Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΟΙΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ !

Μετά από σχεδόν 4 μήνες κλειστών Πανεπιστημίων, λόγω του κορονοϊού, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οξύνει με ταχύτατους ρυθμούς την επίθεσή της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ενώ έχει προχωρήσει στην επαναλειτουργία όλων των υπόλοιπων εκπαιδευτικών δομών (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, κ.α.), των υπηρεσιών, των καταστημάτων και των επιχειρήσεων, μόνο για τα πανεπιστήμια συνεχίζει να τα κρατάει σε καθεστώς άτυπου λοκ – άουτ (τηλεκπαίδευση, τήλε-εξεταστική, κλειστές σχολές και βιβλιοθήκες), χωρίς καμία απολύτως αιτιολόγηση.
Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, η κυβερνητική παράταξη, σιωπούσε και άφηνε την κυβέρνηση να εφαρμόζει ανενόχλητη το πρόγραμμά της. Τελικά, πριν από λίγες εβδομάδες έσπασε την σιωπή της, με μία εξωφρενική ανακοίνωση–παρωδία, στην οποία δηλώνει τον σκοπό της για μεταφορά των φοιτητικών εκλογών για το εαρινό εξάμηνο του 2021. Η ανακοίνωση επίσης, μεταξύ άλλων, θίγει και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως τον τρόπο διεξαγωγής των φοιτητικών οργάνων, αλλά και την μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης.
Η ά(χ)ριστη ΔΑΠ, ως κυβερνητική παράταξη, έσπευσε αμέσως και συνεχίζει να παρουσιάζει «ως θρίαμβο» την εγκληματική πολιτική διαχείριση της ΝΔ των προηγούμενων μηνών (lock-down των ΑΕΙ, χουντικού τύπου απαγόρευση κυκλοφορίας), ενώ την τηλεκπαίδευση/τήλε-εξεταστική και την διαλυτική κατάσταση στην οποία έχει φέρει τα πανεπιστήμια, ως μια τεράστια «επιτυχία και τεχνολογική εξέλιξη των Πανεπιστημίων». Ασφαλώς, πρόκειται απλά για νεοφιλελεύθερη ονείρωξη και χυδαία κοροϊδία εις βάρος των φοιτητών. Ουσιαστικά, με την αναβολή των φοιτητικών εκλογών, επιδιώκουν την παγίωση της παρούσας σύνθεσης των φοιτητικών Διοικητικών Συμβουλίων για έναν επιπλέον χρόνο, την μονιμοποίηση του εξ αποστάσεως «συνδικαλισμού» (διαδικτυακά ΔΣ και Συνελεύσεις μέσω Skype ή του προγράμματος Zeus), με στόχο την πλήρη αδρανοποίησή του, από κοινού με διάφορους αντιδραστικούς ( π.χ. «Ανεξάρτητα» Πλαίσια).
Η μεταφορά της διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών είναι ένα σημαντικό χτύπημα και μια εγκληματική προσπάθεια αδρανοποίησης του φοιτητικού συνδικαλισμού. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι ενδοπανεπιστημιακοί εκπρόσωποί της, έχουν δείξει ξεκάθαρα την λύσσα τους ενάντια στα δικαιώματα των φοιτητών και τα όργανα των ΦΣ. Έχουν βάλει στο στόχαστρο τον φοιτητικό συνδικαλισμό, καθώς δεν ταιριάζει με το νέο «Πανεπιστήμιο της Αγοράς» που οραματίζονται, στο οποίο δεν θα υπάρχουν Σύλλογοι, Γενικές Συνελεύσεις και αγώνες, παρά μόνο τα γαλάζια παιδιά σε ρόλο μάνατζερ-λαμογιού για τους φοιτητές. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί ομαλά η μετατροπή των ΑΕΙ σε Σούπερ Μάρκετ δεξιοτήτων, στα οποία θα ισχύει το ρητό «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις»!
