Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όλοι στις διαδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

 

Με σημαία τον κόκκινο Νοέμβρη του 1973!

Η χουντική απαγόρευση της διαδήλωσης δεν θα περάσει!

Όλοι στις διαδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Αθήνα: 2μμ - πλ. Κλαυθμώνος    |    Θεσσαλονίκη: 3.30μμ - Πολυτεχνείο

Πάτρα: 6μμ - Παράρτημα    |    Γιάννενα 6μμ - Δόμπολη


Φέτος συμπληρώνονται 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον ταξικό αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας που ανέτρεψε τη Χούντα και έχτισε τα θεμέλια όλων των μέχρι πρότινος κοινωνικών μας κατακτήσεων. Σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, η κυβέρνηση ΝΔ ξεδιπλώνει τη νεοφιλελεύθερή της βαρβαρότητα, ξεγυμνωμένη πλέον από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, προσπαθώντας να ξηλώσει κάθε δικαίωμα και κατάκτηση που κέρδισε ο ελληνικός λαός με σκληρούς αγώνες και το αίμα του. Όλο αυτό το διάστημα δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγειονομική περίθαλψη της κοινωνίας, ενώ τα κρούσματα και οι νεκροί αυξάνονται, οι ΜΕΘ γεμίζουν και η οικονομία καταρρέει, χωρίς να φαίνεται κάποια λύση στον ορίζοντα που θα μας βγάλει από αυτήν την ζοφερή κατάσταση. Αντίθετα, προωθούν το δόγμα της «ατομικής ευθύνης» και φορτώνουν τις ευθύνες στις πλάτες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Από το προηγούμενο lock-down, εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, περνάνε μία σειρά μέτρων που διαλύουν πλήρως την εργατική νομοθεσία. Όλο και περισσότεροι νέοι γίνονται θύματα της τεράστιας ανεργίας (η ανεργία φτάνει στο 40%), αυξάνονται κατακόρυφα οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οδηγώντας σε μία περαιτέρω φτωχοποίηση-καθίζηση του βιοτικού επιπέδου όλης της ελληνικής κοινωνίας. Η ψήφιση του νέου Πτωχευτικού κώδικα, αλλά και του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου-έκτρωμα, αποτελούν επί της ουσίας ένα νέο μνημόνιο που συμπληρώνει τις δεκάδες αντεργατικές Π.Ν.Π. Ταυτόχρονα ενισχύουν με κάθε τρόπο το μεγάλο κεφάλαιο, ημέτερους στις ΔΕΚΟ, τα ΜΜΕ δίνοντας δεκάδες δις ενισχύσεις και φόρο-ελαφρύνσεις. Η υγεία-παιδεία-ασφάλιση-δικαιώματα θυσιάζονται στην αποπληρωμή των τοκογλύφων της Ε.Ε. και της «διάσωσης» του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού.

Ο νόμος Κεραμέως και η επίθεση στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση

 

Τα Πανεπιστήμια βρίσκονται σε μια παρόμοια διαλυτική κατάσταση. Βασικός στόχος της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, αποτελεί η ολοκληρωτική διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Ανίκανοι να διαχειριστούν την τεράστια οικονομική κρίση, καταργούν την δημόσια εκπαίδευση, μετατρέποντας τα Πανεπιστήμια σε «σούπερ-μάρκετ» δεξιοτήτων. Ο διαρκής αντιεκπαιδευτικός νόμος Κεραμέως που ψηφίζεται αποσπασματικά από την περασμένη χρονιά, μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην γενίκευση των διδάκτρων, στα κλεισίματα σχολών και στα ξεπουλήματα - ιδιωτικοποιήσεις: Θεσπίστηκαν ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και θερινών σχολείων με δίδακτρα, συνδέθηκε η αξιολόγηση με την χρηματοδότηση οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα δαπανών, εξισώθηκαν τα πτυχία ΑΕΙ με αυτά των κολεγίων, καταργώντας ουσιαστικά το άρθρο 16 του συντάγματος. Το μεγάλο χτύπημα, όμως που συμπληρώνει όλα τα προηγούμενα, αποτελεί το νέο ν/σ Κεραμέως που θα κατέβει προς ψήφιση τους επόμενους μήνες. Μέχρι τώρα οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

