Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΜΠ: ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Φ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ , ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/6 |12:00 | ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΦ. 1


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΩΝ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ!
ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ!
ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 5/6, 12:00 ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΦ. 1
Μια εβδομάδα πριν την επανέναρξη των εργαστηρίων, η πρυτανεία του ΕΜΠ αποφάσισε πως ήταν καιρός να ενημερώσει τους φοιτητές για τα «μέτρα προστασίας» που θα πάρει το ίδρυμα με σκοπό τη δια ζώσης επανέναρξη των εργαστηρίων από τις 25/5. Στην επιστολή της πρυτανείας αναφέρεται ότι «είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όσους φοιτητές συμμετέχουν στα εργαστήρια και τις εξετάσεις» αλλά παράλληλα πως «οι φοιτητές πρέπει να προσέρχονται με δικές τους μάσκες, με τις οποίες εύλογα υποτίθεται ότι είναι εφοδιασμένοι καθ’ όλη την τρέχουσα περίοδο»!!

Ως συνέχεια της πλήρως ανεύθυνης στάσης της, η πρυτανεία του ΕΜΠ με νέα ανακοίνωση  για τη διενέργεια της εξεταστικής, ρίχνει την ευθύνη στον εκάστοτε καθηγητή για τον τρόπο που θα εξεταστεί το μάθημα του (δια ζώσης ή ηλεκτρονικά) !! Με λίγα λόγια, η πρυτανεία αφήνει εντελώς ανοιχτό το ενδεχόμενο η πλειονότητα των μαθημάτων να εξεταστεί ηλεκτρονικά, επιτρέποντας στην ουσία την εδραίωση της τηλεκπαιδευσης και της ηλεκτρονικής εξεταστικής.
Η πρυτανεία και ο κοσμήτορας της σχολής μας, συνυφασμένοι με το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση, μας αφήνουν απροστάτευτους μπροστά στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και μιλώντας για ατομική ευθύνη φορτώνουν τα μέτρα προστασίας στις πλάτες μας. Η επικινδυνότητα και η ανευθυνότητά τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο! Από τη μία η κυβέρνηση δεν φρόντισε ούτε στο ελάχιστο τους χιλιάδες φτωχούς, εργαζόμενους και νέους ενώ δεν ενίσχυσε, ούτε στο ελάχιστο, τη δημόσια υγεία και χάρισε εκατομμύρια σε ιδιοκτήτες ιδιωτικών νοσοκομείων, για να νοικιάσει δωμάτια. Την ίδια στιγμή προετοιμάζει ένα νέο μνημόνιο(κορονομνημόνιο) για να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες μας. Από την άλλη, οι διοικήσεις του ΕΜΠ και της σχολής μας όχι μόνο προωθούν την παγίωση των τηλεμαθημάτων και της τηλε-εξεταστικής, αλλά μας αφήνουν έκθετους, αφού δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ούτε πως συγκεκριμένα θα εξεταστεί κάθε μάθημα, ούτε εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης, ούτε καν πρόγραμμα εξεταστικής, ενώ αυτή ξεκινά στις 15/6 !!!
Είναι σημαντικό η εξεταστική να πραγματοποιηθεί δια ζώσης, καθώς η εδραίωση της τηλε-εξεταστικής θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην παγίωση της τηλεκπαίδευσης και στη διάλυση της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του ίδιου του πανεπιστημίου ως χώρου κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης της νεολαίας. Γιατί να έρχεται ένας φοιτητής στο πανεπιστήμιο αν τόσο τα μαθήματα, όσο και οι εξετάσεις και τα περισσότερα εργαστήρια γίνονται ηλεκτρονικά από το σπίτι του και ανάγονται σε ατομική υπόθεση του καθενός, ως προέκταση της «ατομικής ευθύνης»; Μάλλον κυβέρνηση και διοικήσεις ξεχνούν πως η εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί μια συλλογική δραστηριότητα των εκπαιδευόμενων και κατά συνέπεια η «ατομικοποίηση» της αποτελεί διάλυση της! Αντίθετα, επικροτούν άρθρα αστικών εφημερίδων, που προβάλλουν την τηλεκπαίδευση ως αντίβαρο στις καταλήψεις των σχολών μας!
