Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΚΠΑ Μαθηματικό: "Όχι στους προσωπικούς ελέγχους στην είσοδο της σχολής και στα κλιμάκια"


Να σταματήσει ο εμπαιγμός των φοιτητών και η «αποστείρωση» της σχολής
Με αγώνες να ξαναζωντανέψουμε τις σχολές μας
 
Την ώρα που πολλές σχολές ξεκινούν τηλε-εξετάσεις αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της μονιμοποίησης της τηλεκπαίδευσης, το Μαθηματικό Αθήνας που «ανοίγει» για τη δια ζώσης εξεταστική  φαίνεται να θέλει να διαμορφώσει ένα πανεπιστημιακό χώρο ασφυκτικά ελεγχόμενο και «αποστειρωμένο», χωρίς τίποτα να δικαιολογείται έστω και στο ελάχιστο από τους υγειονομικούς κανόνες ασφαλείας απέναντι στον κορωνοϊό.
Καταρχάς, οι καθηγητές σε συνεννόηση με τη διοίκηση κοροϊδεύουν τους φοιτητές γύρω από το θέμα της διαμόρφωσης κλιμακίων εξέτασης, δήθεν για λόγους υγειονομικής προστασίας. Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν απροειδοποίητα, για να αποκλείσουν από τις εξετάσεις όσο το δυνατό περισσότερους φοιτητές, έφτιαξαν νέο σύστημα δηλώσεων. Έτσι για να εξεταστεί ένας φοιτητής σε κάποιο μάθημα, πρέπει με προθεσμία 2 ημερών να δηλώσει πως όντως θέλει να συμμετάσχει στη δια ζώσης εξέταση και δε λέει ψέματα, απαντώντας σε πλήθος ηλεκτρονικών ερωτήσεων κτλ. Την ίδια στιγμή, οι φοιτητές κατηγορούνται για ανευθυνότητα και αδιαφορία από καθηγητές, όταν δεν προλαβαίνουν να δηλώσουν αν θα εξεταστούν!
Με βάση αυτή τη διαμόρφωση των κλιμακίων, η διοίκηση εξέδωσε οδηγίες προσέλευσης στις 14/6, κυριολεκτικά την τελευταία μέρα πριν την έναρξη των εξετάσεων όπου λίγο πολύ, όπως φάνηκε και την πρώτη μέρα της εξέτασης αποφάσισε τα εξής:
α)κόντρα σε κάθε υγειονομική λογική υπάρχει μόνο μία είσοδος και μόνο μία έξοδος στη σχολή (κανονικά υπήρχαν τουλάχιστον 4 τρόποι εισόδου στη σχολή)
β)οι φοιτητές ελέγχονται στην είσοδο της σχολής μισή ώρα πριν την έναρξη της εξέτασης με επίδειξη πάσο, που θα αποδεικνύει ότι βρίσκονται στο σωστό κλιμάκιο για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις
γ)ο μισός χώρος στο εσωτερικό της σχολής είναι αποκλεισμένος με πλαστικές λωρίδες-ταινία και οι φοιτητές που μπαίνουν στο χώρο καθοδηγούνται πρακτικά μόνο να πηγαίνουν και να φεύγουν από το χώρο εξέτασης σαν να είναι στρατιωτάκια, σαν ο υπόλοιπος χώρος να είναι ιδιωτικός ή αδιάφορος για τον φοιτητή-πελάτη
δ)Για μια ώρα μετά το τέλος της εξέτασης θα απολυμαίνεται ο χώρος και δεν θα μπαίνει κανείς.
Αν και δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση εισόδου, ήδη ολόκληρος ο 3ος όροφος της σχολής έχει προετοιμαστεί για εναλλακτικός χώρος εξέτασης, με τον κίνδυνο αν επικρατήσει αυτή η λογική να απαγορεύεται η είσοδος οποιουδήποτε μη εξεταζόμενου στη σχολή! Τέλος, περιττό να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμιά αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, ενώ οι απολυμάνσεις δεν γίνονται από συνεργεία καθαριότητας, ενώ αντισηπτικά δεν έχουν τοποθετηθεί ούτε στη μοναδική(!) προσβάσιμη τουαλέτα της σχολής μας!
Αυτή η κατάσταση μόνο οργή και θυμό προκαλεί πλέον. Οι αγώνες της νεολαίας για την κατάκτηση και υπεράσπιση της δημόσιας-δωρεάν παιδείας μπορούν να διατηρηθούν μόνο με τις σχολές ανοιχτές και ζωντανές για όλους τους φοιτητές, τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τους φτωχούς, σαν δημόσιοι χώροι και όχι σαν εμπορικά καταστήματα ή μουσειακοί χώροι ή οτιδήποτε άλλο θέλει να τις κάνει η κυβέρνηση και ο πρόεδρος του τμήματος, που ήδη νιώθει περισσότερο manager της σχολής. Αν επιβληθεί αυτή η κατάσταση η διάλυση των πτυχίων και η επιβολή διδάκτρων θα έρθουν χωρίς να κουνηθεί φύλλο!
Πρέπει άμεσα να απαντήσουμε σε αυτή την επίθεση: να αρνηθούμε κάθε έλεγχο που θα προσπαθήσουν να μας επιβάλουν, να προχωρήσουμε σε διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης και σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση του τμήματος και στην Πρυτανεία για να σταματήσει κάθε μορφή ελέγχου! Ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε σαν φοιτητές για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια μας!