Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όχι στην διάλυση των πτυχίων μας! Καμία εξίσωση των πτυχίων των Πανεπιστημίων με τα Κολέγια


ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ- ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ 


Αθήνα: Παρασκευή 11/10, 12:00, Προπύλαια

        Με συνοπτικές διαδικασίες, την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί προς ψήφιση η εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων Πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων και των ξένων πανεπιστημίων, καθώς και η «απελευθέρωση» των μεταπτυχιακών, έπειτα από πρόταση της Υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως. Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι προπομπός του ολοκληρωμένου νόμου-πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το πρόγραμμα δηλαδή της ΝΔ για την Παιδεία, που αποσκοπεί στην περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια, στην διαρκή συρρίκνωση των δικαιωμάτων των φοιτητών, εν ολίγοις δηλαδή στην ολοκληρωτική διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν παιδείας. Η συγκεκριμένη διάταξη μάλιστα, πρόκειται να συμπεριληφθεί σε άσχετο με την Παιδεία νομοσχέδιο, προκειμένου να μπορέσει να ψηφιστεί άμεσα. Με τη διάταξη θα αποδίδεται άμεσα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες στους αποφοίτους ξένων Πανεπιστημίων και Κολεγίων, κατόπιν αίτησής τους, η αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας.

    Η παραπάνω εξίσωση των πτυχίων δεν είναι μία ακόμα αυθαίρετη επινόηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο και να θέλει να την παρουσιάζει σαν εξωστρέφεια και τόνωση της ελευθερίας των ιδρυμάτων. Πρώτος διδάξας και συνυπεύθυνος για την βάρβαρη επίθεση στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με τον Νόμο Γαβρόγλου, τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο των τμημάτων, έστρωσε τον δρόμο στην Κυβέρνηση της ΝΔ να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε οποιοδήποτε ίχνος δημόσιας δωρεάν παιδείας, ξεκινώντας με την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου τον Αύγουστο. Η στόχευση της ακραίας νεοφιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας, είναι η δημιουργία ενός Πανεπιστημίου - Αγορά, που θα πουλάει πακέτα γνώσεων, υπηρεσιών και προσόντων. Προφανώς το νέο μοντέλο των Πανεπιστημίων δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές δυνατότητες όλων των φοιτητών και ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη. Οπότε, ακριβώς πάνω σε αυτή την λογική, η επέκταση των δικαιωμάτων των πτυχίων των ιδιωτικών ιδρυμάτων, ντόπια και ξένα, είναι μονόδρομος για τους μνημονιακούς. Οι φοιτητές θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε «δημόσια» Πανεπιστήμια, ρημαγμένα από το πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησής, και σε ιδιωτικά κολέγια, όπου θα «τονώνουν την επιχειρηματικότητα και θα ανταποκρίνονται στην αγορά εργασίας», όπως παπαγαλίζουν διαρκώς οι μνημονιακοί. Είναι ξεκάθαρο, πως πλέον καταργείται στην πράξη το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο απαγόρευε στα ιδιωτικά κολέγια να παρέχουν ισάξιους τίτλους σπουδών με τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και δέσμευε το κράτος να παρέχει δημόσια δωρεάν παιδεία. Χαρακτηριστική είναι η θέρμη του προέδρου του Συνδέσμου Κολεγίων Β. Δασακαλάκης ο οποίος έσπευσε να δηλώσει πως «Η διάταξη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να μην παιδεύονται χωρίς λόγο οι απόφοιτοί μας». 

      Παράλληλα, η απελευθέρωση των μεταπτυχιακών, ακόμα ένα σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και του Γαβρόγλου που δεν πρόλαβαν να το ολοκληρώσουν, δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στα λόγια της Ν. Κεραμέως: «Να δώσουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια τον χώρο, την ελευθερία που τους αρμόζει», μάλλον το ακριβώς αντίθετο. Η απελευθέρωση των μεταπτυχιακών δεν σημαίνει τίποτα άλλο από γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο για δίδακτρα και σε προπτυχιακό επίπεδο. Με την τεράστια ανεργία που μαστίζει τη νεολαία και που έχει αυξηθεί ραγδαία τα μνημονιακά χρόνια, όλο και περισσότεροι φοιτητές στρέφονται στην απόκτηση περεταίρω δεξιοτήτων και γνώσεων, μέσα από τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, για μια καλύτερη ευκαιρία στην επαγγελματική αποκατάσταση. Η συγκεκριμένη τροπολογία, θέλει να πετάξει ακόμα περισσότερους από την αγορά εργασίας, να απαλλαχθεί από τα περιττά και μη κερδοφόρα έξοδα των μεταπτυχιακών. 

       Το επόμενο διάστημα το φοιτητικό κίνημα θα έρθει αντιμέτωπο με κολοσσιαίες επιθέσεις-τομές στον χαρακτήρα της εκπαίδευσης, όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ο ολοκληρωμένος νόμος-πλαίσιο που πρόκειται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα, συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων, α) τις διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών, αγνοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, οικονομικές και κοινωνικές, τρομακτική μείωση των εισακτέων, β) αξιολογήσεις των ιδρυμάτων με βάση την ανταπόκριση τους στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και σύνδεση της αξιολόγησής τους με την χρηματοδότησή τους και γ) καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (10) στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, δηλαδή μία περαιτέρω δραστική μείωση των φοιτητών που κατευθύνονται προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, - πετώντας έτσι χιλιάδες συμφοιτητές μας εκτός των σχολών, επειδή δεν μπόρεσαν να γράψουν, τόσο όσο οι μνημονιακοί κανίβαλοι θεωρούν ως βάση - με σκοπό να μειώσει ακόμη περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για να τα πετύχουν όλα αυτά, έπρεπε πρώτα να διασφαλίσουν ότι το φοιτητικό κίνημα δεν θα αντιδράσει, για αυτό και προχώρησαν στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, για να χτυπήσουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών. Η Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση μπαίνει για άλλη μια φορά στο στόχαστρο των μνημονιακών. Θέλουν πανεπιστήμια ανταγωνιστικά και αξιολογούμενα, χωρίς κρατική χρηματοδότηση, αφού οι επιταγές της Ε.Ε και του Ο.Ο.Σ.Α. απαιτούν εκμηδενισμό της. Κόβουν από παντού (υγεία, παιδεία, πρόνοια) για να πιάσουν τα αιμοσταγή πλεονάσματα και να αποπληρωθεί το χρέος, το οποίο εκείνοι και όχι εμείς δημιούργησαν. 

       Η διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας είναι πρόβλημα όλων μας και μόνο συλλογικά μπορούμε να το απαντήσουμε. Πρέπει να σπάσουμε την ηττοπάθεια και να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων. Με όπλο μας την αυτοοργάνωση, τους Συλλόγους μας και γενικά τα όργανα των φοιτητών, πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων μας και επιτροπές αγώνα, να οργανώσουμε την πάλη μας, ενάντια στον νέο νόμο – πλαίσιο, που διαλύει το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, σε συμμαχία με μαθητές και εκπαιδευτικούς. Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε αδιαπραγμάτευτα και το παραμικρό μας δικαίωμα, να υπερασπιστούμε την δημόσια δωρεάν παιδεία με κάθε κόστος. 


 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • ΚΑΜΙΑ ΕΞΙΣΩΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ
  • ΚΑΤΩ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΑΓΟΡΑ
  • ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