Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΘ: ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!





Ανακοίνωση – Καταγγελία της ΣΣΠ για τα γεγονότα στην πρυτανεία του ΑΠΘ στις 16/6/2020


ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

Για άλλη μια φορά ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου, έδειξε το αυταρχικό μνημονιακό προφίλ του. Την Τρίτη 16/6, φοιτητές, μετά από αντίστοιχες αποφάσεις συλλόγων, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην πρυτανεία, με στόχο να παρέμβουν στην διαδικασία της συγκλήτου, που πραγματοποιούνταν εκείνη την στιγμή. Η απάντηση του πρύτανη, πέρα από τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες στον όροφο που στεγάζεται η πρυτανεία, ήταν να κατεβάσει τα ρολά του κτιρίου διοίκησης, εγκλωβίζοντας μέσα τους εργαζόμενους και όσους φοιτητές είχαν μπει για να πραγματοποιήσουν την κινητοποίηση. Επί ώρες αρνούνταν να ανοίξει την πρυτανεία, με σκοπό να εμποδίσει την είσοδο των υπόλοιπων φοιτητών, που εξακολουθούσαν να βρίσκονται απ’ έξω. Δεν δίστασε μάλιστα να στήσει καβγά με τους φοιτητές, βάζοντας τους μπράβους που τον προστάτευαν να σπρώχνουν βίαια τους συναδέλφους, ενώ είχε ήδη καλέσει την αστυνομία (ΜΑΤ και ΟΠΚΕ βρίσκονταν πέριξ και μέσα στα πανεπιστήμια).


Αυτές οι πρακτικές του πρύτανη δεν είναι καθόλου τυχαίες. Ο αυταρχισμός, ο αποκλεισμός των φοιτητών «έξω» από τις διοικητικές διαδικασίες του πανεπιστήμιου και η τρομοκρατία απέναντι σε όσους αγωνίζονται είναι βασικά στοιχεία, που θέλουν κυβέρνηση και πρυτάνεις να επιβάλλουν, ώστε να διευκολύνουν την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων αντι-εκπαιδευτικών πολιτικών. Τα μέτρα που πέρασαν για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια (οι δύο νόμοι της Κεραμέως και η τηλεκπαίδευση–τηλε-εξεταστική) και όσα ακόμη έχει σκοπό να φέρει η κυβέρνηση, έρχονται να διαλύσουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση της και στην επιβολή διδάκτρων.


Για όλα αυτά ανοίγει διάπλατα τον δρόμο η τηλεκπαίδευση, που έρχεται να παγιωθεί στα πανεπιστήμια με την επιβολή της τηλε-εξεταστικής, και στα σχολεία με τις βιντεοκάμερες. Η τηλεκπαίδευση οδηγεί: 1) στην κατακόρυφη μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία, 2) στην «οργανωτική αποσύνθεση» του φοιτητικού κινήματος. Αν οι φοιτητές είναι απομονωμένοι και διασκορπισμένοι, χωρίς έναν φυσικό χώρο για την διεξαγωγή των συλλογικών τους διαδικασιών, είναι δεδομένο ότι το φοιτητικό κίνημα και οι αγώνες του θα πάψουν να υφίστανται ακόμη και ως έννοιες. 3) στον «αντι-επιστημονισμό». Η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη και αποδεδειγμένα η μοναδική μέθοδος για την μετάδοση και την παραγωγή στέρεης επιστημονικής γνώσης.


Η εκ των προτέρων καταστολή του φοιτητικού κινήματος, είναι απαραίτητος όρος για την κυβέρνηση και τους πρυτάνεις, ώστε να μπορέσουν να επιβάλουν τα αντι-εκπαιδευτικά νεοφιλελεύθερα σχέδια τους στα πανεπιστήμια. Προφανώς η τηλεκπαίδευση είναι ένα μέσο για την “εξαφάνιση” του φοιτητικών αγώνων. Ωστόσο είναι ένα μόνο από τα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο δρόμος άνοιξε με την κατάργηση του ασύλου τον περασμένο Αύγουστο, καθώς και με τις μεθοδεύσεις των μνημονιακών για την ουσιαστική κατάργηση των οργάνων των φοιτητικών συλλόγων (βλ. ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, συνελεύσεις, εκλογές κλπ) και την αποπολιτικοποίηση – ατομικοποίηση των φοιτητών (ενιαίο ψηφοδέλτιο, ιδεολογική επίθεση μέσω των δογμάτων της υποτιθέμενης “αριστείας” και “αξιοκρατίας” κ.ο.κ.).


Η επιβολή της τηλε-εξεταστικής ήρθε να επιβεβαιώσει τα μνημονιακά σχέδια της κυβέρνησης. Ενώ ταυτόχρονα όλα τα μέτρα της καραντίνας έχουν αρθεί, στο όνομα της «εξαντλημένης οικονομίας», τα πανεπιστήμια εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης είναι ότι η τηλε-εξεταστική είναι «απαραίτητη», για την αποφυγή του συνωστισμού για λόγους υγείας, παρότι οι εξετάσεις είναι η μόνη διαδικασία που δεδομένα υπάρχει χωρική αποστασιοποίηση. Η δικαιολογία αυτή είναι ο απόλυτος εμπαιγμός, αφού η κυβέρνηση δεν διστάζει καθόλου να στοιβάξει τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο. Είναι ακόμη πιο εξοργιστική, από την στιγμή που δεν ενίσχυσε ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ χάριζε πακτωλούς χρημάτων στις ιδιωτικές κλινικές και στους καναλάρχες για να αναπαράγουν το «μένουμε σπίτι» και που τώρα δίνει απλόχερα στους εργοδότες και τις επιχειρήσεις 27 δις ευρώ, την ίδια στιγμή που στους εργαζόμενους «υπόσχεται» νέες μειώσεις μισθών και τον φόβο της ανεργίας.


Να μην τους αφήσουμε να φορτώσουν σε εμάς την κρίση τους!


Οι νεοφιλελεύθεροι αλήτες της αγοράς βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Οι φοιτητές οφείλουμε να αγωνιστούμε μας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και ενάντια σε αυταρχικούς καθηγητές και πρυτάνεις που επιχειρούν να τα εφαρμόσουν. Για να προστατέψουμε την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και το σύστημα υγείας, το βιοτικό μας επίπεδο και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, πρέπει μέσα από τα συλλογικά μας όργανα και τις συνελεύσεις μας να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας. Όπως και οι εξεγερμένοι στις ΗΠΑ, όλοι μαζί, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, μετανάστες, μαθητές, φτωχοί, να παλέψουμε ενάντια στο βάρβαρο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης και την ισοπέδωση των ζωών μας.