Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΧΙ ΣΕ ΤΗΛΕ-ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΩΝ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 
ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ!

Μόλις μερικές μέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής, οι διοικήσεις των σχολών αποφάσισαν πως έφτασε επιτέλους (!) η ώρα να αναρτήσουν τα προγράμματα των εξετάσεων και πως αυτές θα πραγματοποιηθούν είτε ηλεκτρονικά, είτε ανάλογα με το πώς θέλει ο κάθε καθηγητής. Όλα αυτά με στόχο την «υπόγεια επιβολή» της τηλε-εξεταστικής, ως συμπλήρωμα στα τηλε-μαθήματα, για να αποδείξει η κυβέρνηση πόσο πετυχημένος είναι ο θεσμός της τηλε-εκπαίδευσης, πως μαθήματα, εργαστήρια, ακόμη και εξετάσεις μπορούν να γίνουν εξ’ αποστάσεως.
Η ανευθυνότητα της κυβέρνησης της ΝΔ και των διοικήσεων των σχολών ξεπερνάει κάθε όριο! Η κυβέρνηση δεν φρόντισε ούτε στο ελάχιστο τους χιλιάδες φτωχούς, εργαζόμενους και νέους ενώ δεν ενίσχυσε, ούτε στο ελάχιστο, τη δημόσια υγεία και χάρισε εκατομμύρια σε ιδιοκτήτες ιδιωτικών νοσοκομείων και «ημετέρους». Προετοιμάζει ένα νέο «κορονομνημόνιο» και ανοίγει όλη την οικονομία και μάλιστα τον τομέα του τουρισμού χωρίς να τηρεί κανένα μέτρο προφύλαξης, χωρίς καν καλά-καλά να διενεργούνται τεστ σε όσους τουρίστες έρχονται. Όλα αυτά για να μειώσει τις ζημιές των μεγαλοξενοδόχων και των καπιταλιστών, αδιαφορώντας για τις ζωές των εργαζομένων! Ενώ τα ανοίγει όλα, διατηρεί κλειστές τις σχολές με μόνο στόχο την παγίωση της τηλέ-εκπαίδευσης!
Κυβέρνηση και διοικήσεις δεν έκαναν τίποτα για μια λύση για την πραγματοποίηση διά ζώσης εξεταστικής, δωρεάν παροχή όλων των μέσων ατομικής προστασίας, υλοποίηση όλων των αναγκαίων προσαρμογών (π.χ. τακτικοί καθαρισμοί, προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στις σχολές κ.α.), ειδική μέριμνα (π.χ. εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης) για όσους φοιτητές ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή αδυνατούν να παρευρεθούν.
Αντίθετα, η κυβέρνηση ψήφισε νομοσχέδιο που προωθεί περαιτέρω την ιδιωτικοποίηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Με άλλη απόφαση, πετάει το «μπαλάκι» στις διοικήσεις και αυτές στους καθηγητές. Έτσι, πολλές διοικήσεις αναγκάζουν τους φοιτητές να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις, όπου αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι φοιτητές την ευθύνη για ό,τι συμβεί κατά την παρουσία τους στην σχολή.
Είναι σημαντικό η εξεταστική να πραγματοποιηθεί δια ζώσης. Η εδραίωση της τηλε-εξεταστικής θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην παγίωση της τηλε-εκπαίδευσης, στη διάλυση της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του ίδιου του πανεπιστημίου ως χώρου κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης της νεολαίας. Γιατί να έρχεται ένας φοιτητής στο πανεπιστήμιο αν μαθήματα, εξετάσεις και εργαστήρια γίνονται «ηλεκτρονικά» και ανάγονται σε «ατομική υπόθεση», ως προέκταση της «ατομικής ευθύνης»; Για τους νεοφιλελεύθερους της κυβέρνησης και των διοικήσεων, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν αποτελεί μια συλλογική δραστηριότητα εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων – οπότε προχωράνε και στην «ατομικοποίηση» και διάλυσή της! Γι’ αυτό άρθρα αστικών εφημερίδων προβάλλουν την τηλεκπαίδευση και ως αντίβαρο στις φοιτητικές καταλήψεις!
Η τηλεκπαίδευση εμπεριέχει και τον ταξικό αποκλεισμό, την όξυνσή του: δε δόθηκε ούτε ένα ευρώ για την στήριξη όσων φοιτητών δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα (υπολογιστή, ίντερνετ κλπ). Ούτε έχει κάθε φοιτητής τον απαιτούμενο χώρο στο σπίτι του (π.χ. πολλοί μένουμε σε σπίτια λίγων τ.μ. ή μαζί με γονείς, που μπορεί κι αυτοί να τηλε-εργάζονται κ.α.). Αποτελεί χαμηλό ποιοτικά εκπαιδευτικό έργο, ενώ σημαίνει τεράστια μείωση του προϋπολογισμού για τα πανεπιστήμια και σχολεία (δεν απαιτούνται κτήρια, προσωπικό, συντήρηση κλπ) - και τεράστια χρηματικά πακέτα-δώρα σε ιδιώτες αρπακτικά για πλατφόρμες, προγράμματα κ.α. αμφιβόλου ποιότητας!
