Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9/6

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ

ΑΘΗΝΑ: ΤΡΙΤΗ 9/6 | 13:00 | ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΡΙΤΗ 9/6 | 13:00| ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: ΤΡΙΤΗ 9/6 | 13:00 |ΑΚΑΔΗΜΙΑ


Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει το λυσσασμένο μίσος της, απέναντι στους εργαζόμενους την νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Σε όλο το διάστημα της καραντίνας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η κυβέρνηση περνούσε με συνοπτικές διαδικασίες, αντεργατικές Π.Ν.Π. και νομοσχέδια, όλα κομμένα και ραμμένα για τα συμφέροντα των εργοδοτών, μπας και σώσει ό,τι σώζεται, από τα κέρδη και τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, κυβέρνηση και ελίτ ετοιμάζουν ένα νέο κορονο-μνημόνιο για να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης ξανά πάνω στις πλάτες της εργατικής τάξης.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ετοιμάζονται να κατεβάσουν στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα, το νέο πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση, που κατακρεουργεί τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, φέρνοντας πιο κοντά τη διάλυση του όποιου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα είχε απομείνει, ενισχύοντας την «άνθιση» μιας Αγοράς της Εκπαίδευσης.
Τα γρήγορα αντανακλαστικά και ο αγώνας φοιτητών, εκπαιδευτικών και μαθητών, το τελευταίο διάστημα, έφεραν κάποια άμεσα αποτελέσματα. Με το νομοσχέδιο να κατατίθεται προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα, η Κεραμέως προχωρά σε απόσυρση κάποιων διατάξεων. Σύμφωνα με δηλώσεις της, αφαιρούνται από το πολυνομοσχέδιο διατάξεις που αφορούν τη διεξαγωγή εξετάσεων εισαγωγής στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, την αύξηση των μαθητών ανά τάξη (σε δημοτικά και νηπιαγωγεία – αυτή η διάταξη αφαιρείται προσωρινά, λόγω πανδημίας, και θα προστεθεί εκ νέου στο μέλλον) και τον ηλικιακό όριο εγγραφής στα ΕΠΑΛ.
Είναι προφανές ότι η έντονη κινηματική δραστηριότητα των τελευταίων εβδομάδων κατάφερε να παγώσει την ψήφιση κάποιων μέτρων, που θα ενέτειναν τις ταξικές διαφοροποιήσεις και θα οδηγούσαν σε περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Επιπλέον, το κίνημα ήταν πάλι αυτό που εμπόδισε και την χρήση της κάμερας στα σχολεία, αναγκάζοντας την Κεραμέως να μετατρέψει την χρήση της σε προαιρετική και να δηλώσει πως ουδέποτε έγινε λόγος από την κυβέρνηση για κάτι τέτοιο!
Προφανώς η απόσυρση αυτών των διατάξεων, είναι μια νίκη του κινήματος, και αποδεικνύει ότι ο μόνος τρόπος να αντιπαρατεθούμε με την κυβέρνηση είναι ο συλλογικός. Ωστόσο τα κεντρικά σημεία του νομοσχεδίου παραμένουν άθικτα και πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα έως την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο εξακολουθεί να περιέχει:
·        Τράπεζα Θεμάτων και βάση του 10. Μετατρέπουν το Λύκειο σε ταξικό εξεταστικό κάτεργο. Όποιος μαθητής δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσει φροντιστήρια, πρακτικά αποκλείεται από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Τράπεζα Θεμάτων σκληραίνει τους όρους προαγωγής μεταξύ των τάξεων, το οποίο θα οδηγήσει πολλούς μαθητές να παρατήσουν το σχολείο, είτε εντελώς, είτε καταφεύγοντας στα ΕΠΑΛ ή στην φτηνή κατάρτιση. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί το ’13-’14, και έδειξε τα οδυνηρά του αποτελέσματα, ειδικά για τα παιδία των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών.
·        Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολείων. Για τους νεοφιλελεύθερους η λέξη αξιολόγηση δεν ταυτίζεται σε καμία περίπτωση με την βελτίωση. Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σημαίνει απολύσεις και διαθεσιμότητες, με βασικό κριτήριο το κατά πόσο ο κάθε καθηγητής εφαρμόζει τις μνημονιακές κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Αξιολόγηση των σχολείων αντίστοιχα σημαίνει κατηγοριοποίηση των σχολείων σε καλά και κακά (προφανώς σε περιοχές που κατοικούν φτωχά στρώματα – η αξιολόγηση θα είναι χειρότερη). Σχετίζεται άμεσα με την αυτονόμηση της σχολικής μονάδας. Κάθε σχολείο θα πρέπει να βρίσκει αυτόνομα τους πόρους λειτουργίας του. Η κρατική χρηματοδότηση θα κυμαίνεται με βάση την αξιολόγηση (το έχουν καθιερώσει μέσω του προηγούμενου νόμου Κεραμέως για τα ΑΕΙ). Αυτό σημαίνει ότι τα κακώς αξιολογούμενα σχολεία θα παίρνουν μειωμένη χρηματοδότηση, θα υπολειτουργούν και εν τέλει θα συγχωνεύονται ή θα κλείνουν. 
·        Καθιέρωση βάσης μεταγραφής στα τμήματα ΑΕΙ. Η βάση μεταγραφής κάθε τμήματος θα καθορίζεται με βάση την γενική βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια. Όποιος μαθητής δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει φροντιστήριο και περάσει σε κάποιο πιο χαμηλόβαθμο τμήμα σε άλλη πόλη από τον τόπο διαμονής του, πρακτικά δεν θα σπουδάζει, αφού ούτε μεταγραφή θα μπορεί να πάρει, ούτε να καλύψει το κόστος φοίτησης θα μπορεί.
