Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και του φοιτητικού συνδικαλισμού.


Με μαχητικούς αγώνες να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους για την κατάργηση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας!

Σε νέο μνημονιακό μονόλογο για την κατάργηση του φοιτητικού συνδικαλισμού θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο προσεχές μέλλον. Σύμφωνα με διάφορες καθεστωτικές φυλλάδες, αλλά και πηγές του Υπουργείου, η Κεραμέως πρόκειται να καταθέσει το αμέσως επόμενο διάστημα συμπληρώσεις και προσθήκες στο νέο νόμο–πλαίσιο, οι οποίες θα αφορούν την κατάργηση όλων των φοιτητικών παρατάξεων, τη διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών μέσω ενιαίου ψηφοδελτίου, την καθιέρωση των φοιτητικών εκλογών κάθε δύο χρόνια και τέλος την καθιέρωση ηλεκτρονικής κάλπης στις φοιτητικές εκλογές.

              Αυτά τα μέτρα έχουν μια εντυπωσιακή ομοιότητα και κινούνται στην ίδια αντιδημοκρατική κατεύθυνση με αντίστοιχα αντισυνδικαλιστικά–αντεργατικά μέτρα, τόσο της ΝΔ στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, όσο και πιο πριν του ΣΥΡΙΖΑ. Μέτρα που επιδιώκουν να τσακίσουν την εσωτερική δημοκρατία και ζωή στα σωματεία, να ατομικοποιήσουν τους εργαζόμενους, να κάνουν αδύνατες τις απεργίες, να φακελώσουν τα συνδικάτα, ιδιαίτερα τους αγωνιστές συνδικαλιστές και εργαζόμενους (ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και μητρώα, άπιαστες–ενισχυμένες πλειοψηφίες για απεργία κ.λπ.).
          Αυτή η χουντική τύπου ενέργεια της κυβέρνησης της ΝΔ, σχεδιάζεται στα πλαίσια της κεντρικής της κατεύθυνσης να φέρει ένα ισχυρό χτύπημα στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του, με εργαλεία την πλήρη αποπολιτικοποίηση– αποϊδεολογικοποίηση των φοιτητών και ευρύτερα της ζωής των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η επιδίωξη της κατάργησης των φοιτητικών παρατάξεων, δεν εμφανίστηκε τώρα, αλλά αντιθέτως αποτελεί βασική στόχευση των νεοφιλελεύθερων και των επιτελείων τους μέσα στα πανεπιστήμια (Σύγκλητος, Πρυτάνεις, αντιδραστικοί καθηγητές, καθεστωτικές παρατάξεις) εδώ και αρκετά χρόνια. Ο Μητσοτάκης ήδη από το 2017 είχε εξαγγείλει πως θέλει να καταργήσει των φοιτητικό συνδικαλισμό και να προωθήσει την λεγόμενη «αποκομματικοποίηση» των ΑΕΙ–ΤΕΙ.
        ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί μνημονιακοί έχουν κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις τους για την καταστρατήγηση όλων των δικαιωμάτων και ελευθεριών των φοιτητών. Θέλουν να καταργηθούν οι φοιτητικές παρατάξεις: α) Για να φιμώσουν πολιτικά όλους τους φοιτητές και να τους σπρώξουν σε μια βαθιά ατομικοποίηση, με την κατάργηση της οργανωμένης και συλλογικής έκφρασης, του διαλόγου και της αντιπαράθεσης. Που είναι βασικά ιδιαίτερα για να ξεσκεπαστεί η ουσία και οι καταστροφικές συνέπειες της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην γ΄ βάθμια εκπαίδευση. β) Για να μην υπάρξει καμία αντίδραση, πολύ περισσότερο ένα σχέδιο αγώνων, απέναντι στην ιδιωτικοποίηση και διάλυση των πανεπιστημίων και των δικαιωμάτων της νεολαίας, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης. γ) Για να επιβάλλουν νέες διοικήσεις στα πανεπιστήμια, εντελώς αυτονομημένες από τον όποιο έλεγχο ή επίδραση μπορούν να έχουν οι φοιτητές (όπως άλλωστε κάνουν με όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και με όλο τον κρατικό μηχανισμό).
         Η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα σημάνει τη μετατροπή των φοιτητικών συλλόγων σε άνευρες και ακίνδυνες «ενώσεις», που θα ασχολούνται μόνο με τίποτα επαγγελματικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια (γιατί όχι και με κάποιο αντίτιμο, σύμφωνα με τους κυρίους της «ελεύθερης αγοράς»!), με «δραστηριότητες» (εκδρομές, πάρτι κ.λπ.) που μέχρι σήμερα ήταν το προνόμιο κυρίως της ΔΑΠ – αλλά ποτέ με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και με τους αγώνες των φοιτητών.
Γι’ αυτό ψήφισαν και με τα δύο χέρια κάθε αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, καλλιέργησαν με τους κομματικούς τους στρατούς το έδαφος για να περάσουν στους φοιτητές μια μοιρολατρία και την «προσαρμογή στην κανονικότητα και την καθημερινότητα», ψήφισαν την κατάργηση του Ασύλου, επιτέθηκαν στους φοιτητές με πρωτοφανή καταστολή και είναι πρόθυμοι να ξαναψηφίσουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο έρθει για να αποτελειώσει την δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Μέσα στα πανεπιστήμια, οι καθεστωτικές παρατάξεις (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, Μπλόκο) πρωτοστατούν στην κατάργηση όλων των κοινωνικών μας κατακτήσεων, προωθώντας την κυβερνητική πολιτική, εκμεταλλευόμενοι την κρίση του φοιτητικού κινήματος και την γενικευμένη συντηρητική στροφή που έχουν επιφέρει οι μνημονιακές πολιτικές και το δόγμα «ΤΙΝΑ» (There Is No Alternative).

