Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΣΠ: ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!

 

Ακόμα μια χρονιά ο κόφτης της ΕΒΕ απέκλεισε 50.000 νέους από την εκπαίδευση, αφήνοντας 10άδες τμήματα χωρίς εισακτέους. Όσο τα περιφερειακά πανεπιστήμια ερημώνουν, τόσο τα τμήματά τους κινδυνεύουν με συγχωνεύσεις -κλεισίματα, όσο το Υπουργείου Παιδείας κάνει λόγο για «έλλειψη ενδιαφέροντος» προς τις θετικές επιστήμες… Παρά τις καταστροφικές συνέπειες όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη (ν. Κεραμέως, «Νέοι Ορίζοντες» και ν. Πιερρακάκη), οι επιθέσεις κλιμακώνονται στοχεύοντας τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των νέων από την εκπαίδευση και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της:

1)     Διαγραφές φοιτητών: Έχει ανακοινωθεί ότι τον Σεπτέμβρη του 2025 θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες διαγραφές φοιτητών. Η επιβολή των διαγραφών στα ν+1/2ν έτη φέρνει μια αφόρητη εντατικοποίηση (σε συνέχεια της Τράπεζας Θεμάτων, ΕΒΕ κ.ά.), αναγκάζοντας χιλιάδες φοιτητές να εγκαταλείψουν τις σπουδές ήδη από τα πρώτα έτη. Σημαίνει τον αποκλεισμό ειδικά των φτωχότερων στρωμάτων των φοιτητών που είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους.

2)     Ιδιωτικοποίηση της Φοιτητικής Μέριμνας: Η επιβολή των Εσωτερικών Κανονισμών λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών που εισάγουν χαράτσια και ακαδημαϊκά κριτήρια ως προϋπόθεση για την διαμονή, είναι μόνο η «πρώτη πράξη» για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι από την μία η πλήρη αυτοχρηματοδότηση των ιδρυμάτων μέσα από την επιβολή πανάκριβων «ανταγωνιστικών» ενοικίων και αντιτίμων στις λέσχες και από την άλλη να περάσουν οι εστίες και λέσχες του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κατευθείαν σε ιδιώτες αρπακτικά που θα κερδοσκοπήσουν πάνω στον εφιάλτη ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης.

3)     Συνθήκη της Λισαβόνας: Με την ψήφιση του ν. Πιερρακάκη -παρά και ενάντια την αντίδραση των φοιτητών και της υπόλοιπης κοινωνίας-, μπορεί να προχωρήσει η διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. Για αυτό επαναφέρουν, 25 χρόνια μετά, την Συνθήκη της Λισαβόνας, που α) καταργεί τα πτυχία και όποιο επαγγελματικό δικαίωμα αυτά κατοχύρωναν, μετατρέποντάς τα σε «τίτλους σπουδών και δεξιοτήτων», ενώ β) επιτρέπει την αυτόματη εξίσωση των τίτλων ξένων πανεπιστημίων με τα ελληνικά, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στους φοιτητές των ιδιωτικών ΑΕΙ (με το αζημίωτο..) να αποφοιτούν από τα δημόσια και να έχουν πρόσβαση στα μεταπτυχιακά.

Ξηλώνουν την Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και πάνω στο κουφάρι της στήνουν «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Α.Ε.». Προχωρούν α) την αυτοχρηματοδότηση των ΑΕΙ, επιβάλλοντας ενοίκια, αντίτιμα σε λέσχες, βιβλιοθήκες και δίδακτρα για μεταπτυχιακά, πιστοποιήσεις κ.ά., απαλλάσσοντας πλήρως το κράτος ακόμη και από το μίζερο ποσό των 100 εκ. ευρώ ετησίως και β) την διαρκή αμφισβήτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, του μορφωτικού και τεχνικού τους επιπέδου, ώστε να είναι αναγκασμένοι να κυνηγάνε δια βίου τίτλους σπουδών επί πληρωμή. Για αυτό χτυπάνε το φοιτητικό κίνημα, είτε με πειθαρχικές διώξεις, είτε με τις ορδές των ΜΑΤ, επειδή υπερασπίζεται την δημόσια δωρεάν Παιδεία και την Μέριμνα.

Το σάπιο καθεστώς της ΝΔ έχει στόχο να διαλύσει κάθε δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Με την διάλυση του ΕΣΥ, το ξήλωμα των δομών ψυχικής υγείας, το ξεπούλημα της ΔΕΗ και σύντομα του νερού, βυθίζει όλη την κοινωνία στην απόγνωση και το περιθώριο. Την ίδια στιγμή αφήνει ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία πάνω στα βασικά αγαθά και τα ενοίκια για να πλουτίζει μια χούφτα «επιχειρηματιών»-φίλων της. Η μισή κοινωνία βυθίζεται στην φτώχεια, παίρνει μισθούς πείνας και δουλεύει με εργασιακές συνθήκες σύγχρονου σκλάβου. Εργαζόμενοι, φτωχοί και νέοι, γίνονται κάθε χρόνο θύματα προδιαγεγραμμένων εγκλημάτων, στις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τα Τέμπη και την Πύλο. Μπροστά στην ανικανότητα και την αδιαφορία τους, προβάλλουν το άθλιο δόγμα της ατομικής ευθύνης για να μας ενοχοποιήσουν. Συνεχίζουν ασταμάτητα την φοροληστεία, για να χρηματοδοτούν τα δισ. εξοπλισμών, να μας βυθίζουν όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο και να στηρίζουν το Σιωνιστικό κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ στην γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους – Αγώνας μέχρι τη ΝΙΚΗ!

Κάτω τα χέρια από την Παιδεία, την Υγεία, και τις ελευθερίες μας! Να παλέψουμε για σπουδές, δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια. Πιάνοντας το νήμα του μεγαλειώδους φοιτητικού κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου, να οργανωθούμε στους φοιτητικούς συλλόγους μας, μέσα από ζωντανές δημοκρατικές διαδικασίες (συνελεύσεις, επιτροπές), υιοθετώντας ξανά τα πιο μαχητικά μέσα πάλης (διαδηλώσεις, καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων). Να πάμε κόντρα στην πολυδιάσπαση των αγώνων και να πετύχουμε μια αποφασιστική ενότητα τόσο στην δράση όσο και με κεντρικά πολιτικά αιτήματα. Να σπάσουμε την τρομοκρατία και να ανατρέψουμε το μαύρο καθεστώς της ΝΔ. ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ!