Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού της ΣΣΠ

 

Βασικά άρθρα:  
  • Ένας χρόνος σκάνδαλα ΝΔ
  • Black lives matter
  • Ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός
  • Κατάργηση των διαδηλώσεων
  • Όχι στην "μονιμοποίηση" της εξ'αποστάσεως διδασκαλία
  • Το πουλόβερ της ΕΕ ξηλώνεται 
  • Εξώσεις προσφύγων 
  • 80 Χρόνια από την δολοφονία του Λέον Τρότσκι 
  • Νέα καθήκοντα για το φοιτητικό κίνημα - Τι να κάνουμε

Από την σύνταξη:

Από τα τέλη Ιουλίου έχει ξεκινήσει ένα νέο μεγάλο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ανέβει κατακόρυφα και μάλιστα σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών «δεν θα εξαπλωνόταν η πανδημία». Η ευθύνη βαραίνει εξολοκλήρου την εγκληματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μετά το πρώτο κύμα του κορονοϊού απέσυρε κάθε μέτρο καραντίνας στο όνομα της δήθεν ανάκαμψης της οικονομίας. Επέτρεψε το άνοιγμα των επιχειρήσεων, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο υγειονομικής προστασίας και χάριν της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού, άνοιξε τα σύνορα στους τουρίστες, χωρίς τεστ και με μηδαμινούς ελέγχους, με αποτέλεσμα αυτή την νέα έξαρση της πανδημίας. Μέσα σε όλα αυτά έχει το θράσος να καταγγέλλει και να επιρρίπτει τις ευθύνες στους εργαζόμενους και κυρίως στην νεολαία με χυδαία σποτάκια, την ίδια στιγμή που δεν παρέχει δωρεάν τεστ και μέτρα ατομικής προστασίας, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη (π.χ. στην Ταϊβάν(!) η κυβέρνηση φροντίζει για 3 δωρεάν μάσκες κατά κεφαλήν εβδομαδιαίως, και διεξάγει δωρεάν τεστ σε ντόπιους και τουρίστες).

Ταυτόχρονα ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός εντείνεται (βλ. συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και Ελλάδας- Αιγύπτου, Καστελόριζο, Αιγαίο, ΑΟΖ και κοιτάσματα υδρογονανθράκων, προσφυγικό κλπ). Αυτή η κατάσταση με ευθύνη και των δύο αστικών τάξεων, καθώς και των ιμπεριαλιστών, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς και των δύο χωρών, με μια πιθανή πολεμική σύγκρουση να πλησιάζει.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιταχύνει σημαντικά την κρίση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι βασικές αιτίες της κρίσης παραμένουν οι εσωτερικές αντιφάσεις του καπιταλισμού. Ωστόσο η εξάπλωση του νέου ιού, αποτέλεσε την αφορμή για την επιτάχυνση του ξεσπάσματος της νέας οικονομικής κρίσης. Πρόκειται, με βάση στοιχεία αστικών οικονομικών επιτελείων, για μια βαθύτατη οικονομική καθίζηση, με καταστροφικές επιπτώσεις. Ειδικά στην Ελλάδα, η οποία δεν κατάφερε ποτέ να βγει ουσιαστικά από την κρίση του 2008, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Με βάση τις εκτιμήσεις, η μείωση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει το 10%, με μέσο όρο απολύσεων τις 192.000! Αυτό θα σημάνει νέα εκτόξευση της ανεργίας και δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων και λαϊκών μαζών.

Η κυβέρνηση έχει κάνει ευκαιρία την πανδημία για να περάσει μια σωρεία νεοφιλελεύθερων αντεργατικών μέτρων. Μέσω των ΜΜΕ, επιχειρεί να τρομοκρατήσει και να αποπροσανατολίσει την κοινωνία. Προσπαθώντας να φορτώσει και αυτήν την κρίση στις δικές μας πλάτες, έχει περάσει μια σειρά από νόμους και ΠΝΠ, που συμπεριλαμβάνουν:

  1. Ενίσχυση των επιχειρήσεων (παύσεις πληρωμών, κρατικές εγγυήσεις για επιχειρηματικά δάνεια κ.α.). Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό των χρημάτων των κρατικών ταμείων κατευθύνεται στις επιχειρήσεις, αντί να κατευθυνθεί σε δημόσιες κρατικές επενδύσεις και σε κοινωνικές δαπάνες. 
  2.  Νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Παρά τις «φιλεργατικές» κορώνες περί απαγόρευσης των απολύσεων, δεν υπάρχει καμία προστασία των εργαζομένων. Αντιθέτως οι -αναβαπτισμένες- «οικειοθελείς» απολύσεις γίνονται σωρηδόν, τα επιδόματα ελεημοσύνης δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά και απουσιάζει κάθε έλεγχος των εργοδοτών για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Αντίθετα η κυβέρνηση νομοθέτησε την εκ περιτροπής εργασία και την ημιαπασχόληση, συνοδευόμενη από 20% μείωση μισθού και προσπάθησε να υπονομεύσει τα επαγγελματικά (και άρα μισθολογικά) δικαιώματα των νοσηλευτών/ριών, που μέχρι πριν λίγες μέρες αποκαλούσε «ήρωες με λευκές μπλούζες».
  3. Νέα επίθεση στην εκπαίδευση: α) νόμος Κεραμέως, όπου διαμορφώνονται οι όροι για την διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των σχολείων, και θεσπίζεται για τα ΑΕΙ η βάση μεταγραφής και η ίδρυση προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα, β) τροπολογία για τις κάμερες στα σχολεία και παγίωση της τηλεκπαίδευσης-τηλεξέτασης σε σχολεία και πανεπιστήμια, γ) ο νέος νόμος πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που ετοιμάζεται να κατεβάσει η κυβέρνηση  το φθινόπωρο, που θα εμπεριέχει το συνολικό πλαίσιο για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ.
  4. Αντιδημοκρατική αναδίπλωση (χουντικός νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων, ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού και των εξουσιών του, απαγόρευση κυκλοφορίας, εκκένωση πλατειών και καταλήψεων)
Η ένταση της καταστολής έχει ως στόχο την τρομοκράτηση και την διάλυση του εργατικού, φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτυπήσει σφοδρά τα εργασιακά δικαιώματα, τις κοινωνικές κατακτήσεις και τις ελευθερίες μας, και γι’ αυτό ενισχύει το νομοθετικό της οπλοστάσιο και τον κρατικό μηχανισμό, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει κάθε αγώνα και διεκδίκησή μας. Με όπλα μας την αλληλεγγύη και τον διεθνισμό, νεολαία και εργατικό κίνημα πρέπει να οργανώσουμε την αντεπίθεση μας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες ορέξεις του μακελάρη Μητσοτάκη, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστών και να παλέψουμε ενάντια στην γενικευμένη απειλή του πολέμου.