Συνάδελφοι, να είμαστε όλοι σίγουροι για ένα πράγμα: Οι μνημονιακοί όλων των αποχρώσεων, που φωνασκούν ενάντια στην «κομματικοποίηση», είναι οι πρώτοι που λυσσασμένα γαντζώνονται στα κόμματά τους και στους μηχανισμούς τους, για να υπερασπιστούν τα προνόμιά τους. Ιδιαίτερα σήμερα τα «γαλάζια παιδιά» της ΝΔ, που ντυμένα την προβιά της «αριστείας» έχουν ξεχυθεί να ξαναπιάσουν όλα τα πόστα, στο κράτος, στην εκπαίδευση, σε όλους τους μηχανισμούς. Μέσα στις σχολές μας, αυτοί οι μνημονιακοί κομματικοί στρατοί δεν θα πειραχτούν ούτε στο ελάχιστο από την «αποκομματικοποίηση», αλλά θα συνεχίσουν –ίσως μεταμφιεσμένοι– να βολεύουν τους εαυτούς τους και την αυλή τους. Πάντα σε βάρος της τεράστιας πλειοψηφίας των φοιτητών, υπερασπιζόμενοι με νύχια και με δόντια το άθλιο μνημονιακό πανεπιστήμιο που φτιάχνουν. Θα ψάξουν το νέο ρόλο τους ως «μικροί μάνατζερ» των φοιτητών, δίπλα στους «τεχνοκράτες – ανθρώπους της αγοράς» που θα διοικούν τα ιδρύματα με τους νόμους της αγοράς, θα διαφεντεύουν και θα καταδυναστεύουν τις ζωές μας.
Αυτή η επίθεση είναι μέρος της συνολικής επίθεσης των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών, για να χτυπήσουν ιδεολογικά την εργατική τάξη, τις οργανώσεις και τους αγώνες της, την ιστορία, τις αναφορές και τις αξίες της. Καθώς ξέρουν ότι η αρπακτική και καταστροφική πολιτική τους δεν μπορεί να πείσει κανέναν, εκτός από την όλο και πιο σκληρή καταστολή επιβάλλουν και έναν ακραίο κατακερματισμό και ατομικοποίηση, ώστε να στερήσουν από τους εργαζόμενους και τη νεολαία κάθε εργαλείο συλλογικής οργάνωσης και αγώνα.
         Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η «εναρμόνιση» των ελληνικών πανεπιστημίων με αυτά της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Δηλαδή, θέλουν μία πλήρως εμπορευματοποιημένη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θέλουν πανεπιστήμια – εταιρίες, που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με δίδακτρα και που οι 7 στους 10 φοιτητές, πλέον, δεν θα σπουδάζουν. Ο φοιτητής – πελάτης, εάν έχει τα λεφτά για να αντεπεξέλθει στο δυσβάσταχτο κόστος σπουδών παραμένει και παίρνει το πτυχίο – κουρελόχαρτο, ενώ το 70% των φοιτητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του Πανεπιστημίου της Αγοράς, θα πεταχτούν εκτός εκπαίδευσης, στην ανεργία, στη βαρβαρότητα των «νέων» εργασιακών σχέσεων και των μισθών πείνας ή ακόμα και στην φτώχεια και εξαθλίωση, χωρίς πτυχίο, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς μέλλον. Αυτή είναι η εκπαίδευση και το μέλλον που μας έχει ετοιμάσει η ΕΕ, τα Μνημόνια, η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού που συνεχίζεται παρά τις φούσκες περί «ανάπτυξης», οι δυνάμεις που προσπαθούν να τη διαχειριστούν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.).

