Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού της ΣΣΠ

Βασικά άρθρα:  
  • Αντεργατικά μέτρα ΝΔ
  • Πόλεμος
  • Άσυλο
  • Επίθεση στην εκπαίδευση
  • 70 χρόνια από το τέλος του ελληνικού εμφυλίου
  • Κράτος έκτακτης ανάγκης κλπ

Από την σύνταξη:


Σήμερα ζούμε σε κρίσιμη ιστορική περίοδο που το καπιταλιστικό σύστημα περνά την πιο βαθιά κρίση του ταυτόχρονα σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, πολιτικό, ιδεολογικό), με την δομική του κρίση να σαρώνει τα πιο αδύναμα κομμάτια της κοινωνίας σε παγκόσμια κλίμακα, οδηγώντας τα στην απόλυτη εξαθλίωση.
Στην Ελλάδα, η αστική τάξη ντόπια και ξένη και οι υπηρέτες της, επιδιώκουν να εξαπατήσουν την εργατική τάξη και την νεολαία με τα ψέματα περί τέλους των μνημονίων και «ανάπτυξης», στην πραγματικότητα δεν μπορούν να κρύψουν το μνημόνιο διαρκείας που έχουν επιβάλει Ε.Ε. και ΔΝΤ. Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, από τη μια δίνει γη και ύδωρ σε κάθε λογής αεριτζή επιχειρηματία (φοροαπαλλαγές, κούρεμα χρεών κλπ.) ενώ από την άλλη βαθαίνει όλο και περισσότερο το νέο σύστημα εκμετάλλευσης της εργασίας μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους.
 Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008 και ιδιαίτερα με την εφαρμογή του 1ου μνημονίου το 2010, όροι και οι συνθήκες της ταξικής πάλης άλλαξαν με μεγάλο κομμάτι των αγωνιστικών δυνάμεων να μην το αντιλαμβάνεται μέχρι και σήμερα. Επηρεάζοντας τόσο τις μορφές όσο και το χρονικό πλαίσιο που δίνονται οι αγώνες μέσα στις σχολές αλλά και έξω από αυτές, έτσι η σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με τα κομμάτια των εργαζομένων που αγωνίζονται γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ. Πράγμα που κάνει ακόμα μεγαλύτερη την αναγκαιότητα ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος. Ειδικά σε μια περίοδο που οι οργανωμένες δυνάμεις του κινήματος βρίσκονται σε τεράστια κρίση.
Η ΣΣΠ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων από την δημιουργία της και μετά. Σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα που αναπτύχθηκε μέσα στις σχολές όσο και έξω από αυτές. Από τους σκληρούς αγώνες των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης στις καταλήψεις 1990-91, και από το κίνημα ενάντια στο Νόμο Αρσένη το 1998 στις καταλήψεις του 2006-2007 και την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Από τις καταλήψεις ενάντια στο Νόμο Διαμαντοπούλου το 2011 και το σχέδιο Αθηνά το 2013 στους αγώνες των εργαζομένων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ ενάντια στις εργολαβίες και τις απολύσεις. Έξω από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ μαζί με τους εργαζόμενους στους αγώνες ενάντια στα μνημόνια, στις πλατείες, στις απεργίες και τις συγκρούσεις. Στους αγώνες ενάντια στην καταστολή, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό.
Γνωρίζουμε όμως ότι δεν είμαστε οι μόνοι που παλεύουμε, δεν διεκδικούμε κάποιο αλάθητο. Με το επεξεργασμένο σχέδιο μας, προσπαθούμε να δώσουμε μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και συγκροτημένη απάντηση σε όσους και όσες θέλουν να συγκρουστούν μέχρι τέλους ιδεολογικά, πολιτικά και πρακτικά με το καπιταλιστικό σύστημα και τους μηχανισμούς του. Στο επίπεδο πολιτικών συμμαχιών θεωρούμε προϋπόθεση για την επιτυχία των αγωνιστικών κινημάτων τη συνεργασία των επαναστατικών δυνάμεων στην δράση και τον αγώνα και όχι σε εκλογικές συμμαχίες που αρχίζουν και τελειώνουν με τις φοιτητικές εκλογές. Παρεμβαίνουμε με πολιτική και οργανωτική αυτονομία σε κάθε σχολή.
Είμαστε μία γενιά που τα ΜΜΕ προσπάθησαν να μας στιγματίσουν ως μια χαμένη γενιά, τη γενιά των social media και του καναπέ. Πλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το κτήνος της ανεργίας, με την ανασφάλιστη εργασία, τους “μισθούς” των 200 ευρώ, τους ξυλοδαρμούς και τις παρενοχλήσεις από τα αφεντικά, όλα αυτά που συνθέτουν το νέο σύστημα εκμετάλλευσης που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους. Στις σχολές μας είμαστε αντιμέτωποι με την υποχρηματοδότηση και τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, με τα κλεισίματα σχολών και τα δίδακτρα.
Η έκδοση του Περιοδικού της ΣΣΠ έχει σκοπό να αναβαθμίσει την παρέμβασή μας κάνοντάς την πιο ολοκληρωμένη, ανταποκρινόμενοι στα καθήκοντα της ιστορικής περιόδου που ζούμε. Σε θεωρητικό επίπεδο το περιοδικό επιχειρεί να καλύψει ένα εύρος ζητημάτων από τα ειδικά ζητήματα των σχολών μέχρι τα θέματα που απασχολούν όλη την κοινωνία όχι μόνο στη χώρα που ζούμε αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιδιώκουμε να τροφοδοτήσουμε το διάλογο και την κριτική, που θα οπλίσουν τους αγώνες και θα οπλιστούν από αυτούς, σφυρηλατώντας νέες γενιές αγωνιστών και αγωνιστριών.