Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απόφαση ΓΣ του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Καλούμε σε Πανεκπαιδευτική Διαδήλωση την Πέμπτη 1 Οκτώβρη και ώρα 18:00 στην Ακαδημία
   Την Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών, εστιακοί φοιτητές από την Άρτα και αλληλέγγυοι φοιτητές πραγματοποιήσαμε κατάληψη στην Πρυτανεία και τις οικονομικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Αιτήματα μας η επαναλειτουργία του πανεπιστημίου και η δια ζώσης πραγματοποίηση των μαθημάτων, η διασφάλιση της διαμονής μας στις φοιτητικές εστίες και παράλληλα η δημιουργία ενός πλαισίου για την ουσιαστική προστασία - αντιμετώπιση της πανδημίας (μάσκες, αντισηπτικά, διαγνωστικά τεστ, απολυμάνσεις κ.ο.κ.) καθώς και ένα αντίστοιχο υγειονομικό πρωτόκολλο για την διαχείριση ενός πιθανού κρούσματος, χωρίς να ανασταλεί η λειτουργία οποιασδήποτε δομής του πανεπιστημίου. Επίσης, θέσαμε ως ζητήματα την άσχημη κατάσταση των υλικοτεχνικών υποδομών και τα περιστατικά απειλών και εκφοβισμού φοιτητών από την πλευρά της φοιτητικής μέριμνας. Τέλος, η κατάργηση του Νόμου Κεραμέως καθώς και να μην εφαρμοστούν τα νέα αντι-εκπαιδευτικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

   Μέχρι στιγμής ολόκληρο το πανεπιστήμιο βρίσκεται στον αέρα. Δεν έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία των φοιτητών και τη διασφάλιση της λειτουργίας του Ιδρύματος. Η τηλε-εκπαίδευση, με πρόσχημα την πανδημία, έχει αντικαταστήσει πλήρως την δια ζώσης εκπαίδευση και προωθείται για να συνεχιστεί η υπολειτουργία των πανεπιστημίων και το «σάπισμα» των δομών, να κοπεί δραστικότερα η δημόσια χρηματοδότηση, να χτυπηθούν το φοιτητικό κίνημα και ο συνδικαλισμός. Την τελευταία στιγμή πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια των μέτρων ατομικής προστασίας, το Υπουργείο ακυρώνει εγκληματικά τον διαγωνισμό μέσω του Ταμείου Δημόσιων Επενδύσεων και αναγκάζει το πανεπιστήμιο να διεξάγει καινούργιο, αφήνοντας μας ουσιαστικά απροστάτευτους, θέτοντας σε κίνδυνο την Υγεία και τις ζωές μας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Σύγκλητος και η διεύθυνση του Πανεπιστημίου «νίπτουν τας χείρας τους» αποφεύγοντας την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων. Συναινούν, έτσι, στη διάλυση του Ιδρύματος και στο πιθανό κλείσιμό του έπειτα από πιθανή αύξηση των κρουσμάτων. Ο ίδιος ο πρύτανης παραδέχεται την άσχημη κατάσταση και την έλλειψη χρηματοδότησης, αναγνωρίζει την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται το Δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά αρνείται ωστόσο να λάβει μια ξεκάθαρη θέση και να καταγγείλει αυτές τις πολιτικές.

   Η αλήθεια είναι πως με το άνοιγμα των πανεπιστημίων και την επιστροφή στην «κανονικότητα», το μόνο σίγουρο είναι πως οι Πρυτάνεις εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της Κυβέρνησης -που όλο και αντιδραστικοποιούνται-, θα προσπαθήσουν να επιβάλουν νέες επιθέσεις στους φοιτητές όπως ενοίκια, νεοφιλελεύθερα κριτήρια αξιολόγησης(πχ αριστεία), περικοπές για δαπάνες θέρμανσης και καμία πρόνοια για την συντήρηση δωματίων, κτιρίων κτλ. Φυσικά ούτε λόγος για επαρκή τήρηση μέτρων προστασίας απέναντι στην διασπορά του ιού όπως απολυμάνσεις, αντισηπτικά, παροχή μασκών, διαγνωστικά τεστ. Ήδη η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων όπως και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μέσα και μετά το lockdown είναι κάτι χειρότερο από πενιχρή (170 χιλιάδες για λειτουργικά έξοδα και κάλυψη μέτρων για την πανδημία). Έτσι, πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πως αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της Συγκλήτου για έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 500 χιλιάδων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα είναι ακρωτηριασμένο λειτουργικά με τις μεγαλύτερες συνέπειες να βαραίνουν τους εστιακούς φοιτητές.

