Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΠΑΕ: Η ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ


               Η ΣΣΠ καταγγέλλει απερίφραστα το περιστατικό με τον καθηγητή του ΔΙΠΑΕ (πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης), του τμήματος Διατροφολογίας, που ήρθε στο φως μετά από καταγγελίες φοιτητών. Ο εν λόγω «ακαδημαϊκός» είχε πολλές φορές επιδείξει αυταρχική συμπεριφορά στους φοιτητές του, αποκαλώντας τους «τούβλα» και «αμόρφωτους». Παράλληλα, έκοβε σωρηδόν στις εξετάσεις τους φοιτητές, προτρέποντάς τους μάλιστα – αν θέλουν να περάσουν το μάθημά του- να παρακολουθήσουν μαθήματα σε ιδιωτικό φροντιστήριο φίλου και συνεργάτη του!

          Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους περιστατικά γίνονται γνωστά, όχι μόνο σε ΤΕΙ, αλλά και σε ΑΕΙ της χώρας. Η περίπτωση του καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών που απαιτούσε από τις φοιτήτριες χρηματικά ή σεξουαλικά ανταλλάγματα για να τις περάσει είναι σχετικά πρόσφατη. Είναι δεδομένο ότι είναι πολλαπλάσια τα αντίστοιχα περιστατικά που δεν έχουν πάρει ποτέ δημοσιότητα.
          Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που προετοιμάζεται για μια τεράστια επίθεση στην εκπαίδευση με σημαία την «αριστεία», πρόκειται να εξαλείψει τέτοια φαινόμενα. Άλλωστε, στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, οι καθηγητές αυτοί έχουν προνομιακές σχέσεις με τα κόμματα εξουσίας, και κυρίως με τις φοιτητικές τους παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ.  Η εκπαίδευση της «αριστείας»  δεν έχει τίποτα κοινό με την πραγματική πρόοδο του πανεπιστημίου, την ανάπτυξη των επιστημών, κλπ. Στοχεύει  στην μετατροπή της εκπαίδευσης σε εμπόρευμα, με «ανθρώπους της αγοράς» στις διοικήσεις των ιδρυμάτων, δίδακτρα και ταξικούς φραγμούς. Σε αυτήν την εκπαίδευση που οραματίζονται, κάθε τι έχει την τιμή του. Από το να περάσεις ένα μάθημα, μέχρι να πάρεις το πτυχίο σου, μιας και δε θα είσαι πια φοιτητής, αλλά πελάτης.
          Μπορεί ο συγκεκριμένος καθηγητής να τιμωρήθηκε –με την πιο ελαφριά ποινή, αυτής της έγγραφης επίπληξης- αλλά το πρόβλημα παραμένει. Όσο η κρίση και η χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού θα οξύνονται, η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα βρίθει από τέτοιους «εκπαιδευτικούς», που θα κάνουν νεοφιλελεύθερες αξιολογήσεις στους φοιτητές και θα τους ωθούν στην παραπαιδεία, για να κάνουν «χρυσές δουλειές» εις βάρος μας. Με τα συλλογικά μας όργανα να τους σταματήσουμε.
          Καμία ανοχή στην καθηγητική αυθαιρεσία, να τσακίσουμε την επιβολή της μνημονιακής πραγματικότητας στις σχολές μας! Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να ορθώσει το ανάστημά του, τόσο απέναντι στην καθηγητική αυθαιρεσία, όσο και στη μετατροπή των πανεπιστημίων σε σούπερ μάρκετ δεξιοτήτων. Η δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν θα σωθεί από τους νεοφιλελεύθερους κανιβάλους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με τους διεφθαρμένους πρυτάνεις και το καθηγητικό κατεστημένο, παρά μόνο από τους μαζικούς μαχητικούς αγώνες των φοιτητών. Έχουμε την δύναμη μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες και τους αγώνες μας να επιβάλουμε το δίκιο και τις ανάγκες μας στην πράξη.