Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κομοτηνή: Το Υπουργείο Παιδείας και η Πρυτανεία του ΔΠΘ προχωρούν σε εξώσεις εστιακών Φοιτητών, στην ιδιωτική Φοιτητική Εστία (Ευκτήμων)

 Κάτω τα χέρια από τους εστιακούς φοιτητές!

            Στις 12/11, η Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή ανακοίνωσε, εν μέσω της πανδημίας, την έξωση των Εστιακών Φοιτητών που διαμένουν στην ιδιωτική δομή (Ευκτήμων), ενώ παράλληλα «ζητείται από όσους φοιτητές έχουν ήδη αποχωρήσει από το δωμάτιό τους, να προσέλθουν για να αδειάσουν το σπίτι τους από όλα τα υπάρχοντα». Ταυτόχρονα, όσοι φοιτητές (εν μέσω lockdown) δεν καταφέρουν να επιστρέψουν στις Εστίες για να αδειάσουν τα δωμάτια τους, τότε θα τοποθετήσουν τα αντικείμενα σε αποθήκες, καταπατώντας κάθε απόρρητο, προσωπικό δεδομένο. Πρόκειται για μια εξοργιστική ανακοίνωση, η οποία μάλιστα δεν βασίζεται ούτε καν στην αντιδραστική Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 6/11/20, για το κλείσιμο των ΑΕΙ.

Η ουσιαστική αιτία για αυτήν την απόφαση, δεν είναι η πανδημία, αλλά η οικονομική εξαθλίωση στην οποία έχουν περιέλθει, τα τελευταία 10 μνημονιακά χρόνια, τα πανεπιστήμια. Χαρακτηριστικά, η ξεδιάντροπη ανακοίνωση της Πρυτανείας αναφέρει πως σύμφωνα με την ΚΥΑ «δεν υφίσταται ανάγκη διαμονής των φοιτητών στα μισθωμένα δωμάτια …, ώστε να περιοριστούν μη αναγκαίες δαπάνες προς εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.». Δηλαδή, ασχέτως που η ΚΥΑ δεν αναφέρει την έξωση των Εστιών (ειδικά μετά τον περσινό σημαντικό αγώνα των Εστιακών φοιτητών πανελλαδικά), η πρυτανεία τους διώχνει, προκειμένου να γλιτώσουν έστω έναν μήνα από την υπενοικίαση των ιδιωτικών Εστιών και δομών!  Αντιμετωπίζουν τους εστιακούς, ως ένα περιττό κόστος και τους πετούν εκτός εστιών αδιαφορώντας για την υγεία των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους.

Ο πραγματικός υπεύθυνος, δεν είναι άλλος από την χουντική Κυβέρνηση της ΝΔ, που ως ένθερμοι νοσταλγοί του δόγματος «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» έχουν τσακίσει την χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μια χρηματοδότηση, όπου μετά τον ν. Κεραμέως, έχουν μετατρέψει σε επιχορήγηση μόνο για τα ιδρύματα που πετυχαίνουν τους μνημονιακούς «στόχους», δηλαδή βάζουν δίδακτρα και ξεπουλούν όσο – όσο την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση στα αρπαχτικά – ιδιώτες. Στους «ημέτερους», δηλαδή, που θέλει να «βολέψει» η κυβέρνηση με την ενίσχυση των ΣΔΙΤ. Αυτούς, ουσιαστικά, που πετούν τους φοιτητές έξω από τις Εστίες τους στην Κομοτηνή και αλλού.

               Μοναδική πολιτική της κυβέρνησης είναι η κατάσυκοφάντιση της νεολαίας, το αναμάσημα της καραμέλας της «ατομικής ευθύνης» στους νέους και τους εργαζόμενους και ασφαλώς μια άνευ προηγουμένου καταστολή. Προτιμούν να δαπανούν την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, που θα καταστέλλει τους φοιτητές και θα φιμώνει κάθε φωνή διεκδίκησης και αγώνα.

Κάτω τα χέρια από τους εστιακούς φοιτητές! Με τους αγώνες μας να βάλουμε φρένο ξανά στα σχέδια της Κυβέρνησης. Να σταματήσει κάθε τρομοκρατία του Υπουργείου και της Πρυτανείας, για την έξωση των εστιακών από τα δωμάτιά τους. Στηρίζουμε όλους τους εστιακούς φοιτητές, ως αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα τους.

Διεκδικούμε : 

  • Ούτε σκέψη για εκκένωση των εστιών - Σίτιση, θέρμανση και ζεστό νερό για όλους τους φοιτητές 
  • Άμεση χρηματοδότηση των αναγκών μας - Λήψη υγειονομικών μέτρων
  • Δωρεάν εξέταση όλων των εστιακών φοιτητών για το αν είναι φορείς του ιού COVID-19. Δωρεάν μέριμνα και υγειονομική περίθαλψη για όποιον έχει ανάγκη.
  • Κατάργηση του καθεστώτος των ΣΔΙΤ και των ιδιωτικών Εστιών. Ανέγερση νέων εστιών με κρατική χρηματοδότηση. Φοιτητές Εστίες δημόσιες και δωρεάν για όλους τους δικαιούχους φοιτητές.