Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΕΙ Αθήνας: Απόφαση του Συλλόγου Σπουδαστών της ΣΕΥΠ


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΥΠ

44 χρόνια μετά από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, που τότε το φοιτητικό κίνημα μαζί με τους εργαζόμενους, κατάφεραν να ανατρέψουν το «τέρας» της χούντας, με προμετωπίδα τις συλλογικές διεκδικήσεις για τα αυτονόητα (ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ), βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι/ες σε μια συγκυρία που δημιουργεί την ανάγκη για ένα νέο δυναμικό φοιτητικό κίνημα.

  Σε μια κρίσιμη διαμορφωμένη κατάσταση τόσο  για την νεολαία, όσο και για τους εργαζομένους, η κυβέρνηση ξεκινάει μια από τις πιο βάρβαρες επιθέσεις στην δημόσια δωρεάν παιδεία με την ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου το καλοκαίρι. Η επίθεση αυτή στοχεύει στην κατάργηση κάθε δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα που είχε η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα (ήδη από το 2009).

Υπό αυτό το πλαίσιο, μέχρι το τέλος του μήνα ψηφίζεται και στην βουλή το «μεγαλειώδες σχέδιο» της κυβέρνησης για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με την ενοποίηση των δύο ΤΕΙ (Αθήνας – Πειραιά), και εν τέλει, τις επερχόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.
  •      Έχει ανακοινωθεί ότι από τα 37 τμήματα που υπάρχουν συνολικά σε ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, θα προκύψουν τελικά 21, μετά από συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.
  •        Επίσης η χρηματοδότηση του νέου ιδρύματος θα φτάνει το ύψος εκείνης που λάμβανε μόνο το ΤΕΙ Αθήνας (9εκ. Ευρώ από 28εκ το 2009).

Έτσι σε αυτήν τη βάση, τα συγχωνευμένα τμήματα που προκύπτουν, θα έχουν πιο εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών, από τις κατευθύνσεις που θα δημιουργηθούν εντός των τμημάτων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των πτυχίων και την μείωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Αυτό έχει ως επόμενο  ,τη μη δυνατότητα ύπαρξης ενός  πτυχίου ανά γνωστικό αντικείμενο και, άρα, να μη μπορείς να βρεις δουλειά σε όποια θέση εργασίας σχετίζεται με το αντικείμενο αυτό. Το δεύτερο είναι ότι μία τέτοια εξέλιξη οδηγεί στον κατακερματισμό των πτυχίων μας, σε ατομικά πτυχία, ανάλογα με τις κατευθύνσεις και πιθανόν τα μαθήματα επιλογής που θα παίρνει ο καθένας. Η διάσπαση των πτυχίων θα δημιουργήσει εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων, με διαφορετικά προσόντα ανάλογα με το ποια κατεύθυνση, πόσα σεμινάρια και εν τέλει πόσες πιστωτικές μονάδες έχει ο καθένας στον ατομικό του φάκελο. Επιπλέον, γίνεται μετακύληση βασικών μαθημάτων μας από τα τωρινά προγράμματα σπουδών σε νέους κύκλους σπουδών, όπως σεμινάρια μετεκπαίδευσης και μεταπτυχιακά επί πληρωμή. Έτσι θα είναι αδύνατη η συλλογική διεκδίκηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, ενώ η μη δυνατότητα εύρεσης εργασίας θα χρεώνεται στον ίδιο τον απόφοιτο.  Θα υπάρχει έτσι όξυνση των χαρακτηριστικών του ατομισμού, ενώ θα ενισχυθεί και ο ανταγωνισμός με τους συμφοιτητές μας.

Αυτή η κατεύθυνση θα επιχειρηθεί και σε εμάς, κάτι που φαίνεται στο βαθμό που η δημιουργία τμημάτων με κατευθύνσεις αλλά και η βιασύνη για μία αλλαγή που γίνεται “για το καλό μας” χωρίς ούτε ένα καλό να έχουμε ακούσει, προϊδεάζουν για τη δημιουργία ενός ιδρύματος πλήρους ενσωματωμένου στις παραπάνω οδηγίες.

Παράλληλα στη βάση του νόμου δημιουργούνται διετή προγράμματα σπουδών τα οποία θα καλύπτουν εκείνο το κομμάτι της μεταλυκειακής κατάστασης που δεν ανήκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δημιουργώντας έτσι ένα ακόμα πιο εκμεταλλεύσιμο δυναμικό, ενώ η κίνηση αυτή βασίζεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας για αναλώσιμους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι έκτατοι καθηγητές θα απολυθούν και θα αντικατασταθούν από διδακτορικούς φοιτητές που θα εργάζονται τζάμπα στο πεδίο της έρευνας. Η κατεύθυνση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, μιας και σε κάθε αρχή εξαμήνου τα εργαστήρια αργούν να ξεκινήσουν  εφόσον δεν υπάρχουν έκτακτοι καθηγητές, με αποκορύφωμα την σημερινή κατάσταση, όπου έχει περάσει ενάμιση μήνας από την έναρξη του εξαμήνου και δεν υπάρχει καμία προοπτική πρόσληψης του απαραίτητου αριθμού εκτάκτων για την διεξαγωγή των μαθημάτων.



