Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αθήνα: ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ


ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 
Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες επιδεινώνεται σε πανελλαδικό επίπεδο. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις εστίες του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ εντείνονται και η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη. Πολλά δωμάτια είναι παλιά και χρήζουν ανακαίνισης, ολόκληρα κτήρια μένουν για μήνες χωρίς θέρμανση ή ζεστό νερό, αφού ο φορέας διαχείρισης των οικονομικών των εστιών (ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ) δεν εγκρίνει τα απαραίτητα κονδύλια για να γίνουν οι επισκευές των σωληνώσεων. Η ποιότητα του φαγητού υποβαθμίζεται διαρκώς και ραγδαία, αναγκάζοντας όλο και περισσότερους οικότροφους να επωμίζονται οι ίδιοι το κόστος της σίτισής τους. Ειδικότερα στις παλιές εστίες του ΕΜΠ, η κατάσταση είναι  αφόρητη: μηδενική θέρμανση, μεγάλος αριθμός δωματίων χωρίς παροχή νερού, έλλειψη δωρεάν σύνδεσης ίντερνετ, σίτιση για περιορισμένο αριθμό οικότροφων και όλα αυτά σε ένα κτήριο που δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι κατοικείται. Ενάντια σε όλα αυτά φοιτητές των εστιών , έχουν προχωρήσει σε κατάληψη στον ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ από τη Δευτέρα 4/11 μέχρι σήμερα.
Πέρα από τα προβλήματα στις εγκαταστάσεις των εστιών και οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με  ένα περιβάλλον ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Στη σίτιση των εστιών του ΕΜΠ, έχει λήξει η σύμβαση του εργολάβου και οι εργαζόμενοι έχουν μείνει στον δρόμο. Το νομικό πρόσχημα που χρησιμοποιεί ο εργολάβος και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων και του ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. είναι πως λόγω της κατάληψης δεν μπορεί να ανανεωθεί η σύμβαση άρα και να δουλέψουν οι εργαζόμενοι. Για εμάς όλα αυτά είναι δικαιολογίες που βρίσκουν για να χτυπήσουν τον αγώνα των εστιακών φοιτητών. Οι εργαζόμενοι και στη σίτιση των εστιών όπως και σε κάθε υπηρεσία του πανεπιστημίου πρέπει να προσληφθούν από το ίδρυμα και όχι μέσω εργολάβων-"καλοθελητών".
Η χρόνια υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων που φέρνουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και εφαρμόζουν οι πειθήνιες διοικήσεις, υποβαθμίζει περαιτέρω τα απομεινάρια της δημόσιας εκπαίδευσης. Υπουργείο παιδείας και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αμφισβητούν ανοιχτά τα κεκτημένα και αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα μας στη δωρεάν στέγαση και σίτιση. Αναστέλλουν επ’ αόριστον παροχές, πληρωμένες μέχρι τελευταίας δεκάρας από τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, μέσω των φόρων. Σε μια ολομέτωπη επίθεση προς την εργατική τάξη και τη νεολαία, μέσω των μνημονίων, ενορχηστρωμένη από την ΕΕ και εκτελεσμένη με περίσσιο ζήλο από την ελληνική κυβέρνηση, καταργούν όλα τα δικαιώματα μας. Μειώνουν μισθούς, συντάξεις και δημόσιες δαπάνες για να πληρώσουν το χρέος  στους τοκογλύφους-δανειστές. Σε μια τέτοια κατάσταση οι δαπάνες για σίτιση και στέγαση φοιτητών θεωρούνται παράλογα έξοδα από τα οποία η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να απαλλαγεί.
Απέναντι σε όλα τα παραπάνω οφείλουμε να δράσουμε και να κινητοποιηθούμε άμεσα, προκειμένου να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Να στηρίξουμε τον αγώνα των εστιακών φοιτητών με κάθε μέσο. Να συμβάλουμε ώστε μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων να ληφθούν ριζοσπαστικές και μαχητικές αποφάσεις στήριξης του αγώνα τους. Σκοπός μας θα πρέπει να είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων τους μέσα από συλλογικές δράσεις, όπως καταλήψεις κτηρίων, αποκλεισμοί δρόμων κτλ. Καλούμε κάθε φοιτητή να στηρίξει τον αγώνα των εστιακών φοιτητών και πιο συγκεκριμένα την κατάληψη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Για να νικήσει ο αγώνας αυτός που έχει ξεσπάσει, απαιτείται συντονισμός μεταξύ των φοιτητών και των εργαζομένων των εστιών, καθώς πλήττονται από την ίδια επίθεση, τις μνημονιακές πολιτικές της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης.
  •   Δημόσια, δωρεάν και αξιοπρεπή στέγαση και σίτιση για όλους τους φοιτητές.
  • Δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.
  • Έξω οι εργολαβίες από τις σχολές μας και από τις εστίες.
  • Άμεση παροχή θέρμανσης και ζεστού νερού-πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων εργασιών συντήρησης και ανακαίνισης.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργολαβικών υπαλλήλων, καμία απόλυση, αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στη σίτιση.