Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ! ΜΕ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 

Στις 25/9 ανακοινώθηκε από τον αντιπρύτανη Κωβαίο και τον πρύτανη Παπαϊωάννου ότι το ΑΠΘ από τις 21:30 έως τις 06:00, βάζει λουκέτο(!). Από τις 67 εξώπορτες θα παραμένουν ανοιχτές μόνο οι 2 και μάλιστα με σκληρή φύλαξη. Πρόφαση είναι ο καλύτερος έλεγχος του ποιος και τι μπαίνει και κινείται εντός του πανεπιστημίου και άρα η πάταξη του ναρκεμπορίου . «Είναι κοινή λογική και κοινή πεποίθηση ότι ο χώρος του Πανεπιστημίου αφορά ιδέες και απόψεις, και αντεγκλήσεις πάνω σε ιδέες και απόψεις, (1) δεν αφορά όμως παραβατικές και έκνομες συμπεριφορές. Ανοίγουμε το Πανεπιστήμιο στην κοινωνία, κλείνοντας την πόρτα στην ανομία….. Οι πρωτοβουλίες μας κινούνται στην κατεύθυνση το ΑΠΘ να μην αποτελεί άβατο. Η πανεπιστημιούπολη, στην καρδιά της πόλης, (2) αποτελεί κέντρο δημιουργίας, έρευνας, καινοτομίας, αλλά και ένα μεγάλο πάρκο, που εκτός από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, οφείλει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία, έχουν δικαίωμα να το χαίρονται όλοι οι πολίτες, οι οικογένειες με μικρά παιδιά, (3) χωρίς να υπάρχει αίσθημα ανασφάλειας…», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου. 

Είναι έτσι όμως; 

1. Θα τσακίσει η κυβέρνηση και η αστυνομία το ναρκεμπόριο με την κατάργηση του ασύλου και το λουκέτο στο ΑΠΘ; ΟΧΙ! Καμία σημασία δεν δίνουν πρυτάνεις και κυβέρνηση για το ναρκεμπόριο έξω απ’ την σχολή. Οι ναρκοπιάτσες υπάρχουν σε όλη την πόλη και οι μόνες έφοδοι είναι για τα μάτια του κόσμου. Οι έμποροι ναρκωτικών, οι πλούσιοι με τις ασυδοσίες τους και το ίδιο το πολιτικό προσωπικό, διεφθαρμένο ως το μεδούλι με τις Λίστες Λαγκαρντ και δεκάδες άλλα σκάνδαλα μένουν πάντα στο απυρόβλητο. 

2. Πρυτάνεις και κυβέρνηση καταργούν το άσυλο, βάζοντας μπάτσους στις σχολές μας και κλειδώνοντας τες, για να βελτιώσουν την ποιότητα σπουδών και τις συνθήκες φοίτησης; ΟΧΙ! Η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων έχει πέσει κατακόρυφα μέσα σε μια δεκαετία – περίπου 80% – αφήνοντας έτσι εργαστήρια, αμφιθέατρα, ασανσέρ, αναλώσιμα και άλλα τόσα να υπολειτουργούν ή να καταργούνται! Το προσωπικό, δε φτάνει για να καλύψει ούτε τις μισές μας ανάγκες και τα μειωμένα πλέον συγγράμματα δεν αρκούν για την κάλυψη της ύλης. Αν δούμε την κατάσταση των δομών σίτισης και των εστιών, η κατάσταση είναι τραγική! Συμφοιτητές μας στις εστίες ζουν σε άθλιες συνθήκες και τρεφόμαστε στη λέσχη με χαμηλής ποιότητας και ποσότητας φαΐ! 

3. Πρόκειται η κυβέρνηση και η πρυτανεία να αμβλύνει το αίσθημα ανασφάλειας των φοιτητών; ΟΧΙ! Όσα μέτρα έχουν περάσει όλες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, στόχευαν στη βίαιη προσαρμογή της ελληνικής κοινωνίας στη μνημονιακή πραγματικότητα. Έκλεισαν και συγχώνευσαν σχολεία και πανεπιστήμια, διέλυσαν την τεχνική εκπαίδευση, τσάκισαν νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες, πάγωσαν τους διορισμούς και διευκόλυναν τις απολύσεις με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας στους νέους να ξεπερνά το 40% με επίσημα ποσοστά (πολύ περισσότερο στην πραγματικότητα) και πολλά ακόμα! Τα μέτρα τους δημιούργησαν ανασφάλεια στους νέους (το 4,7% του πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά 80,8% σε σχέση με το ποσοστό του 2009. Ακόμη, το 7,6% του πληθυσμού πάσχει από αγχώδεις διαταραχές και το 1,7% από άλλες ψυχικές διαταραχές 

Τα κλειδώματα των σχολών μας, είναι στο πλαίσιο εφαρμογής της κατάργησης του ασύλου. Ο ιδεολογικός μανδύας της κατάργησης του ασύλου, το Δόγμα "Νόμος και Τάξη" δεν έχει σαν στόχευση την καταπολέμηση των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας, όπως ψευδώς προβάλλεται, αλλά τα δημοκρατικά δικαιώματα και το μαχητικό συνδικαλισμό. Παράλληλα, αυτή η κίνηση της πρυτανείας του ΑΠΘ είναι και ενδεικτική των προθέσεών της, όπως τις έχει εκφράσει και στο πρόσφατο παρελθόν (έλεγχος πάσο για την διέλευση στον πανεπιστημιακό χώρο, ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης – security, κάμερες). Δηλαδή θέλουν ένα πανεπιστήμιο χωρίς ζωή, χωρίς φοιτητές, χωρίς ελευθερία έκφρασης και πολιτικής δράσης, ένα πανεπιστήμιο – αγορά. Το άσυλο είναι μια κατάκτηση που επιβλήθηκε με σκληρούς αγώνες και με το αίμα των φοιτητών και εργαζομένων, απ’ την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι σήμερα. Καταργώντας το, θέλουν να τελειώσουν με τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση αλλά και με μια ολόκληρη εποχή κατακτήσεων και αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας, που τα συκοφαντούν ως «λαϊκισμό». Το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία πρέπει να παλέψουμε για να εμποδίσουμε κάτι τέτοιο. Να ζωντανέψουμε τις σχολές μας με γενικές συνελεύσεις, επιτροπές, πρωτοβουλίες, πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και με μαχητικά μέσα πάλης (καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων κ.α.) να διώξουμε τους ναρκέμπορους, την αστυνομοκρατία και τους μνημονιακούς από τις σχολές και τις ζωές μας. Τα πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές και δεν θα αφήσουμε κανένα νεοφιλελεύθερο κανίβαλο να μας κλειδώσει απ' έξω.