Πέρα από τα παραπάνω η τηλεκπαίδευση εμπεριέχει τον ταξικό αποκλεισμό (δε δόθηκε ούτε ένα ευρώ για τη στήριξη των φοιτητών, που δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα – υπολογιστή, παροχή ίντερνετ, κάμερα, κλπ), και αποτελεί ένα χαμηλό ποιοτικά επίπεδο του εκπαιδευτικού έργου, ενώ σημαίνει τεράστια μείωση του προϋπολογισμού για τα πανεπιστήμια και τα σχολεία (δεν απαιτούνται πλέον κτήρια, προσωπικό, συντήρηση κλπ) και τεράστια χρηματικά πακέτα-δώρα σε ιδιώτες αρπακτικά για πλατφόρμες, προγράμματα κ.α. αμφιβόλου ποιότητας!
 Παράλληλα, είναι σίγουρο πως στην εξ αποστάσεως εξέταση δεν θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι φοιτητές δεν έχουν τα απαιτούμενα μέσα, ενώ θα γίνει με τους χειρότερους όρους για τους φοιτητές. Εξάλλου μιλάμε για έναν απαράδεκτο τρόπο εξέτασης, κατά τον οποίο ο κάθε καθηγητής μπορεί να αυθαιρετεί και να έχει παράλογες απαιτήσεις από τους φοιτητές, είτε σε επίπεδο επιτήρησης, είτε σε επίπεδο εξέτασης/βαθμολόγησης, ενώ μπαίνουν σε κίνδυνο και τα προσωπικά μας δεδομένα. Ποιος φοιτητής θέλει να μαγνητοσκοπείται ο προσωπικός του χώρος ή να δείχνει την ταυτότητα του στην κάμερα για να επιβεβαιωθεί ότι είναι ο ίδιος; Τέλος, είναι απαραίτητο να δοθεί η δυνατότητα για όσους φοιτητές το επιθυμούν να αναλάβουν απαλλακτικές εργασίες για να περάσουν τα μαθήματα.
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!
Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να παλέψει με κάθε μέσο ενάντια στις παραπάνω κατευθύνσεις, καθώς και ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που ψηφίζεται την Τετάρτη 10/6. Η διασφάλιση της δια ζώσης εξεταστικής και του εξαμήνου και το μπλοκάρισμα της ψήφισης του νομοσχεδίου είναι 2 άμεστοι στόχοι, για τους οποίους πρέπει να παλέψουμε.  Δεν πρέπει να μπούμε ούτε σε λογικές συνδιαλλαγής, ούτε ανάληψης ευθυνών για την τραγική κατάσταση, που οι μνημονιακοί έχουν δημιουργήσει, όλα αυτά τα χρόνια, στις υποδομές των πανεπιστημίων, των σχολείων και των νοσοκομείων. Δεν φταίμε εμείς ούτε για τον κορονοϊό, ούτε για την νέα οικονομική κρίση!! Είναι αναγκαίο να προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε μια γενική συνέλευση του συλλόγου μας το επόμενο διάστημα και όχι να περιμένουμε πότε το ΔΣ θα αποφασίσει να δημοσιοποιήσει τις δεκάδες αποφάσεις που έχει λάβει όλο το προηγούμενο διάστημα, στο σύλλογο μας! Ως ΣΣΠ, κινούμενοι σε αυτήν την κατεύθυνση, παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 5/6, 12:00 στο προαύλιο, έξω από το Αμφιθέατρο 1, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Καλούμε κάθε φοιτητή και κάθε πολιτική δύναμη να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια και να παρευρεθεί για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε πως θα οργανώσουμε τους αγώνες μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  •         Διασφάλιση δια ζώσης εξεταστικής για όλους τους φοιτητές.
  •         Δωρεάν παροχή από το ΕΜΠ όλων των απαραίτητων μέσων υγειονομικής προστασίας προς τους φοιτητές(δωρεάν μάσκες, γάντια κτλ.) για τις εξετάσεις και τα εργαστήρια. Τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας(αεριζόμενες αίθουσες, τακτικοί καθαρισμοί κ.α.).
  •         Άμεση αποστολή των συγγραμμάτων και δραστική μείωση της ύλης.
  •         Άμεση απόσυρση του νομοσχέδιου- λαιμητόμου για την παιδεία.
  •         Καμία σκέψη για παγίωση της τηλεκπαίδευσης ή κομματιών αυτής.
  •         Ειδική μέριμνα για όλους όσους αδυνατούν να παραβρεθούν στις εξετάσεις και τα εργαστήρια.
  •         Μέριμνα και οικονομική κάλυψη όλων των εξόδων των φοιτητών είτε για τη μετακίνησή τους είτε για την διαμονή τους (σε περίπτωση που έχουν ξενοικιάσει).