Κάτω τα χέρια από τον φοιτητικό συνδικαλισμό και τις πολιτικές μας ελευθερίες!

              Οι φοιτητικές παρατάξεις και ο φοιτητικός συνδικαλισμός (σύλλογοι, συνελέυσεις, ΔΣ κ.λπ.) είναι δομές όπου οι φοιτητές μπορούν να σκέφτονται, να εκφράζονται, να αντιπαρατίθενται και να αποφασίζουν συλλογικά και δημοκρατικά. Τα αηδιαστικά και εκφυλιστικά φαινόμενα είναι βέβαια πολλά (εκδουλεύσεις, συναλλαγή κ.λπ.) – αλλά την κύρια ευθύνη την έχουν οι αστικές μνημονιακές δυνάμεις (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, Μπλόκο) χέρι–χέρι με τους νεοφιλελεύθερους μεγαλοκαθηγητάδες και πρυτάνεις. Μόνο οι ίδιοι οι φοιτητές, με την ενότητα και τους αγώνες μας, μπορούμε και πρέπει να ξεμπερδεύουμε μια και καλή από τις καθεστωτικές παρατάξεις – κανένας Μητσοτάκης ή Κεραμέως ή «άριστος» που μας κάνει τον εισαγγελέα και τιμητή των πάντων!
        Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα νεοφιλελεύθερο να μετατρέψει τις σχολές μας και τα πανεπιστήμια μας σε αποστειρωμένα και αυταρχικά σωφρονιστικά ιδρύματα, χωρίς την ελευθερία της πολιτικής έκφρασης, χωρίς το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Σε μνημονιακά φρούρια: Όπου θα κυριαρχεί το ταξικό μίσος ενάντια στους εργαζόμενους, τους νέους και τους φτωχούς. Όπου θα αποθεώνεται ο σκοταδισμός των «ανθρώπων της αγοράς», των αντιδραστικών που θέλουν να μας επιβάλλουν ξανά τη γοητεία του νεοδημοκρατικού «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Όπου θα λεηλατούν τα πάντα αρπακτικά – ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και κάθε απατεώνας αεριτζής- που πίσω από την «αριστεία» τους είναι βουτηγμένοι στα χειρότερα σκάνδαλα. Το άσυλο και ελευθερία πολιτικής έκφρασης είναι κοινωνικές κατακτήσεις που επιβλήθηκαν με σκληρούς αγώνες και με το αίμα των φοιτητών και εργαζομένων, απ’ την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι σήμερα. Καταργώντας τες, θέλουν να τελειώσουν με τη δημόσια δωρεάν παιδεία αλλά και με μια ολόκληρη εποχή κατακτήσεων και αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας, που τα συκοφαντούν ως «λαϊκισμό».
        Το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία πρέπει να παλέψουμε για να τους εμποδίσουμε. Οποιαδήποτε παρεμπόδιση της ελευθερίας της έκφρασης δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μόνο μία στυγνή δικτατορία των μνημονίων και της αγοράς, που μας θέλει δούλους χωρίς δικαιώματα και ελευθερίες. Μέσα στην αλαζονεία της και τον ορυμαγδό προπαγάνδας από τα ΜΜΕξαπάτησης, όλοι σήμερα βλέπουν τις νέες κοινωνικές εκρήξεις και αγώνες, που ξεσπάνε επειδή οι λαοί, οι εργαζόμενοι, οι νέοι δεν αντέχουν την μπότα της «αγοράς» του νεοφιλελεύθερου κανιβαλισμού και της όλο και πιο ζοφερής αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης: Χιλή, Ισημερινός, Αϊτή, Αίγυπτος… Το βλέπει και η κυβέρνηση της ΝΔ και η ελίτ – και γι’ αυτό θέλει να μας πισωγυρίσει όσο πιο πολύ μπορεί, να μας χτυπήσει όσο πιο σκληρά μπορεί, πριν ξεσπάσει κι εδώ το επόμενο κύμα αγώνων.
             Με όπλο μας την αυτοοργάνωση, τους Συλλόγους μας, επιτροπές καταλήψεων, δράσης και αγώνα, πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων μας και επιτροπές αγώνα, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υπερασπιστούμε την δημόσια δωρεάν παιδεία και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.

  • Κάτω τα χέρια από τον φοιτητικό συνδικαλισμό
  • Κάτω τα χέρια από το Άσυλο και την ελεύθερη πολιτική δράση
  • Κάτω το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης και το Δόγμα «Νόμος και Τάξη» - Μαζική, μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών.
  • Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους