Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θεσσαλονίκη:ΚΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ- ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Εδώ και δέκα μέρες οι εστιακοί φοιτητές του ΑΠΘ πραγματοποιούν κατάληψη διαρκείας στα γραφεία της διεύθυνσης, προκειμένου να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Ενώ έχουν βρεθεί θετικοί φοιτητές δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα καθαριότητας, ιχνηλάτησης, μαζικών τεστ (εφόσον υπάρχει συρροή), μεταφορά ασθενών σε ξενοδοχεία Covid19. Μέχρι τώρα, ο αγώνας τους πέτυχε μια πρώτη νίκη, αφού ο ΕΟΔΥ προχώρησε στην πραγματοποίηση μαζικών τεστ, την Παρασκευή 13/11.

Την Πέμπτη (12/11), ο Φοιτητικός Σύλλογος των Εστιακών κάλεσε νέα γενική συνέλευση στον προαύλιο χώρο για να αποφασιστεί η εξέλιξη και συνέχιση του αγώνα. Τότε, όμως, οι εστιακοί φοιτητές ήρθαν αντιμέτωποι με την προκλητική στάση της αστυνομίας, που έσπευσε στο χώρο με δύο διμοιρίες ΜΑΤ. Οι συνάδελφοι οικότροφοι των εστιών, απαίτησαν σωστά να απομακρυνθεί η αστυνομία προκειμένου να συνεχίσουν τη συνέλευση και το δίκαιο αγώνα τους.

Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό, την ίδια στιγμή που τα όποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας έχουν παρθεί τόσο στη φοιτητική εστία του ΑΠΘ όσο και στις υπόλοιπες στην Ελλάδα να οφείλονται αποκλειστικά στις κινητοποιήσεις των οικοτρόφων, η κυβέρνηση, οι πρυτανικές αρχές και η αστυνομία να εγκαλούν τους φοιτητές ότι δεν τηρούν τα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού!

Είναι, όμως, επίσης πασιφανές, ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την υγεία των εστιακών φοιτητών, τους οποίους απλά κλειδαμπαρώνει μέσα σε μια εστία χωρίς κανένα μέσο προστασίας. Η χουντική κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την τραγική κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό που «προέχει» αυτήν τη στιγμή, από τον Μητσοτάκη και το χουντικό συνάφι του, είναι η παγίωση μίας νέας «κανονικότητας», ενός ρεσιτάλ ακραίας τρομοκρατίας και καταστολής. Αυτό δείχνουν και οι κινήσεις της αστυνομίας την επόμενη μέρα (13/11), με τις συλλήψεις  δεκάδων αγωνιστών στον ιστορικό χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την περικύκλωση και «κατάληψη» του ΑΠΘ το ίδιο βράδυ από δυνάμεις των ΜΑΤ, τα χουντικά «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και την απαγόρευση της διαδήλωσης του Πολυτεχνείου από το Χρυσοχοϊδη και το Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση δεν έχει πια καμιά νομιμοποίηση να κουνάει το δάχτυλο στους εστιακούς φοιτητές, στο φοιτητικό κίνημα, στους μαθητές, στους εργαζόμενους, σε όποιον άλλον αποφασίσει να αγωνιστεί ενάντια στην «καραμέλα» της ατομικής ευθύνης. Είναι η μοναδική ένοχη για την εξάπλωση της πανδημίας, για την κατάσταση του συστήματος υγείας, για το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια και τα σχολεία αδυνατούν να λειτουργήσουν, για τη φτώχεια και την εξαθλίωση που βυθίζουν την κοινωνία.

Να μη δώσουμε ούτε ένα λεπτό ακόμα πίστωση χρόνου σε αυτήν την επικίνδυνη χούντα που παίζει με τις ζωές μας. Ολόκληρο το φοιτητικό κίνημα οφείλει τόσο να σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων μας στις εστίες για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όσο και να πρωτοστατήσει στην οργάνωση της αντίστασης και της ανυπακοής στα δικτατορικά διατάγματα της κυβέρνησης. Με πρώτο σταθμό τη διαδήλωση του Πολυτεχνείου, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας, για την οριστική απαλλαγή από αυτήν την επικίνδυνη κυβέρνηση.

  •          Να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα όλα τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών
  • Άμεσες και μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού  
  • Λεφτά για την υγεία και την παιδεία
  •     Στο δρόμο να σπάσουμε την απαγόρευση της διαδήλωσης του Πολυτεχνείου