Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όλοι στη Διαδήλωση της ΔΕΘ, Σάββατο 12/9!

Εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, Νέα Μνημόνια, Ανεργία, Εθνικισμός, Καταστολή…

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Προσυγκέντρωση: 17:30, Αγ. Σοφίας με Εγνατία - Συγκέντρωση: 18:00, Άγαλμα Βενιζέλου

Η κυβέρνηση ΝΔ απογυμνώνεται ακόμη περισσότερο με το 2ο κύμα της πανδημίας. Καμία ουσιαστική πολιτική αντιμετώπισής της δεν εφαρμόστηκε (χρηματοδότηση νοσοκομείων, διεξαγωγή μαζικών τεστ, άνοιγμα κλινών ΜΕΘ, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού). Αντιθέτως, μοναδικό χαρτί της κυβέρνησης αποτέλεσε η νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα περί «ατομικής ευθύνης», που στοχεύει στο φόρτωμα των ευθυνών στις πλάτες των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων. Το τυχοδιωχτικό άνοιγμα του τουρισμού και το φιάσκο στο οποίο κατέληξε, έδειξαν την ανικανότητα και την παντελή έλλειψη σχεδίου του ελληνικού καπιταλισμού για την αντιμετώπιση της χρεοκοπίας του. Η πανδημία αποτέλεσε τον καταλύτη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην οποία εισέρχεται και ο ελληνικός καπιταλισμός, με ολέθριες επιπτώσεις για εργαζομένους και φτωχούς. Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μια μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 15% , ενώ το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ. Η ανεργία εκτινάσσεται, ενώ το 50% του πληθυσμού ζει ήδη στο όριο της φτώχειας.

Οι μάσκες της «αλληλεγγύης» της ΕΕ έπεσαν ξανά. Το «Ταμείο Ανάκαμψης» των ιμπεριαλιστών μοιάζει πολύ περισσότερο με νέο μνημόνιο παρά με στήριξη των πληττόμενων χωρών και λαών. Ό,τι προβλέπεται για την Ελλάδα, κάτω από ασφυκτικό έλεγχο, με τη δέσμευση νέων «διαρθρωτικών» μεταρρυθμίσεων, σημαίνει νέα εκτίναξη του χρέους, ακόμα πιο βαθύ καθεστώς αποικίας χρέους. Τα πανηγύρια Μητσοτάκη για πρωτοφανή επιτυχία, δείχνουν ότι η κυβέρνηση νοιάζεται μόνο για το φαγοπότι που θα στήσουν μ’ αυτά τα λεφτά καπιταλιστές και πλούσιοι, ιδιώτες και «ημέτεροι» αρπακτικά.

Καμία ελπίδα σωτηρίας από την κρίση δεν υπάρχει με αυτήν την πολιτική!

Όσο η κοινωνία ήταν σοκαρισμένη με το ξέσπασμα της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση άρπαξε την ευκαιρία να περάσει νόμους και ΠΝΠ που διαλύουν τα εργασιακά δικαιώματα(τηλεργασία, μειώσεις μισθών, απελευθέρωση απολύσεων) και την εκπαίδευση (παγίωση τηλεκπαίδευσης, νόμος Κεραμέως, ετοιμασία νέου νόμου-πλαισίου). Αντιθέτως, όμως, έδωσε τα πάντα στους μεγαλοκαπιταλιστές κόβοντας  κρατικές επενδύσεις και κοινωνικές δαπάνες. Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα αποτελεί βασικό στόχο των νεοφιλελεύθερων. Μείωση μισθών έως και 20% άμεσα, ελαστικοποίηση της εργασίας και απολύσεις ψευτομπαλώνονται με προσωρινά επιδόματα ελεημοσύνης στους «τυχερούς». Ετοιμάζεται νέο σκληρό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση, αφήνοντάς μας στο έλεος της ανεργίας και φτώχειας. Απαραίτητο όπλο για την εφαρμογή των παραπάνω, η ενίσχυση του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης, για την άγρια καταστολή και φίμωση όποιου αντιστέκεται Γι’ αυτό ψήφισε τον χουντικό νόμο  για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων.

Όχι σε Πόλεμο και Εθνικισμό! Έξω οι Ιμπεριαλιστές! Διεθνιστική Αλληλεγγύη με τον τούρκικο λαό!

Με πρόσχημα τα «κυριαρχικά δικαιώματα», η άκρως επικίνδυνη πολιτική της ελληνικής αστικής τάξης δεν διστάζει να φλερτάρει μ’ ένα «θερμό επεισόδιο» με τον τουρκικό καπιταλισμό. Κατηγορώντας την«επιτιθέμενη Τουρκία», επιχειρεί να αποκρύψει τις δικές της ευθύνες και βλέψεις. Η ελληνική αστική τάξη προχωρά σε τυχοδιωχτικές ενέργειες, όπως οι εγκληματικές συμμαχίες με αιμοσταγή,δικτατορικά καθεστώτα (άξονας με Ισραήλ-Αίγυπτο, συμφωνία με Αίγυπτο για ΑΟΖ, 12 μίλια κ.ά.), ποντάροντας αποκλειστικά στην αμφιλεγόμενη στήριξη των δυτικών ιμπεριαλιστών (ΕΕ, ΗΠΑ), ενώ κάνει πανάκριβους εξοπλισμούς,γεμίζει τη χώρα με βάσεις, δίνοντας γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές.