Όλα τα παραπάνω δεν μας ξαφνιάζουν! Πρόκειται για μια συντεταγμένη προσπάθεια των κανίβαλων της ΝΔ να τσακίσουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Όπως μέσα στην καραντίνα βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν ένα τσουνάμι αντεργατικών μέτρων, το ίδιο κάνουν και στην εκπαίδευση. Το νέο Πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την παιδεία, όσον αφορά την Τριτοβάθμια, εισάγει «από την πίσω πόρτα» τα δίδακτρα, καταργεί ουσιαστικά τις μεταγραφές για τους φτωχούς και μειώνει δραστικά τον αριθμό των μελλοντικών φοιτητών, με την Τράπεζα Θεμάτων και τα νέα Λύκεια-εξεταστικά κέντρα. Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εξαγγείλει άλλα δυο νομοσχέδια για την Παιδεία που θα κατατεθούν μέσα στον Ιούλιο, με πρώτο – πρώτο το νομοσχέδιο για την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών, που και μόνο από τον τίτλο καταλαβαίνουμε πως μεταφράζεται σε απολύσεις, τσάκισμα του συνδικαλισμού των εκπαιδευτικών και κανένας απολύτως διορισμός. Παράλληλα, με την τηλεκπαίδευση διαλύουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αδρανοποιούν τον φοιτητικό συνδικαλισμό, ωθούν τους φοιτητές στην ατομικοποίηση και τον εγκλεισμό, ενώ ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις εργαζομένων και διάλυση της μέριμνας! Η τηλεκπαίδευση είναι το όχημα για την ολοκληρωτική διάλυση των πανεπιστημίων, αλλά και για την παγίωση της νέας «κανονικότητας» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ορέγονται οι μνημονιακοί όλων των αποχρώσεων, το «Πανεπιστήμιο της Αγοράς». 
Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να απαντήσει άμεσα με μαζικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, για το ξαναζωντάνεμα των Συλλόγων μας. Κανένας φοιτητής δεν πρέπει να μείνει απαθής μπροστά σε αυτήν την επίθεση. Καμία δύναμη του Φοιτητικού Κινήματος δεν πρέπει να διολισθήσει στη λογική της «αναγκαιότητας» της τηλεκπαίδευσης και του ηλεκτρονικού συνδικαλισμού. Καλούμε κάθε δύναμη του φοιτητικού κινήματος να πάρει άμεσα θέση για το ζήτημα των φοιτητικών εκλογών, να οριστεί μια κοινή ημερομηνία διεξαγωγής τους στις αρχές του χειμερινού εξαμήνου και να διασφαλιστεί ότι αυτές θα γίνουν αποκλειστικά και μόνο δια ζώσης! Το καθήκον αυτό μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα κοινό άξονα πάλης για όλες τις δυνάμεις που παλεύουμε για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του φοιτητικού κινήματος σε αγωνιστική κατεύθυνση και η παράταξη μας θα πάρει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ως ΣΣΠ, καλούμε κάθε φοιτητή και κάθε δύναμη του φοιτητικού κινήματος να υπερασπιστούμε έμπρακτα ήδη από τώρα τις διαδικασίες των Συλλόγων μας. Προφανώς, εξ αιτίας της παρούσας κατάστασης, με τα πανεπιστήμια μισό-άδεια, με την εγκληματική τηλεκπαίδευση/τηλε-εξεταστική να εδραιώνεται σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν τώρα δια ζώσης φοιτητικές εκλογές. Για αυτό, πρέπει να παλέψουμε συλλογικά για τον ορισμό φοιτητικών εκλογών από την αρχή του χειμερινού εξαμήνου. Δεν πρέπει ούτε στιγμή παραπάνω να συνεχιστούν τα διαδικτυακά ΔΣ και πρέπει με τους αγώνες των φοιτητών να κόψουμε τον βήχα σε όποιον επιδιώκει να τα συνεχίσει.

Διεκδικούμε:

  • ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ POLLS/ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ!
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ, ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ!
  • ΕΝΕΡΓΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ!