Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2008 | ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΑΘΗΝΑ:ΚΥΡΙΑΚΗ 6/12 | 12:00 | ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 

Δώδεκα χρόνια πριν, στην αρχή της οικονομικής κρίσης που συντάραξε τον πλανήτη, η ελληνική κοινωνία σύσσωμη έγινε θεατής της εν ψυχρώ δολοφονίας του 15χρονου μαθητή, Αλέξη Γρηγορόπουλου, από τον ειδικό φρουρό Κορκονέα και τον συνεργό του Σαραλιώτη. Το μίσος των αστικών κυβερνήσεων και της αστυνομίας για τη νεολαία σε συνδυασμό με την «ασυλία» και ατιμωρησία που απολαμβάνει διαχρονικά η αστυνομία από τις κυβερνήσεις στη χώρα μας(και όχι μόνο),  όπλισαν το χέρι του Κορκονέα.  Αυτή η δολοφονία αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την κοινωνική οργή και αγανάκτηση στην Ελλάδα και ο πυροκροτητής της ήταν η νεολαία, που πρωταγωνίστησε σε μια πρωτοφανή για την εποχή κοινωνική έκρηξη. Οι πραγματικές αιτίες που κινητοποίησαν τη νεολαία είναι η διάλυση του μέλλοντος της γενιάς μας, η καταδίκη σε ένα μέλλον ανεργίας, φτώχειας, περιθωριοποίησης και μετανάστευσης. Η εξέγερση του 2008 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παρατεταμένου κοινωνικού πολέμου της διετίας 2010 – 2012 στην χώρα μας, όπου εργαζόμενοι, νεολαία και φτωχά λαϊκά στρώματα απάντησαν αποφασιστικά μέσα από το κίνημα των πλατειών, τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις και απεργίες της διετίας, στην σκληρή μνημονιακή επίθεση της χούντας κυβερνήσεων – ΕΕ – ΔΝΤ.

Σήμερα, με την οικονομική κρίση να εκρήγνυται πολύ πιο άγρια και απότομα, με την πανδημία του κορονοϊού να απειλεί την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων της χώρας, με την ανεργία και την έλλειψη προοπτικής να χτυπάει κόκκινο, η νεολαία οφείλει να τιμήσει και πάλι τον Δεκέμβρη του 2008. Λίγες μόνο μέρες μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου, όπου τα ΜΑΤ της κυβέρνησης και του Χρυσοχοΐδη επιδόθηκαν σε ένα όργιο καταστολής με ξύλο, συλλήψεις και πρόστιμα στους αγωνιστές, που προσπάθησαν να τιμήσουν την εξέγερση, καλούμαστε και πάλι να σπάσουμε στο δρόμο την χουντική απαγόρευση.

Όχι μόνο για να τιμήσουμε τη μνήμη του Αλέξη ή της εξέγερσης. Όχι μόνο γιατί η νεολαία και οι εργαζόμενοι δεν οφείλουν να παίρνουν «άδεια» για να αγωνιστούν. Αλλά κυρίως για να ανοίξουμε το δρόμο για νέους μαζικούς, μαχητικούς αγώνες, για νέες εξεγέρσεις απέναντι στην σημερινή εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που καθημερινά δολοφονεί στις ΜΕΘ και καταργεί τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.

Καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να μας σώσει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μόνη ένοχη για τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει στη χώρα μας η υγειονομική κρίση, έχοντας χάσει εντελώς τον έλεγχο της διαχείρισης της. Αντί για μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, άνοιγμα νοσοκομείων, ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, προτίμησε να δίνει «δωράκια» σε καναλάρχες, κλινικάρχες, μεγάλο κεφάλαιο και να καταθέτει κρατικό προϋπολογισμό για το 2021 με 600 εκ. ευρώ λιγότερα για την Υγεία!! Όσο κι αν οι Γεωργιάδης – Γεραπετρίτης κ.α. προσπαθούν να κρύψουν την τραγικότητα της κατάστασης με τις εξοργιστικές δηλώσεις τους («Τα πάμε καλύτερα από το Βέλγιο και πανηγυρίζουμε» , «αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε περισσότερους νεκρούς(!!)» ), το αποτέλεσμα είναι να έχουμε εκατόμβες νεκρών.

Από το Μάρτιο και μετά, η χούντα της ΝΔ δεν έχει σταματήσει να νομοθετεί ακραία αντεργατικά μέτρα (πτωχευτικός κώδικας, νόμος για εργασιακά, για ασφάλιση, κ.α.). Ετοιμάζει νέα μέτρα για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Επιβάλλει μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα, απέναντι σε όσους αγωνίζονται. Οι αύρες στο κέντρο της Αθήνας, το στρίμωγμα για ώρες των διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη, τα ανοιγμένα κεφάλια των συμφοιτητών μας στα Γιάννενα, ανήμερα του Πολυτεχνείου, δείχνουν ότι εχθρός της κυβέρνησης δεν είναι ο κορονοϊός, αλλά οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Εμείς είμαστε αυτοί που «πρέπει» να συνηθίσουμε τη φτώχεια, τη μιζέρια, το θάνατο, ενόψει τόσο της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά και της νέας τεράστιας οικονομικής κρίσης, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της και την οποία θα κληθούμε να πληρώσουμε και πάλι. Έχουν μάλιστα το θράσος να παραδέχονται πως «η αστυνομία δεν κολλάει τον ιό, γιατί βρίσκεται στους δρόμους και ο ιος δεν κολλάει σε ανοικτούς χώρους, παρά μόνο σε κλειστούς», συνεπώς ο πραγματικός λόγος που απαγορεύουν κινητοποιήσεις είναι επειδή θέλουν να οικοδομήσουν μια χούντα.

Η απάντησή μας πρέπει να είναι μία: Δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι, δεν τους δίνουμε κανένα περιθώριο να παίξουν άλλο με τις ζωές και το μέλλον μας. Οι μάχες που έδωσαν η νεολαία, μαζί με τους εργαζόμενους στις πρόσφατες διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου και της απεργίας της 26ης Νοέμβρη, πρέπει να συνεχιστούν και να βαθύνουν. Ενάντια στις χουντο-απαγορεύσεις της κυβέρνησης των δολοφόνων της ΝΔ και στην υποταγή σε αυτήν την κατάσταση, που προωθεί η ΚΝΕ και το ΚΚΕ, να παλέψουμε για το δικαίωμα στη διαδήλωση, για το δικαίωμα στη ζωή! Δεν τρομοκρατούμαστε, συνεχίζουμε!  Εμπνεόμαστε από την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, βγαίνουμε μαζικά στο δρόμο και διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν.

Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες -  Ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες.

  •     Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας – Μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών.
  •       Κάτω όλα τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.
  •       Κάτω η αστυνομοκρατία – Διάλυση των ΜΑΤ- Κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις.