Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όλοι στις διαδηλώσεις μνήμης και αγώνα για τον Π. Φύσσα, την Τετάρτη 18/9

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΖΕΙ! ΝΑ ΕΞΕΓΕΡΘΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Όλοι στις διαδηλώσεις:

ΑΘΗΝΑ: Τετάρτη 18/9 | 17:30 | Κερατσίνι, Μνημείο Π. Φύσσα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τετάρτη 18/9 | 18:00 | ΚΑΜΑΡΑ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Τετάρτη 18/9 | 18:00 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΠΑΤΡΑ: Τετάρτη 18/9 | 18:00 | ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Συμπληρώνονται 11 χρόνια από τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Ρουπακιά και τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Ο Παύλος είχε στοχοποιηθεί από τη δολοφονική συμμορία, επειδή μέσα από τη μουσική του, που είχε έντονο πολιτικό περιεχόμενο, αγωνιζόταν ενάντια στην αδικία, τον φασισμό, τον εθνικισμό. Η εγκληματική δράση της Χ.Α. ήταν ήδη γνωστή για δολοφονίες μεταναστών (Σαχζάτ Λουκμάν), ξυλοδαρμούς εργατών και επιθέσεις σε κινητοποιήσεις. Η Χ.Α. ήταν δημιούργημα της τεράστιας πολιτικής και οικονομικής κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού και προσπάθησε να επιβληθεί ως συμπληρωματικό εργαλείο στα αστικά μνημονικά κόμματα. Από την μία προβαλλόταν σαν αντισυστημική – αντιμνημονιακή, από την άλλη προετοιμαζόταν για την επίθεση στο εργατικό κίνημα, ως εφεδρεία και ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών καταστολής. Αν και είχε τη συστηματική υποστήριξη ή ανοχή του κράτους, της αστυνομίας και των δικαστών, η αντίσταση των εργαζομένων και της νεολαίας δεν την επέτρεψε να νομιμοποιηθεί ως «κανονική» και «σοβαρή» δύναμη στο πολιτικό σκηνικό, που θα μπορούσε ακόμα και να συγκυβερνήσει (όπως ήταν τα σχέδια των αστικών επιτελείων).

Η δολοφονία του Παύλου πυροδότησε μια κοινωνική έκρηξη, με μαζικές διαδηλώσεις που απαιτούσαν δικαιοσύνη για τα εγκλήματα της Χ.Α. και τη διάλυσή της. Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων μεγάλωνε, ώσπου το κίνημα κατάφερε να επιβάλει την καταδίκη της Χ.Α. τον Οκτώβρη του 2020, με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση 50.000 έξω από το Εφετείο της Αθήνας. Παρόλο που τα αστικά δικαστήρια αναγκάστηκαν να καταδικάσουν την ηγεσία της Χ.Α., κατά την ανακοίνωση της απόφασης, ΜΑΤ και Αύρες διέλυσαν τη συγκέντρωση χωρίς το παραμικρό πρόσχημα, για να τρομοκρατήσουν. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Χ.Α. οδηγήθηκε σταδιακά σε αυτοδιάλυση.

Σήμερα με την κρίση του ελληνικού καπιταλισμού να βαθαίνει, η κυβέρνηση επιτίθεται σε εργαζομένους και νεολαία με τη συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, σκληρά αντεργατικά μέτρα (6ήμερη και 13ωρη εργασία κ.ά.), αυξανόμενες τιμές στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών. Ο Μητσοτάκης, ο πιο πιστός σύμμαχος των ιμπεριαλιστών ΕΕ-ΝΑΤΟ, δίνει τα λεφτά αντί για τις κοινωνικές ανάγκες σε εξοπλισμούς, φρεγάτες και βάσεις, στη στήριξη του σιωνιστικού κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ, στη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία. Μέσα σε αυτή την ασφυκτική κατάσταση, η κυβέρνηση της ΝΔ χτίζει ένα Κράτος Έκτακτης Ανάγκης για να τσακίσει τις αντιστάσεις. Οξύνει την καταστολή με πειθαρχικά και τιμωρητικές ποινές για νέους και αγωνιστές (π.χ. διώξεις φοιτητών στην Πάτρα για συμμετοχή σε καταλήψεις), ενώ με τον ποινικό κώδικα αυστηροποιεί τις ποινές για τους «από κάτω». Όλα αυτά την ίδια στιγμή που ο αρχηγός της Χ.Α Μιχαλολιάκος αντί να εκτίσει ολόκληρη την ποινή του, απολαμβάνει την ασύδοτη «ευελιξία» της αστικής δικαιοσύνης των πλουσίων «μπαινοβγαίνοντας» στη φυλακή!

