκε από τις διαρκείς προσπάθειες της ΠΚΣ να νοθεύσουν το αποτέλεσμα, οι φοιτητές τους τιμώρησαν για άλλη μία φορά. Η ΠΚΣ από 157 ψήφους και 7 έδρες που είχε πάρει στις εκλογές του 2022, τώρα πήρε 108 ψήφους και 6 έδρες , η Προτ.Εστ από 45 ψήφους και 2 έδρες, φέτος πήρε 55 ψήφους και 3 έδρες και η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη που κατέβαινε φέτος για 1η φορά στον ΣΟΦΕΘ πήρε 28 ψήφους και 2 έδρες.

Ως Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους δεκάδες συνοικοτρόφους μας που μας στήριξαν και στην εκλογική διαδικασία, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα που αγωνιστήκαμε μαζί μέσα στο φοιτητικό κίνημα και στις κινητοποιήσεις για τα ζητήματα της Μέριμνας. Η ανάδειξη της ΣΣΠ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΟΦΕΘ με 2 έδρες αποτελεί ένα αρκετά ελπιδοφόρο αποτέλεσμα και μία πολιτική επιβράβευση για τους αγώνες που δώσαμε τα 2 τελευταία χρόνια εντός και εκτός του Συλλόγου. Κάνουμε συμβόλαιο με τον αγώνα και δεσμευόμαστε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εστιακών φοιτητών, αλλά και για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν μέριμνας. Σε αυτήν την μάχη όσους μας στήριξαν με την ψήφο τους, αλλά και όσους δεν το έκαναν, τους θέλουμε ενωμένους στον κοινό μας αγώνα για δημόσια δωρεάν παιδεία και μέριμνα, για δωρεάν σίτιση – στέγαση σπουδές!

 

Αναλυτικός πίνακας με τα αποτελέσματα των εκλογών του ΣΟΦΕΘ το 2024

Συνδυασμοί

Ψήφοι

Έδρες

ΠΚΣ

108 (157)

6 (7)

ΠΡΟΤ.ΕΣΤ.

55 (45)

3 (2)

ΣΣΠ

28 (-)

2 (-)

ΑΓ.ΚΙΝ

- (26)

- (2)

ΛΕΥΚΑ

13 (15)

 

ΑΚΥΡΑ

6 (14)

 

ΣΥΝΟΛΟ

210 (257)