Επίσης, με τον νέο νόμο η εκπαίδευση μετατρέπεται σε μόνιμο τομέα εσόδων για τις μνημονιακές κυβερνήσεις, καθώς δίνεται το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό παιδείας να κλείνει-συγχωνεύει τμήματα και ολόκληρες σχολές με μια υπογραφή, ώστε να εξοικονομούνται τα χρήματα που χρειάζονται για πετύχουν τα πλεονάσματα τους. Με αυτόν τον τρόπο στρώνουν και τον δρόμο είτε για τους ευεργέτες ιδιώτες  επενδυτές που θα μπουν στα πανεπιστήμια με μόνο σκοπό το κέρδος είτε για την λειτουργία της εκπαίδευσης με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια (δίδακτρα, τέλη εγγραφής κ.α.).



Τέλος, γίνεται μια ασαφή περιγραφή-επαναφορά του Ασύλου όπου η αστυνομία θα συνεχίσει να μπαίνω-βγαίνει ανενόχλητη στα πανεπιστήμια για να καταστείλει όποιον αγωνίζεται.

Όπως γίνεται φανερό πρόκειται για μια πολιτική συρρίκνωσης της παιδείας που προέρχεται μετά και από ευρωπαϊκή οδηγία, όπως ευθαρσώς δήλωσε και η Διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας δημόσια κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας. Οι μνημονιακές πολιτικές, που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αφήνουν το πεδίο της εκπαίδευσης ανέγγιχτο από τις επιβεβλημένες περικοπές. Αναφερόμαστε εν ολίγοις σε μια μαζική επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε μια περίοδο που οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης είναι εμφανείς και νέες ελλείψεις προκύπτουν συνεχώς.

Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μαζική επίθεση στον τομέα της εκπαίδευσης με σκοπό την άμεση μείωση των δαπανών, με στόχο την αποπληρωμή του χρέους, προωθούμενη στα πλαίσια της οικονομικής λιτότητας, η οποία ωραιοποιείται ως μια πολιτική εκσυγχρονισμού με την «ενοποίηση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την εξάλειψη του διαχωρισμού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.



ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ;

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας και καλούμε τους φοιτητές που είναι αντιμέτωποι με την προοπτική συγχώνευσης-κατάργησης και τους εργαζόμενους όλων των τμημάτων, καθώς και τους επαγγελματίες, όπως και όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να συνταχθούν μαζί μας στον αγώνα. Να μην δεχτούμε την απροκάλυπτη κοροϊδία που φέρει το Νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στην κατεύθυνση των περικοπών. Τα ενιαία πτυχία και η εξασφάλιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων με την εξάλειψη του διαχωρισμού ΑΕΙ-ΤΕΙ που πρέπει να διεκδικήσουμε δεν πρόκειται να βρουν πεδίο εφαρμογής στα πλαίσια της προώθησης μιας “ανωτατοποίησης” επιβεβλημένης από πολιτικές περικοπών και λιτότητας. Είμαστε όλοι ως φοιτητές αντιμέτωποι με μια επίθεση που απειλεί την εκπαιδευτική μας πορεία και μόνο ως ενιαίο φοιτητικό κίνημα μπορούμε να αποτρέψουμε την εφαρμογή των συγχωνεύσεων. Θέλουμε συντονισμό μεταξύ των φοιτητικών συλλόγων όλης της Αθήνας, καθώς και με τους εργαζόμενους για να απαντήσουμε σε αυτές τις πολιτικές με μαχητικούς αγώνες διαρκείας, όπως και 4 δεκαετίες πριν, με την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου!



  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

  •  ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ – ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΗΣ
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ

  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ

  • ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

  •  ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΑ ΠΤΥΧΙΑ  Η ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ



Αποφασίζουμε :

1) Κατάληψη της σχολής το  τριήμερο του Πολυτεχνείου Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 15-17/11 και συμμετοχή του συλλόγου στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17/11, 14:00, Κάτω Πολυτεχνείο (Πατησίων).

2) Κινητοποίηση του συλλόγου την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για το ΠΔΑ με κατειλημμένη σχολή την ίδια μέρα

3) Συμμετοχή του φοιτητικού συλλόγου, στην κινητοποίηση 23/11 στα Προπύλαια.

4) Τον συντονισμό με το ΤΕΙ Πειραιά και συλλόγους που έχουν πάρει αντίστοιχες αποφάσεις.

5) Μόνιμη πρόσληψη των εκτάκτων, και στήριξη των αγώνων τους.

6) Στήριξη του αγώνα των μόνιμων και έκτακτων καθηγητών του ΤΕΙ Αθήνας

7)  Διεξαγωγή νέας Γενικής Συνέλευσης του σ.σ. της ΣΕΥΠ, την Τρίτη, 28/11/2017.