  • Το 20% της χρηματοδότησης (πλέον, επιχορήγησης) που θα χορηγείται στα πανεπιστήμια θα ορίζεται μετά από αξιολόγηση με σκληρά νεοφιλελεύθερα κριτήρια που θα οδηγεί σε κατάργηση ή ιδιωτικοποίηση ιδρυμάτων: Την αναλογία φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το ν+2 και των φοιτητών κάτω από ν+2, οι βαθμοί εισαγωγής, τον αριθμό των ξενόγλωσσων και προγραμμάτων αριστείας, το ποσοστό επαγγελματικής απορρόφησης των αποφοίτων στο αντικείμενο των σπουδών τους. κ.α.
  • Αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ: Προσπαθούν να επιρρίψουν τις τεράστιες ευθύνες για την διάλυση των πανεπιστημίων στους ίδιους τους μαθητές και φοιτητές και ταυτόχρονα να αποκλείσουν από την εκπαιδευτική διαδικασία τα παιδιά των εργαζομένων. Θεσπίζεται η Βάση του 10, ενώ τα τμήματα θα καθορίζουν την βάση εισαγωγής για ένα ή και περισσότερα από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
  • Θεσπίζεται «η παρουσία μάνατζερ στα πανεπιστήμια επί θεμάτων που σχετίζονται με την οικονομικά των ιδρυμάτων»: Για να μπορέσουν τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν σαν αγορά, πουλώντας παροχές και πανάκριβα προγράμματα σπουδών, αναζητώντας χρηματοδότηση πρέπει να αλλάξει και το πλαίσιο λειτουργίας και διοίκησης των πανεπιστημίων.
  • Διαγραφές φοιτητών που ξεπερνούν το ν+2.
  • Διάλυση των πτυχίων μέσω της παροχής τίτλων σπουδών (πτυχία αλά καρτ), που θα προκύπτουν από την άθροιση διαφόρων μαθημάτων από ξεχωριστά τμημάτων. Αυτοί οι τίτλοι δεν θα έχουν σαφές γνωστικό αντικείμενο και κυρίως δεν θα έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Αυτό το «Business Plan», όπως το αποκαλεί το ίδιο το Υπουργείο, στερεώνει το Πανεπιστήμιο της Αγοράς και την εμπορευματοποίηση της παιδείας. Οι πρυτάνεις με σκοπό να «πιάσουν τους στόχους», θα προβούν σε καταστροφικές αποφάσεις (πχ. διαγραφές φοιτητών), θα ενισχύσουν το δόγμα της αριστείας και του ανταγωνισμού, θα αναγκάσουν όλο και περισσότερους φοιτητές να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να σπουδάσουν και τέλος οι φτωχοί ουσιαστικά δεν θα μπορούν να σπουδάζουν.

 

Καταστολή, τρομοκρατία και πατριδοκαπηλία που θυμίζουν την χούντα της 7ετίας

 

Αυτή η ολοκληρωτική επίθεση στοχεύει στην διάλυση της κοινωνίας και στο στραγγαλισμό της εργατικής τάξης. Έτσι, η κυβέρνηση θωρακίζει το σχέδιο της απέναντι σε οποιαδήποτε αντίδραση, ενεργοποιώντας και ενισχύοντας τους μηχανισμούς καταστολής της. Προσπαθούν να παγιώσουν ένα βάρβαρο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, που από την μία χτυπά αλύπητα όποιον διεκδικεί και αγωνίζεται, και από την άλλη σπέρνει την τρομοκρατία ενάντια σε εργαζομένους, φτωχούς και νεολαία. Ήδη από πέρσι έχουν ψηφιστεί μια σειρά μέτρων που χτυπάνε τις κατακτήσεις του κινήματος, τα εργαλεία και τις δομές του συλλογικού αγώνα. Καταργούν το Άσυλο και φέρουν την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, καταργούν το δικαίωμα στην Απεργία με τη καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ενώ ταυτόχρονα σπεύδουν να καταργήσουν ουσιαστικά και τον συνδικαλισμό.

