Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΕΙ Αθήνας: Άμεση πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού!


ΟΛΟΙ στη κινητοποίηση στήριξης του αγώνα των έκτακτων καθηγητών, Τρίτη 21 Νοέμβρη, 9πμ. 
στα Κεντρικά του ΤΕΙ Αθήνας
Την ίδια ώρα που υπουργείο παιδείας, διοίκηση και μεγαλο-καθηγητές πανηγυρίζουν με τα σχέδια «αναβάθμισης» του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό έχουν φτάσει σε σημείο που, σε αρκετά τμήματα, πάνω από τα 2/3 των εργαστηριακών μαθημάτων δεν έχουν ξεκινήσει στα μέσα Νοέμβρη.
Το χρόνιο πρόβλημα των κενών μπαλωνόταν με την πρόσληψη των έκτακτων καθηγητών και με τη δημιουργία υπεράριθμων τμημάτων με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν οι σχολές αλλά και να υπάρχουν λίστες προτεραιότητας για να παρακολουθήσουμε το μάθημα!
Οι προσλήψεις κάθε χρόνο γινόντουσαν όλο και με μεγαλύτερη καθυστέρηση, λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης του ΤΕΙ κατά 75% (9 εκ. ευρώ από τα 28 εκ. το 2009) και την ληστεία των αποθεματικών των ταμείων του ιδρύματος το 2015 για να πληρωθούν οι «υποχρεώσεις» προς τους ευρωπαίους δανειστές.
Φέτος η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο καθώς οι ανάγκες για έκτακτους καθηγητές είναι στις 250 θέσεις και από αυτές εγκρίθηκαν οι 103! Η έγκριση μόνο 103 θέσεων σε συνδυασμό με τις αποχωρίσεις μόνιμων καθηγητών λόγω συνταξιοδότησης, οι οποίες δεν έχουν αναπληρωθεί έχουν οδηγήσει την κατάσταση στο απροχώρητο, με πολλές ώρες μαθημάτων να έχουν χαθεί. Μάλιστα αρκετά από αυτά αποτελούν και μαθήματα «αλυσίδες», πράγμα που σημαίνει πως πολλοί φοιτητές δεν θα χάσουν ένα εξάμηνο αλλά ολόκληρο το έτος!
Αυτή η κατάσταση πρόκειται να χειροτερεύσει με το σχέδιο συγχώνευσης του ΤΕΙ Αθήνας με αυτό του Πειραιά, καθώς τα 2 ιδρύματα θα χρηματοδοτούνται σαν ένα παρά τις ανάγκες, που θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας από την αρχή ένα ελλειμματικό ίδρυμα που δεν θα μπορεί να καλύψει ούτε τα λειτουργικά του έξοδα. 
Υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι τόσο όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις που περικόπτουν συνολικά την χρηματοδότηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και οι πειθήνιες διοικήσεις του ιδρύματος που η μόνη λειτουργία που κρατούν στο ακέραιο είναι να εφαρμόζουν τα σχέδια για την συρρίκνωση και διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.
Οι καθηγητές του ΤΕΙ έχουν ήδη ξεκινήσει έναν αγώνα απέναντι σε αυτά τα σχέδια, με κινητοποιήσεις και προειδοποιητικές αναστολές λειτουργίας του ιδρύματος. Σε ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι φοιτητές μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και την αυτοοργάνωσή τους. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί κοινός – μαζικός αγώνας φοιτητών, έκτακτων καθηγητών και όλων των εργαζομένων ώστε να απαιτήσουμε την άμεση πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού, όπως άμεσα να ξεκινήσουν όλα τα μαθήματα και να σταματήσουμε τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο των τμημάτων και των σχολών μας.

  • Στήριξη του αγώνα των έκτακτων καθηγητών
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού
  • Αναπλήρωση των μαθημάτων – Να μην χαθεί το εξάμηνο
  • Καμία συγχώνευση - κλείσιμο τμήματος και σχολής
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευσης