Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανακοίνωση της ΣΣΠ για την κατάργηση του χαρατσιού των 45 ευρώ στις Εστίες Ιωαννίνων


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΡΙΜΝΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Την Τρίτη 1/10, ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποίησε εκ νέου κινητοποίηση στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου - την κινητοποίηση στήριξε επίσης σύσσωμη και η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη -, έπειτα από την συνέλευση του Συλλόγου, που πήρε απόφαση να καταργήσει τον νέο Εσωτερικό Κανονισμό - έκτρωμα, ο οποίος ψηφίστηκε εν μέσω καλοκαιριού και αφορά την διαχείριση των εστιών της Ηπείρου.

Σε προηγούμενη κινητοποίηση στην Σύγκλητο (12/9/2019), έπειτα από συνεχείς πιέσεις, ο πρύτανης Τ. Αλμπάνης δεσμεύτηκε να εισηγηθεί να αποσυρθούν οι περισσότερες από τις αντιδραστικές διατάξεις. Έτσι αποφασίστηκε να συνταχθεί από την αρμόδια Επιτροπή νέος κανονισμός, σύμφωνα με τα αιτήματα του Συλλόγου (βλ. σχετική ανακοίνωση στο https://sefpi.blogspot.com/2019/09/1209_14.html). Βέβαια, παρά τις υποτιθέμενες δεσμεύσεις, ο «διορθωμένος» Εσωτερικός Κανονισμός, ο οποίος επρόκειτο να ψηφιστεί στην εν λόγω Σύγκλητο, δεν διέφερε σχεδόν σε τίποτα από τον προηγούμενο. Αντιθέτως, οι διατάξεις που όντως καταργήθηκαν ή τροποποιήθηκαν ήταν ελάχιστες. Καταργήθηκε η αφαίρεση των αιφνιδιαστικών ελέγχων στα δωμάτια από την εφορία των εστιών και ο αποκλεισμός των φοιτητών από το δικαίωμα να κάνουν αίτηση εάν έχουν ξεπεράσει το 25ο έτος. Τέλος, στις προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης, από το 50% των μαθημάτων που έπρεπε ο κάθε φοιτητής να έχει περασμένα για να έχει το δικαίωμα να αιτηθεί στέγασης, η επιτροπή των εστιών, πρότειναν 2 μαθήματα περασμένα τον χρόνο.

Συνεπώς, η πρόταση του «διορθωμένου» Εσωτερικού Κανονισμού από την Επιτροπή για την Μέριμνα διατηρούσε όλες τις αντιδραστικές διατάξεις, καθώς επίσης και τις δύο προϋποθέσεις για την υποβολή της αίτησης (να έχει αποπληρωθεί το χρέος των 45ευρώ/μήνα και η επίδοση του φοιτητή με την προσκόμιση της αναλυτικής του βαθμολογίας – «ακαδημαϊκά» νεοφιλελεύθερα κριτήρια που πριμοδοτούν τους άριστους και πετάνε εκτός εστιών τους φτωχούς). Οι πρυτανικές αρχές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να κοροϊδέψουν για άλλη μία φορά τους εστιακούς φοιτητές, με παραπλανητικές δεσμεύσεις, και ακόμα πιο αντιδραστικές και αντιεκπαιδευτικές διατάξεις. Ο Σύλλογος δεν έτρεφε καμία αυταπάτη ότι οι δεσμεύσεις που αποσπάσαμε ήταν το τέλος του αγώνα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Εσωτερικός Κανονισμός δεν είναι μια επινόηση της Συγκλήτου ή της Επιτροπής. Είναι η κατά γράμμα εφαρμογή της κατεύθυνσης για κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας από την κυβέρνηση της ΝΔ και συγκεκριμένα της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Ο Σύλλογός Εστιακών δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Στην τελευταία κινητοποίηση επέβαλλε στην Σύγκλητο να καταψηφίσει τον νέο κανονισμό-έκτρωμα που πετάει εκτός εστιών την πλειοψηφία των φοιτητών και επιβραβεύει τους «άξιους», τους «άριστους» και τους καλοπληρωτές. Οι αντιδράσεις των περισσότερων μελών της συγκλήτου - πιόνια της κυβέρνησης και των μνημονίων - καθρέφτιζαν την νεοφιλελεύθερη χούντα που προσπαθούν να εφαρμόσουν εντός και εκτός των Πανεπιστημίων. Για τους περισσότερους, οι εστιακοί φοιτητές που αγωνίζονται και διεκδικούν είναι «τεμπέληδες, τουρίστες, αντι-δημοκράτες, ανάγωγοι» και ένα σωρό άλλοι χαρακτηρισμοί που ειπώθηκαν προκειμένου να υπονομεύσουν τα επιχειρήματα του Συλλόγου και να αποπροσανατολίσουν την συζήτηση από το φλέγον ζήτημα του Εσωτερικού Κανονισμού. Όμως, δεν πέρασε το δικό τους.

Με τους αγώνες μας και την συλλογική μας πάλη επιβάλλαμε τις ανάγκες μας !

Έπειτα από την ανυποχώρητη στάση που έδειξε ο σύλλογος και μέσα από τον αγώνα του κατάφερε, έπειτα από ένα μήνα μαζικών μαχητικών κινητοποιήσεων, να καταργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης και επιπλέον να υπάρχει ρητή διατύπωση στον νέο κανονισμό πως η πληρωμή του χαρατσιού των 45 ευρώ, πλέον είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΉ. Ένα διαχρονικό αίτημα και στόχευση του Συλλόγου από την ίδρυση του. Δηλαδή, στον νέο κανονισμό θα υπάρχουν οι εξής διατυπώσεις: α) το χαράτσι των 45 ευρώ, δεν θα αποτελεί εμπόδιο για την απόκτηση δωματίου στις εστίες, ούτε θα είναι πρόβλημα η μη αποπληρωμή του για την απόκτηση του πτυχίου. Ουσιαστικά, ο Σύλλογος, πέτυχε να καταργηθεί το χαράτσι των 45 ευρώ! β) Αποσύρεται η διάταξη των ακαδημαϊκών κριτηρίων-υποχρεωτικών μαθημάτων, ως προϋπόθεση για την παραμονή στις εστίες! Πλέον, όλες οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές και η επίδοση των φοιτητών δεν αφορά την εφορία των εστιών και την πρυτανεία.

Με τον συλλογική μας πάλη κερδίσαμε μία σημαντική νίκη, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται! Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να διατυπωθεί και εγγράφως η απόφαση της Συγκλήτου και οπωσδήποτε θα πρέπει να περιφρουρήσουμε και να διασφαλίσουμε ό, τι πετύχαμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπαναχώρησης από την πλευρά της πρυτανείας. Παράλληλα, το νέο ακαδημαϊκό έτος έχει ξεκινήσει με μία σειρά από προβλήματα στις εστίες να παραμένουν ακόμη άλυτα. Η φοιτητική μέριμνα και συνολικά η δημόσια και δωρεάν παιδεία βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δαπανών. Μόνη λύση είναι οι μαχητικοί μας αγώνες. Οι κινητοποιήσεις, οι καταλήψεις, οι αποκλεισμοί της πύλης του πανεπιστημίου και οι συνελεύσεις του Συλλόγου είναι αυτά που είχαν ως αποτέλεσμα να καταργήσουν όλες τις αντιδραστικές διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε με μαζικές γενικές συνελεύσεις και δράσεις, να εμποδίσουμε κάθε προσπάθεια των πρυτάνεων, της κυβέρνηση της ΝΔ και κάθε λοιπού μνημονιακού να διαλύσουν τις ζωές μας και το μέλλον μας.

Είναι σίγουρο πως θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα το επόμενο διάστημα, καθώς το πλάνο της Κυβέρνησης/ΟΟΣΑ/ΕΕ και δανειστών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι η δημιουργία ενός Πανεπιστημίου - αγορά, που θα πουλάει πακέτα υπηρεσιών γνώσεων και προσόντων. Σε ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο οι ανάγκες των φοιτητών, πόσο μάλλον των εστιακών και των παιδιών των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι περιττά και άχρηστα έξοδα και πρέπει βρουν τρόπο να απαλλαγούν από αυτά. Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε αδιαπραγμάτευτα και το παραμικρό μας δικαίωμα, να υπερασπιστούμε την δημόσια δωρεάν παιδεία με κάθε κόστος. Ο αγώνας συνεχίζεται!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΜΑΤΙΟ
  • ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
  • ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
  • ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