Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

 
ΑΘΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΤ
ΥΣΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Με συκοφαντίες και χυδαιότητες απέναντι στους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου, τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και καθηγητής Παθολογίας, Μωυσής Ελισάφ στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναφερόμενος στην κινητικότητα μεταξύ Φορέων του Δημοσίου, είπε ότι οι υπάλληλοι προς μετακίνηση επιλέγουν το Πανεπιστήμιο αντί του Δήμου γιατί εκεί «λουφάρουν» περισσότερο! Οι δηλώσεις του δημάρχου δεν απέχουν μόνο από τη πραγματικότητα, αλλά είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τα νεοφιλελεύθερα ψέματα για τους «τεμπέληδες» εργαζόμενους που ευθύνονται για την άθλια κατάσταση στο δημόσιο και την κατάρρευση οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα στα χρόνια των μνημονίων με τις αξιολογήσεις και τις 2 διαθεσιμότητες, το προσωπικό του Πανεπιστημίου έχει μειωθεί πάνω από 50%. Ειδικά στα Ιωάννινα το Πανεπιστήμιο διαθέτει τη μικρότερη αναλογία διοικητικών/φοιτητών από κάθε άλλο ελληνικό πανεπιστήμιο, με τις ελλείψεις να είναι έκδηλες σε όλα τα επίπεδα. Αυτό έχει ως συνέπεια μια τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας και μεγάλο φόρτο δουλειάς σε λιγότερα χέρια οδηγώντας τους εργαζόμενους στα όρια τους. Μάλιστα τους έξι τελευταίους μήνες της πανδημίας, με καραντίνα και απαγόρευση κυκλοφορίας, το διοικητικό προσωπικό (υπηρεσίες, γραμματείες κλπ..) παρέμεινε στους χώρους της δουλειάς, στηρίζοντας με υπεράνθρωπες προσπάθειες τη λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου, χωρίς κανένα επαρκές μέτρο προστασίας (τεστ κ.ο.κ.). 

Οι κατηγορίες λοιπόν του «άριστου» Δημάρχου που δεν έχει επιλύσει κανένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός των Ιωαννίνων, όχι απλά είναι ανυπόστατες αλλά έχουν σαφή σκοπιμότητα. Να ρίξουν για άλλη μια φορά την ευθύνη σε αυτούς, που σε αντίθεση με τους τεχνοκράτες, τους ειδήμονες και τα πολιτικά τζάκια, εργάζονται πραγματικά για να διεκπεραιώσουν το έργο του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Παρά την κάθοδό του στις εκλογές ως “ανεξάρτητος” με τον συνδυασμό «Γιάννενα - Νέα Εποχή», είναι ξεκάθαρη η πολιτική του τοποθέτηση και διαχείριση, ακολουθώντας πιστά τις πολιτικές της κυβέρνησης εφαρμόζοντας με θέρμη κάθε αντιδραστικό μέτρο, χτυπώντας τα δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Ακόμα δεν ξεχνάμε την ανάθεση της αποκομιδής των σκουπιδιών παρά και ενάντια στις κινητοποιήσεις των ΠΟΕ-ΟΤΑ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την κατάφωρη κατάργηση εργασιακών τους δικαιωμάτων (8ωρο, κυριακάτικες αργίες κ.ο.κ.). Είναι γεγονός πως ευθύνονται  οι πολιτικές που εφαρμόζει ο Ελισάφ , σε αγαστή συνεργασία με τις μνημονιακές κυβερνήσεις, για τα προβλήματα, τις ελλείψεις που εμφανίζονται στο Δήμο, και για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες πρέπει να εργάζονται οι υπάλληλοι του, μόνιμοι και συμβασιούχοι.

Την περίοδο αυτή μια σειρά από νόμους που έχουν ψηφιστεί και νομοσχέδια που σχεδιάζουν, επιτίθενται σφοδρά στον δημόσιο τομέα και ειδικά στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, ξεπουλώντας κάθε δομή και υπηρεσία σε εργολάβους ιδιώτες-αρπακτικά, ταΐζοντας τους με ζεστό κρατικό χρήμα. Οι θιασώτες αυτής της προσπάθειας είτε οι μνημονιακές κυβερνήσεις παλιές και νέες (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), είτε οι γνωστοί “πρόθυμοι” Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, είναι πάντα σε ετοιμότητα να κατηγορήσουν με λύσσα το σπάταλο δημόσιο, που πρέπει να εξορθολογιστεί με απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις από ημέτερους επιχειρηματίες (ΣΔΙΤ). Τόσο οι  δηλώσεις του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όσο και η έκθεση Πισσαρίδη, δείχνει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για την διαχείριση της κρίσης, δεν είναι τίποτα άλλο από δώρα προς το Κεφάλαιο και μία κατάφωρη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων (ιδιωτικοποιήσεις, υπερωρίες, εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, κατάργηση κοινωνικής ασφάλισης κα).

            Δεν θα μας φορτώσουν τα βάρη της δικής τους κρίσης! Φοιτητές και εργαζόμενοι πρέπει να αποκρούσουμε τις συκοφαντίες που εξαπολύουν εναντίον μας κυβέρνηση και ο λοιπός μνημονιακός συφερτός. Να πιάσουμε ξανά το νήμα των αγώνων και με μαχητικά μέσα πάλης να βάλουμε φρένο στην κόλαση που μας ετοιμάζουν. Στον πρόσφατο δρόμο που μας έδειξαν οι απολυμένοι συνάδελφοι της λέσχης στην Φοιτητική Εστία Ιωαννίνων (Δόμπολη), όπου μαζί με τους φοιτητές κατάφεραν με τον ανυποχώρητο  αγώνα τους να κερδίσουν την επαναπρόσληψή τους! Μόνο έτσι θα φρεναρουμε την λαίλαπα επιθέσεων που έρχεται καταπάνω μας και θα επιβάλλουμε σπουδές, δουλειά, ζωή για όλους και με αξιοπρέπεια.