   Σήμερα λόγω της ταυτόχρονης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης είναι γι’ αυτούς πιο επιτακτικό από ποτέ να ολοκληρώσουν τα φαύλα σχέδια τους για την εκπαίδευση και την φοιτητική μέριμνα. Στόχος της Ν.Δ., όπως και όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, είναι το τσάκισμα της χρηματοδότησης και η διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την μετατροπή της σε ένα Πανεπιστήμιο - Αγορά. Η αύξηση της ανεργίας, τα συνεχή λουκέτα, οι μηδαμινές απαιτήσεις της «βαριάς βιομηχανίας» του Τουρισμού σε ειδικευμένο εργατικό δυναμικό και η συνεχής υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, καθιστούν τους φοιτητές περιττό βάρος για το κράτος, γι’ αυτό δεν σκοπεύει να χρηματοδοτεί την Τριτοβάθμια επ’ αόριστον. Γι’ αυτό κι ετοιμάζει έναν νέο Νόμο – Πλαίσιο που θα φέρει διαγραφές φοιτητών, αξιολογήσεις που οδηγούν στην περαιτέρω κατρακύλα της χρηματοδότησης, παγίωση της τηλεκπαίδευσης και εισχώρηση των Ιδιωτών και των εργολαβιών που θα μασουλάνε κρατικό χρήμα και θα πουλάνε υπηρεσίες και πακέτα γνώσεων (ΣΔΙΤ), σεμινάρια κλπ. έναντι διδάκτρων. Όλα αυτά πατούν επάνω στους νόμους Κεραμέως που πέρασαν το προηγούμενο διάστημα οι οποίοι θέσπισαν αξιολογήσεις, τη μείωση της χρηματοδότησης, την εξίσωση των πτυχίων των δημοσίων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων και την κατάργηση του Ασύλου. Αυτά οδηγούν στα δίδακτρα, το κλείσιμο σχολών και τμημάτων και την πλήρη διάλυση της δημόσιας – δωρεάν παιδείας.

   Ήδη από την έναρξη της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε για ακόμα μία φορά το νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της στην πράξη, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, θέτοντας ουσιαστικά το βάρος της οικονομικής-υγειονομικής κρίσης πάνω στις δικές μας πλάτες. Το βιοτικό μας επίπεδο επιδεινώνεται συνεχώς και στη σκιά της φτώχειας και της ανεργίας υψώνεται ένα βάρβαρο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης με το νόμο περί Απαγόρευσης των Διαδηλώσεων και ένα όργιο καταστολής απέναντι σε νεολαία και αγωνιστές.

   Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Πρέπει να προετοιμαστούμε για μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες που θα βάλουν φρένο στα επόμενα φοιτητοκτόνα νομοσχέδια, θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην υποβάθμιση της μέριμνας και την διάλυση της Εκπαίδευσης συνολικά. Να παλέψουμε για την ανασυγκρότηση των Συλλόγων μας και με Γενικές Συνελεύσεις, καταλήψεις, συγκρούσεις και διαδηλώσεις να επιβάλλουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων με πρώτο γνώμονα την προστασία της υγείας και τη στήριξη των φοιτητών σε όλα τα επίπεδα, κόντρα στην παγίωση της Τηλεκπαίδευσης, την εισαγωγή διδάκτρων και τη διάλυση των σπουδών μας!Παλεύουμε για:
  •  Να ανοίξουν τώρα τα πανεπιστήμια. Όχι στην τηλε-εκπαίδευση. Παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλους τους φοιτητές
  •  Αύξηση της χρηματοδότησης της Φοιτητικής Μέριμνας και συνολικά του Πανεπιστημίου
  •  Κάτω ο νέος Νόμος – Πλαίσιο και όλοι οι αντι-εκπαιδευτικοί νόμοι
  •  Δημόσια – Δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Σίτιση – Στέγαση – δωρεάν σπουδές/ ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους φοιτητές