Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΣΠ: ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τον στόχο της για την πλήρη ιδιωτικοποίηση- εμπορευματοποίηση της παιδείας. Αιχμή του δόρατος θα αποτελέσουν οι διαγραφές φοιτητών, που ψηφίστηκαν μέσα στην πανδημία από την προηγούμενη υπουργό παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου, τον Σεπτέμβρη του 2025 θα γίνουν οι πρώτες διαγραφές φοιτητών και θα αφορούν όσους είχαν ξεπεράσει τα ν+ν/2 έτη όταν ψηφίστηκε ο νόμος. Ακόμα, αυτός προβλέπει για τους φοιτητές που μπήκαν στο πανεπιστήμιο από το 2021 και έπειτα ότι θα διαγράφονται στα ν+ν/2 έτη, ακόμα και αν χρωστάνε μόνο ένα μάθημα... Μόνο στα κεντρικά ιδρύματα της χώρας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβρη του ’25, θα διαγραφούν 120.744 από τους 227.405 εγγεγραμμένους φοιτητές, δηλαδή το 50% των εγγεγραμμένων φοιτητών!

Πρόκειται για ένα σκληρό χτύπημα απέναντι στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, που οδηγεί με ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίησή της. Η επιβολή των διαγραφών και των ορίων φοίτησης από την κυβέρνηση της ΝΔ σημαίνει απευθείας ξήλωμα ιστορικών διεκδικήσεων/κατακτήσεων του φοιτητικού κινήματος, ενώ θα είναι το όχημα για μια σειρά ακόμα επιθέσεων:

1) Μείωση χρηματοδότησης-Συρρίκνωση του εκπαιδευτικού χάρτη: Τα πλέον μικρά τμήματα, με λίγους εισακτέους λόγω ΕΒΕ θα μείνουν στην κυριολεξία χωρίς φοιτητές. Λιγότεροι φοιτητές σημαίνει λιγότερα μέλη ΔΕΠ, λιγότερος εξοπλισμός, μείωση της χρηματοδότησης και έτσι αρκετά τμήματα, ειδικά σε περιφερειακά πανεπιστήμια, θα οδηγηθούν είτε στην συγχώνευση ή στο κλείσιμο.

2) Εντατικοποίηση των σπουδών: Ήδη από το 1ο ή 2ο έτος πολλοί φοιτητές θα παρατάνε τις σπουδές τους, εφόσον θα κρίνουν ότι δεν μπορούν να περάσουν τα μαθήματα «στην ώρα τους». Εναλλακτικά, θα πρέπει να διανύσουν μια φοιτητική ζωή–«φυλακή», χωρίς κοινωνικοποίηση, πολιτικοποίηση ή ελευθερία στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

3) Καταστολή και τρομοκράτηση των φοιτητών: Η διαγραφή δεν θα επιβάλλεται μόνο σε όσους ξεπερνούν τα όρια φοίτησης, αλλά και σε όσους αντιμετωπίσουν πειθαρχικά! Αν με απλά λόγια επιχειρήσουμε να επαναλάβουμε το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα, αν αντιδράσουμε στα κατά συρροή φαινόμενα καθηγητικής αυθαιρεσίας ή αν απλά διαφωνήσουμε με τα νεοφιλελεύθερα δόγματα του «Πανεπιστημίου-Α.Ε.» που οικοδομούν, θα απειλούμαστε με οριστική διακοπή των σπουδών μας.  

4) Ταξικός αποκλεισμός: Είτε με την θέσπιση τελών -δηλαδή διδάκτρων- επανεγγραφής ή με το πέταγμα όσων νέων αναγκάζονται να εργάζονται όσο σπουδάζουν, θα αποκλειστούν από την εκπαίδευση τα πιο φτωχά κομμάτια της κοινωνίας. Θέλουν να παγιώσουν στην συνείδηση της κοινωνίας ότι τα παιδιά των φτωχών δε θα σπουδάζουν, δηλαδή το δόγμα «Σπουδάζω άρα πληρώνω – Πληρώνω άρα σπουδάζω.

Οι διαγραφές των φοιτητών που υβριστικά χαρακτηρίζονται «αιώνιοι», όχι απλά δεν θα ωφελήσουν με κανέναν τρόπο τις σπουδές μας, αλλά θα οδηγήσουν στην διάλυσή τους. Όπως, άλλωστε, κάθε «εκσυγχρονιστικός» νόμος Κεραμέως ή Πιερρακάκη που έχει ρημάξει τα ΑΕΙ και τα σχολεία της χώρας, αφήνοντάς τα χωρίς χρηματοδότηση, προσωπικό, Μέριμνα για τους αδύναμους ή που έχει οδηγήσει σε πέταγμα των νέων από την εκπαίδευση ήδη από το Γυμνάσιο! Το μόνο «όφελος» από την επιβολή των διαγραφών είναι ότι προχωρούν «ένα βήμα» μπροστά προς την ιδιωτικοποίηση/διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και προς την δημιουργία μιας Αγοράς της Εκπαίδευσης – Φυλακή.  

Οι φοιτητές πρέπει να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα των αγώνων. Με σημαία μας το φοιτητικό κίνημα του ’24 θα πρέπει να βγούμε πάλι μπροστά. Με όπλο μας την αυτοοργάνωση, δηλαδή τις γενικές μας συνελεύσεις και τα συντονιστικά θα πρέπει να οργανώσουμε έναν ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας, ώστε να ρίξουμε τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και την ίδια την κυβέρνηση της ΝΔ που θέλει να πάρει πίσω μια- μια κάθε κατάκτηση του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. Να μην επιτρέψουμε την διαγραφή κανενός συναδέλφου μας!

·      ΔΗΜΟΣΙΑ- ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ- ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ- ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΡΙΜΝΑ

·      ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΗ- ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ

·     ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

       ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