Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει τον “νόμο και την τάξη” στα πανεπιστήμια την ώρα που αφήνει τον λαό στο έλεος της πανδημίας!

Το τελευταίο διάστημα ο Μητσοτάκης, η Κεραμέως και ο Χρυσοχοϊδης έχουν εξαπολύσει μια λυσσαλέα επίθεση στο άσυλο και στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος, βρίσκοντας πάτημα από την βλακώδη επίθεση που δέχθηκε ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ, Μπουραντώνης στο γραφείο του από αυτοαποκαλούμενους ως “αναρχικούς” στις 29/10. Μετά από αυτή την ενέργεια, σαν έτοιμος από καιρό, ο Μητσοτάκης κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη τους πρυτάνεις στις 1/11 “για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία των πανεπιστημίων”. Ταυτόχρονα, ο  Χρυσοχοϊδης επικηρύσσει τους δράστες για 100.000 ευρώ (την ίδια στιγμή που η αστυνομία άφησε τον χρυσαυγίτη Παππά να φύγει και που σέρνει στα δικαστήρια 14χρονους νέους), κηρύσσοντας πόλεμο ενάντια στον “κόκκινο” φασισμό, πιστός στην ακροδεξιά θεωρία των δύο άκρων.

Είναι φανερό ότι αυτή η ενέργεια στάθηκε μια πολύ καλή αφορμή για να εξαπολύσει η κυβέρνηση άλλη μια επίθεση, που θα φέρει την αστυνομία και τους σεκιούριτι όλο και πιο κοντά στις (κλειστές) σχολές. Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι τους έπιασε ο πόνος τους μνημονιακούς για τις “σκηνές βίας”, όταν έχουν προχωρήσει σε όργιο καταστολής από όταν ανέβηκαν στην κυβέρνηση μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα την απαγόρευση και την καταστολή των διαδηλώσεων.   

Την στιγμή που η χώρα μαστίζεται από χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, εξακολουθούν να μιλάνε για “ατομική ευθύνη” και “ανεύθυνη νεολαία”, επιβάλλοντας την χουντική απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, χωρίς να έχει παρθεί ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας που βρίσκεται στα όριά του. Μέσα σ’ αυτή την τραγική κατάσταση, ο Μητσοτάκης επιλέγει να επιτεθεί στο άσυλο, στις κατακτήσεις των συλλόγων και στην ελεύθερη λειτουργία του φοιτητικού συνδικαλισμού. Ειδικά με το νέο σάρωμα της κρίσης στην οικονομία, που φέρνει ανεργία, λουκέτα και τεράστια χρέη, ο νεοφιλελεύθερος βούρκος κάνει ότι είναι εφικτό για να διαλύσει την δημόσια και δωρεάν παιδεία, και γενικά οποιουδήποτε δημόσιου αγαθού έχει απομείνει, όπως επίσης να αρπάξει την α’ κατοικία και να καταργήσει την απεργία και το 8ωρο με τα τελευταία νομοσχέδια που φέρνει.

Η ενέργεια εξευτελισμού του πρύτανη ήταν τουλάχιστον μια ανόητη πράξη που στην συγκεκριμένη περίοδο μόνο κακό μπορεί να κάνει στην στο φοιτητικό κίνημα και στην ένταση της επίθεσης που δέχεται. Γίνεται από χουλιγκάνικες γκρούπες που έχουν ταϊστεί από την διαλυτική κατάσταση που βρίσκεται το φοιτητικό κίνημα και που έχουν μάθει να παρασιτούν εις βάρος των κατακτήσεών του. Η δράση τους είναι  ύποπτη και επικίνδυνη  και πρέπει να απομονωθούν μια και καλή από τους συλλόγους. Όχι μόνο δεν επιδείξαν την “αλληλεγγύη” τους, αλλά έδωσαν το έναυσμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα αυτά που ήδη σχεδίαζε.

Δεν πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε, η συζήτηση που γίνεται αφορά στο αν θα έχουμε άσυλο ή όχι, αν θα έχουμε δημόσια πανεπιστήμια ή όχι! Δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε σπιθαμή γης στους μνημονιακους να περάσουν σαν δούρειο ίππο τον νόμο και την τάξη στα πανεπιστήμια! Με τους αγώνες μας, να απαιτήσουμε το άνοιγμα των σχολών με ό,τι είναι απαραίτητο ως μέτρο προστασίας (τεστ, μάσκες, επιπλέον προσωπικό και χώροι κ.α.). Οι κλειστές σχολές, σημαίνει ότι θα βρούμε αστυνομία, σεκιούριτι και ελέγχους εισόδου, αλλά και δίδακτρα, όταν ανοίξουν. Να υπερασπιστούμε τους συλλόγους και τα μαχητικά μέσα πάλης και να μην τα αφήσουμε να εκφυλίζονται από κάθε τραμπούκικη ομάδα. Φοιτητές, νέοι, εργαζόμενοι, φτωχοί να μην επιτρέψουμε να ζήσουμε σαν σκλάβοι!

 

  • Όχι στην καταπάτηση του ασύλου!- Καμία σκέψη για σεκιούριτι/κάρτες εισόδου στις σχολές
  • Όχι στην τηλε-εκπαίδευση – Λεφτά για την παιδεία- Να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας
  • Άμεση ενίσχυση της δημόσιας υγείας!