Εξ’ αποστάσεως εξέταση σημαίνει απαράδεκτους τρόπους εξέτασης, όπου κάθε καθηγητής μπορεί να αυθαιρετεί, με παράλογες απαιτήσεις, είτε για την επιτήρηση, είτε για την εξέταση/βαθμολόγηση, βάζοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα και τις δημοκρατικές ελευθερίες
μας. Ποιος θέλει να μαγνητοσκοπείται ο προσωπικός του χώρος ή να δείχνει την ταυτότητα του στην κάμερα;
ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ! 
Είναι σίγουρο πως από το Φθινόπωρο θα έχουμε μπροστά μας μια τρομακτική όξυνση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Θα γίνει προσπάθεια να μας φορτώσουν νέα μνημόνια, ήδη τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα είναι πάρα πολλά, όπως και οι νόμοι Κεραμέως. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να παλέψει με κάθε μέσο ενάντια στις παραπάνω κατευθύνσεις. Δεν πρέπει να μπούμε σε λογικές ούτε συνδιαλλαγής ούτε ανάληψης ευθυνών για την τραγική κατάσταση, που οι μνημονιακοί έχουν δημιουργήσει, όλα αυτά τα χρόνια, στις υποδομές των πανεπιστημίων, σχολείων και νοσοκομείων. Δεν φταίμε εμείς ούτε για τον κορονοϊό, ούτε για την νέα οικονομική κρίση, αλλά το κεφάλαιο και οι πλούσιοι! Οι σύλλογοι πρέπει να ζωντανέψουν μέσα από τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων, οι φοιτητές να συγκεντρωθούν στις σχολές, να οργανώσουν αγώνες, όπου μπορούμε εμείς οι ίδιοι να τηρήσουμε όποια μέτρα υγειονομικής προστασίας χρειάζονται, χωρίς τον κρατικό και αστυνομικό μπαμπούλα! Ακόμη και αν προσπάθειες για ΓΣ δεν ευδοκιμήσουν, πρέπει να γίνουν συζητήσεις, οι φοιτητές να εκφραστούν, να συγκροτηθούν επιτροπές για κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των σχολών κ.α.
Να αντιταχθούμε στον εκφυλισμό των συλλόγων, που προωθούν οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, μέσω των ηλεκτρονικών/τηλεφωνικών ΔΣ, όσο και οι «ανεξάρτητοι» μέσω των τηλεδιασκέψεων και των ηλεκτρονικών polls. Οι διαδικασίες των Συλλόγων ήταν, είναι και θα παραμείνουν διά ζώσης και συλλογικές, όσο και αν προσπαθούν οι δυνάμεις αυτές για το αντίθετο.
Πρέπει επίσης να γίνει έμπρακτη κριτική σε όσες πολιτικές δυνάμεις όχι μόνο δεν κινούνται στην κατεύθυνση σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης, αλλά θεωρούν ως κέντρο οργάνωσης των Συλλόγων τα ΔΣ (και μάλιστα υποκλίνονται στα ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά ΔΣ) ή ακόμη χειρότερα την ίδια τους την παράταξη/σχήμα, δηλαδή ανοιχτά αντιδημοκρατικές πρακτικές. Οι δυνάμεις αυτές έχουν μεγάλη ευθύνη για την περαιτέρω αποσυγκρότηση των συλλόγων, γίνονται μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης της ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης του φοιτητικού κινήματος. Η προσαρμογή και υποταγή σε μια τέτοια κατάσταση, θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα όταν οι σχολές ανοίξουν, καθώς οι διοικήσεις, παρέα με ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-BLOCO και γκρούπες «ανεξάρτητων» θα οργιάσουν με νέες επιθέσεις για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κλπ.
Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να εμπνευστεί από την εξέγερση λαού και νεολαίας στις ΗΠΑ και να βαδίσει στον ίδιο δρόμο! Με όπλο μας την αυτοοργάνωση και τους μαχητικούς αγώνες να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να τσακίσουμε όσους διαλύουν το μέλλον μας και σπρώχνουν τη γενιά μας στο περιθώριο: κυβέρνηση ΝΔ και «προοδευτική αντιπολίτευση» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ΕΕ και ΔΝΤ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
● Διασφάλιση δια ζώσης εξεταστικής για όλους τους φοιτητές. Καμία σκέψη για παγίωση της τηλεκπαίδευσης ή κομματιών αυτής.
● Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων μέσων υγειονομικής προστασίας. Ειδική μέριμνα για όσους αδυνατούν να παραβρεθούν σε εξετάσεις και εργαστήρια. Κάλυψη εξόδων μετακίνησης/διαμονής.