·        Θέσπιση Ξενόγλωσσων και Θερινών Προγραμμάτων Σπουδών στα ΑΕΙ, έναντι ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ. Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι προάγγελος της γενίκευσης των διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Ταυτόχρονα έγκειται στην λειτουργία του πανεπιστημίου με όρους επιχείρησης και συνδέεται άρρηκτα με την αξιολόγηση των ΑΕΙ, που πέρασε με τον Νόμο Κεραμέως τον περασμένο Ιανουάριο. Όποιο τμήμα ή σχολή δεν ιδρύει τέτοια προγράμματα, δεν θα θεωρείται «εξωστρεφές», θα αξιολογείται άσχημα και θα μειώνεται αυτομάτως η χρηματοδότηση του, θα αναγκάζεται σε κλείσιμο ή συγχώνευση και σε μειώσεις εισακτέων, διαγραφές φοιτητών κτλ. 
Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά μας κοροϊδεύει, προσπαθώντας να μας πείσει για τα τεράστια έσοδα που θα αποκομίσουν οι σχολές από τους φοιτητές του εξωτερικού! Τα ενιαία πτυχία μας θα αντικατασταθούν από πανάκριβα προγράμματα κατάρτισης και πακέτα δεξιοτήτων αμφιβόλου ποιότητας (τύπου «σκόιλ ελικίκου»;), τα οποία θα αγοράζουν οι φοιτητές – πελάτες ανάλογα με το πόσο αντέχει η τσέπη τους, ώστε να συγκεντρώσουν πιστωτικές μονάδες για τον ατομικό φάκελο προσόντων. Με αυτόν τον τρόπο θα «ανθίσει» η Αγορά της Εκπαίδευσης, δηλ. η επικράτηση της ημιμάθειας, της ψευτό-μόρφωσης, με αντιεπιστημονικό χαρακτήρα, ενώ από αυτή τη διαδικασία επιχειρηματίες, «ημέτεροι» και διοικήσεις σχολών θα πραγματοποιούν αρπαχτές δις ευρώ στις πλάτες μας!
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!
            Το νέο πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση έγκειται στο γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για προσαρμογή της κοινωνίας στην μνημονιακή πραγματικότητα. Η νέα βαθύτατη οικονομική κρίση που ξεσπάει απειλεί ήδη τους εργαζόμενους, μέσω της νέας εκτόξευσης της ανεργίας. Η κυβέρνηση δίνει το ελεύθερο στους εργοδότες να προσαρμόζουν κατά το δοκούν το ωράριο των εργαζομένων, γενικεύοντας το καθεστώς των ελαστικών σχέσεων εργασίας (εκ περιτροπής εργασία, ημι-απασχόληση, σπαστά ωράρια κλπ). Με αυτό το νέο καθεστώς προβλέπεται μίνιμουμ μείωση μισθού κατά 20%. Για τους εργοδότες όμως έρχονται νέα δωράκια, όπως μείωση του ΦΠΑ, παράταση της στάσης πληρωμών στην εφορία έως και τον Σεπτέμβρη, μείωση της προκαταβολής φόρου, παράταση μείωσης επιχειρηματικών ενοικίων κατά 40%, επιχειρηματικά δάνεια με κρατική εγγύηση για το 80% αυτών των δανείων.
            Αντί η κυβέρνηση λοιπόν να ρίξει το ΦΠΑ και άρα την τιμή στα βασικά είδη διατροφής και υγιεινής, νομοθετεί και πάλι «υπέρ των εργαζομένων», με νέες ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ! Προχωρά το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Και το δημόσιο σύστημα υγείας δεν μένει εκτός! Δεν έκαναν τίποτε για να ενισχύσουν ουσιαστικά το σύστημα υγείας – αντίθετα προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη στους εργαζόμενους και την νεολαία μέσω της «ατομικής ευθύνης», και τώρα επιχειρούν νέα χτυπήματα. Έρχονται νέες περικοπές στην δημόσια υγεία, μέσω την μετατροπής των νοσηλευτών/ριών Διετούς Εκπαίδευσης σε «βοηθούς υγείας». Ο λόγος φυσικά είναι μια νέα πτώση των μισθών των «ηρώων με τις λευκές ποδιές», για να μπορέσουν να περικόψουν κι άλλα χρήματα από το ΕΣΥ!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!
            Νεολαία, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, άνεργοι και φτωχοί, πρέπει να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην κυβέρνηση και τα αντεργατικά-αντιεκπαιδευτικά σχέδια της! Ο μόνος τρόπος να αποσυρθεί ολόκληρο το νομοσχέδιο και τα μνημόνια που ετοιμάζουν το καλοκαίρι, είναι η μαχητική απάντηση και οργάνωση του κινήματος. Με συνελεύσεις στις σχολές που είναι ανοιχτές, στις γειτονιές και στις πλατείες, με επιτροπές αγώνα, διαδηλώσεις και καταλήψεις να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους!  

Ή ΑΥΤΟΙ Η ΕΜΕΙΣ!
ΌΛΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Απαιτούμε:
  •   Άμεση απόσυρση του Πολυνομοσχεδίου -  Να μην κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
  •   Ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη δωρεάν για όλους. Άμεσες & μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών. Να αναβαθμιστεί η δημόσια Υγεία και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  •   Καμία μείωση σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Ούτε σκέψη για κάμερες στα σχολεία.
  •   Να απαγορευτεί κάθε νομοθετική δραστηριότητα της κυβέρνησης που δεν σχετίζεται πραγματικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  •   Άμεση και κατακόρυφη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για υγεία και παιδεία.