Η σημερινή ακροδεξιά, σχετικά ενισχυμένη από τις ευρωεκλογές, κερδίζει πάνω στην κοινωνική σύγχυση και απογοήτευση, με έναν δήθεν «αντισυστημικό» λόγο, εκμεταλλευόμενη την αποστροφή της κοινωνίας προς το αστικό πολιτικό σύστημα που βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Ωστόσο ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το ίδιο το αστικό κράτος: η κυβέρνηση της ΝΔ «νόμιμα» χρησιμοποιεί την καταστολή ως μόνο τρόπο να επιβάλει την πολιτική της. Όπως φάνηκε με τη Λεπέν στη Γαλλία (που ο «κεντρώος» και «δημοκρατικός» Μακρόν τα βρίσκει μαζί της), η σημερινή ακροδεξιά αποτελεί άλλη μια μορφή της αντιδραστικής πολιτικής των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, με «ατζέντα» προσαρμοσμένη στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού.

Ο κίνδυνος των ανερχόμενων ακροδεξιών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί θεωρώντας ότι έχουν κάποια διαφορετική πολιτική από τους ακραίους νεοφιλελεύθερους τύπου Μακρόν ή Μητσοτάκη. Ούτε από ανίσχυρες «σούπες» αστικών και «προοδευτικών» δυνάμεων όπως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Γαλλία) ή από κάποιο σαθρό «δημοκρατικό και συνταγματικό τόξο». Αυτά αποπροσανατολίζουν τους εργαζομένους και τη νεολαία από το πραγματικό πρόβλημα, την οργάνωση του αγώνες ενάντια στις νεοφιλελεύθερες, φιλοπόλεμες κυβερνήσεις, τα κράτη και τα κόμματα που τις υπηρετούν. Ως νεολαία πρέπει να οργανώσουμε την αντίστασή μας ενάντια στον σημερινό φασισμό του νεοφιλελευθερισμού, που μας καταδικάζει σε ένα μέλλον πολέμου, φτώχειας, καταστολής. Μέσα από τους κοινούς αγώνες με μαθητές, εργαζόμενους και φτωχούς να υπερασπιστούμε και να επιβάλλουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες μας. Με όπλο τις διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις, με ένα ΜΕΤΩΠΟ ΤΑΞΙΚΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ να οργανώσουμε έναν αγώνα διαρκείας για την ανατροπή της εγκληματικής κυβέρνησης Μητσοτάκη!

  • Λεφτά για υγεία, παιδεία, κοινωνικές ανάγκες – Όχι για εξοπλισμούς, αστυνομία και κεφάλαιο
  • Ενάντια σε Πόλεμο, Ιμπεριαλισμό, Εθνικισμό. Καμία συμμετοχή στους πολέμους ΗΠΑ-ΕΕ. Έξω Βάσεις-ΝΑΤΟ. Καμία συνεργασία με τους Σιωνιστές. Κράτος τώρα η Παλαιστίνη.
  • Κάτω το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης - μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών
  • Να αφοπλιστεί η αστυνομία – Διάλυση των φασιστοσυμμοριών ΜΑΤ-ΔΡΑΣΗ-ΔΙΑΣ-ΟΠΚΕ!