Η ελληνική και τούρκικη εργατική τάξη δεν έχουν κανένα συμφέρον από ένα «θερμό επεισόδιο». Οι υδρογονάνθρακες και τα κοιτάσματα προορίζονται για τις πολυεθνικές και τους Έλληνες καπιταλιστές, όχι για την εργατική τάξη, που στον βωμό των αστικών συμφερόντων θα θυσιαστούν ακόμη και οι τελευταίες ελευθερίες και κατακτήσεις της. Οι πατριδοκάπηλοιπου με ΠΝΠ χτύπησανμισθούς, εργασιακές σχέσεις και απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις, τώρα υπόσχονται «πλούτο» την ίδια στιγμή που υποθηκεύουνγια δεκαετίες τα πάντα στην αποπληρωμή των δανειστών.

Κάτω η κρατική τρομοκρατία και οι κυβερνητικές απαγορεύσεις!

Με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό,η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε πρόβα αστυνομοκρατίας, εκκενώνοντας καταλήψεις, καταστέλλοντας διαδηλώσεις και νομοθετώντας χουντικού τύπου απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Η πανδημία, όμως, ήταν μόνο η αφορμή, αφού και πριν αφθονούσαν τα περιστατικά βίαιης καταστολής, όπως στην ΑΣΟΕΕ που με κάθε ευκαιρία μπούκαραν, συλλάμβαναν και καταπατούσαν το άσυλο. Με το νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, η κυβέρνηση επιτίθεται στο δικαίωμα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης των εργαζομένων και της νεολαίας. Θέλει να προλάβει γρήγορα και αποφασιστικά κάθε πιθανή εξέγερση και αντίσταση, για να επιβάλλει το δόγμα«απαγορεύεται το απαγορεύεται για το κεφάλαιο». Παγιώνει το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης και ένα άγριο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, ώστε να ξεζουμίσει κάθε δικαίωμα της εργατικής τάξης και της νεολαίας στο βωμό του χρέους.

Διαλύουν την εκπαίδευση, καταργούν το δικαίωμα της νεολαίας να σπουδάζει!

Η πανδημία βρίσκει τα πανεπιστήμια σε άθλια κατάσταση. Η ΝΔ στοχεύει στην κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και με την ευκαιρία της πανδημίας δοκιμάζει σειρά μέτρων, όπως της τηλεκπαίδευσης και τηλεξεταστικής. Στραγγάλισε την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, δεν ξόδεψε ούτε ευρώ για την διαφύλαξη της δια ζώσης εκπαίδευσης και ταυτόχρονα ενίσχυε με κρατικό χρήμα κάθε επιχειρηματία–αρπακτικό και απατεώνα. Κάνοντας την αρχή για την επιβολή διδάκτρων, ίδρυσε θερινά προγράμματα σπουδών (ξενόγλωσσα με δίδακτρα), όπως στην Ιατρική ΑΠΘ. Για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση–εμπορευματοποίηση της παιδείας και να επιβάλλει το πανεπιστήμιο της Αγοράς, θέλει να τσακίσει κάθε δικαίωμα και κατάκτηση του φοιτητικού και εργατικού κινήματος, όπως έκανε ήδη με την κατάργηση του ασύλου, τις εφόδους σε σχολές, την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως για τις αξιολογήσεις.

Οι παρατάξεις των μνημονιακών κομμάτων ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, BLOCO, μαζί με τους «ανεξάρτητους» φοιτητές προσπαθούν με κάθε μέσο να διαλύσουν τους συλλόγους, το φοιτητικό κίνημα και το φοιτητικό συνδικαλισμό. Προωθούν τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, την υποκατάσταση κάθε διαδικασίας των Συλλόγων(Γενικές Συνελεύσεις, Διοικητικά Συμβούλια) με τηλεδιασκέψεις κτλ. Η ΠΚΣ ως «υπεύθυνη δύναμη» υποτάσσεται πλήρως στη νέα «κανονικότητα» του φοιτητικού συνδικαλισμού. Τα ΕΑΑΚ όχι μόνο δεν έχουν κάποιο ενιαίο σχέδιο ή ανάλυση για την κατάσταση, αλλά αναλώνονται στις εσωτερικές τους διαφωνίες.

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Να σπάσουμε την τρομοκρατία και να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Με συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις να σπάσουμε την απομόνωση του προηγούμενου διαστήματος. Με τους αγώνες μας να παλέψουμε για την κατάργηση της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, την επαναφορά του Ασύλου και την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας. Παλεύοντας για την αυτοοργάνωση και ενότητα του φοιτητικού κινήματος να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας με κοινό στόχο την εφαρμογή ενός ταξικού προγράμματος ενάντια στην εξουσία των ελίτ, των καπιταλιστών και των μνημονιακών κάθε απόχρωσης.

  •         Όχι στην παγίωση της τηλεκπαίδευσης – Κάτω ο νέος Νόμος Πλαίσιο – Όχι σε δίδακτρα και διαγραφές!
  •         ΟΧΙ σε νέο μνημόνιο – Να καταργηθούν οι αντεργατικές ΠΝΠ.
  •         Στον δρόμο να ανατρέψουμε την απαγόρευση των διαδηλώσεων & την κρατική τρομοκρατία.
  •         Έξω Ιμπεριαλιστές και Βάσεις. Όχι στους ανταγωνισμούς για ΑΟΖ & εξορύξεις, στους τυχοδιωκτισμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Ενάντια σε πόλεμο - Διεθνισμός των λαών.
  •         Ριζική αύξηση της χρηματοδότησης για υγεία, παιδεία, κοινωνικές ανάγκες - Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους, με μαζικές προσλήψεις, τεστ, μέσα προστασίας με ευθύνη κράτους και εργοδοτών.