Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΣΠ | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΑΚ ΣΕ ΔΩΜΑΤΙΑ ΓΙΑ «ΑΡΙΣΤΟΥΣ» ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ

 

  ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΡΙΜΝΑ

Από φέτος εντείνεται η εφαρμογή όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ολοκληρωτική διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και πιο άμεσα την διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, αποκλείοντας τα παιδιά των εργατικών και φτωχών οικογενειών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Διαλύουν τις φοιτητικές εστίες και τις αφήνουν να υπολειτουργούν, ώστε να τις ξεπουλήσουν σε ΣΔΙΤ και εργολάβους.

Πρωτοστάτης στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου για τις εστίες είναι η πρυτανεία του ΠΑ.ΜΑΚ., που έχει δημιουργήσει και ήδη εφαρμόζει έναν άκρως αντιδραστικό εσωτερικό κανονισμό των εστιών, που ξεπερνάει σε επίθεση ακόμη και τους ψηφισμένους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, προϋπόθεση για να πάρει κάποιος δωμάτιο, δεν είναι το να είναι φτωχός, αλλά να έχει περάσει το 50% των μαθημάτων και μάλιστα με άριστους βαθμούς, καθώς σε περίπτωση ισοψηφίας, δωμάτιο θα πάρει αυτός με τον καλύτερο βαθμό στα μαθήματα (!). Αυτό και είναι Μέριμνα! Ουσιαστικά, αποκλείει την πλειοψηφία των εστιακών που αναγκάζονται να δουλεύουν ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (οικογενειακά, υγείας κ.ά.). Επιπλέον, ο εσωτερικός κανονισμός αναφέρει τα ν (4) χρόνια (!) διαμονής στην εστία, γεγονός που ξεπερνάει ακόμη και τον εγκληματικό νόμο Κεραμέως που θέσπισε το ν+ ½ ν. Δηλαδή, πετάει εκτός εστιών όσους δεν έχουν πάρει το πτυχίο στα 4 χρόνια. Μέχρι πρόσφατα, άλλη μία προϋπόθεση, για να παραμείνει κάποιος στις εστίες, είναι η καταβολή χαρατσιού 60 ευρώ στο πανεπιστήμιο. Ζητούσαν από φοιτητές με μηδενικό εισόδημα, να καταβάλουν το χαράτσι και αν δεν είχαν να τα πληρώσουν τους απειλούσαν με έξωση. Ο κανονισμός, αυτός, υποβάλλει τους φοιτητές σε έναν απάνθρωπο διαγωνισμό φτώχιας και αριστείας.

Η πρυτανεία πασχίζει να εφαρμόσει πλήρως τον εσωτερικό κανονισμό με κάθε ευκαιρία. Πιο συγκεκριμένα, πέρσι τον Νοέμβρη προσπάθησε να διώξει συμφοιτητές μας, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν το χαράτσι. Ένα εξάμηνο μετά, επεδίωξε πάλι να πετάξει εκτός φοιτητές άνω του 4ου έτος, με την δικαιολογία ότι αποκλείουν τον πρωτοετή από το να πάρει το δωμάτιο που δικαιούται. Μάλιστα, με την εφαρμογή αυτής της πτυχής του κανονισμού, στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων, δεν έχει καν την επιλογή για όσους είναι πάνω από το 4ο έτος. Η αντιδραστική πρυτανεία προσπαθεί να καλλιεργήσει τον κανιβαλισμό μεταξύ των φοιτητών, με δόλωμα ένα δωμάτιο και επιπλέον διαμορφώνει τους μικρά έτη εστιακών ότι αν δεν είναι «άριστοι» δεν αξίζουν δωμάτιο!

Όσο η πρυτανεία προετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση των εστιών, αυτές βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Σημαντικό πρόβλημα των εστιακών αποτελεί ότι καθημερινά αναγκάζονται να μετακινηθούν από την Καλαμαριά μέχρι το ΠΑΜΑΚ για να φάνε ένα πιάτο φαγητό στη λέσχη (που μάλιστα δεν δικαιούνταν όλοι οι εστιακοί φοιτητές μέχρι πέρσι). Παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση που λαμβάνει το πανεπιστήμιο είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με τα υπόλοιπα ΑΕΙ, δίνονται ψίχουλα για την μέριμνα, με αποτέλεσμα οι εστιακοί να μοιράζονται δωμάτια στις εστίες και ένα χαλασμένο πλυντήριο, ενώ δεν υπάρχει συντήρηση και πυρασφάλεια του κτιρίου.

Πρώτα θα μας πετάξουν από τις εστίες μας και μετά από τις σχολές μας! Ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε δημόσια και δωρεάν μέριμνα για όλους είναι ο αγώνας μας ενάντια στις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, για  την κατάργηση του νεοφιλελεύθερου εσωτερικού κανονισμού και την οποιωνδήποτε κριτηρίων για τις εστίες. Δεν θα χρειάζονται αυτά τα αντιδραστικά κριτήρια, αν αυξηθεί η χρηματοδότηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικά για την Μέριμνα. Εδώ και τώρα να χτιστούν νέες εστίες, να διώξουμε εργολάβους-ιδιώτες-ΣΔΙΤ από την Μέριμνα και από παντού και να επιβάλουμε ότι δεν θα δίνουμε ούτε 1 ευρώ για τις σπουδές και το μέλλον μας. Όλα αυτά μπορούμε τα πετύχουμε μόνο μέσα από την συλλογική μας πάλη, με μαχητικά μέσα, διαδηλώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις. Έτσι εμποδίσαμε τις εξώσεις συμφοιτητών μας των Νοέμβριο και καταργήσαμε την υποχρεωτικότητα του ενοικίου. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε και φέτος τον αγώνα μας για να μην μείνει κανένας συμφοιτητής μας ανυπεράσπιστος απέναντι στην επίθεση που έρχεται μπροστά μας. Μπορούμε να νικήσουμε! 

 

·        ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ

·        ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΜΑΤΙΟ

·        ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

·        ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