Παράλληλα ψήφισαν τον χουντικό νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να δίνεται άδεια από την αστυνομία για την υλοποίηση μιας συγκέντρωσης – διαδήλωσης και ζητούνται τα στοιχεία των αγωνιστών. Κορωνίδα του κατασταλτικού ρεσιτάλ της Κυβέρνησης αποτελεί η ανακοίνωση για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, έλεγχο εισόδου, κάμερες εντός των πανεπιστημίων και επιβολή πιο αυστηρών ποινών, όταν ένα αδίκημα πραγματοποιείται εντός των πανεπιστημίων, από ότι αν γίνει έξω από αυτά με στόχο την καταστολή των αγώνων και του φοιτητικού συνδικαλισμού.

Η χούντα των Α(χ)ρίστων, δεν δίστασε να προχωρήσει και στην απαγόρευση της διαδήλωσης της 17 Νοεμβρίου! Αυτή η δικτατορική απόφαση αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα της αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης που επιβάλλει η κυβέρνηση. Το ταξικό μίσος που εξαπολύουν μέσα από τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς, δείχνουν το σκληρό και βάρβαρο προφίλ του «δημοκρατικού τόξου».

Ταυτόχρονα, με όλα τα παραπάνω, η ελληνική αστική τάξη δε διστάζει να προχωρήσει σε πολεμικούς σχεδιασμούς απέναντι στο τουρκικό καπιταλισμό, φέρνοντας όλο και πιο κοντά ένα «θερμό επεισόδιο». Μετατρέπει την Ελλάδα σε μία απέραντη βάση του ΝΑΤΟ, συμμαχεί με τους μεγαλύτερους δολοφόνους του πλανήτη και ξοδεύει κολοσσιαίες ποσότητες χρημάτων σε πολεμικούς εξοπλισμούς, σε φράχτες στον Έβρο, στον στρατό και στην αστυνομία. Αφού χτυπούν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα, τώρα θα μας ζητήσουν να πολεμήσουμε, να πεθάνουμε δηλαδή για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα τους κόντρα στην «τουρκική επιθετικότητα».

Καμία ανοχή, είναι επικίνδυνοι και πρέπει να τους ανατρέψουμε! Τώρα που χτυπούν όλα μας τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, η εξέγερση του πολυτεχνείου μας δείχνει τον δρόμο! Οφείλουμε να βαδίσουμε ξανά στον δρόμο του Νοέμβρη, ώστε να ανασυγκροτήσουμε το φοιτητικό κίνημα για να δώσει μια απάντηση σε όλη αυτή τη τρομοκρατία. Μέσα από συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις να χαράξουμε το δικό μας σχέδιο κόντρα στα βάρβαρα σχέδια της κυβέρνησης. Να ανασυγκροτήσουμε δυνάμεις και να ετοιμαστούμε για τα Πολυτεχνεία της γενιάς μας που θα ανατρέψουν αυτό το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα.

 

        Κάτω η απαγόρευση του εορτασμού του Πολυτεχνείου. Όλοι στις διαδηλώσεις. Να ανατρέψουμε τις χουντικές απαγορεύσεις των διαδηλώσεων και της κυκλοφορίας.

        Κάτω η κρατική καταστολή - Υπεράσπιση του Ασύλου – Υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαδήλωση

        Κάτω ο νέος ν. Κεραμέως – Όχι στα Δίδακτρα – Όχι στις αξιολογήσεις

        Υγειονομικά μέτρα για όλους – Ανοιχτά πανεπιστήμια

         Όχι στον πόλεμο – Έξω οι βάσεις και οι Ιμπεριαλιστές – Αλληλεγγύη των λαών και των εργατών