Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΥΣ ΣΤΙΣ ΦΕΠΑ

Την Τετάρτη 9/12, ο σύλλογος των ΦΕΠΑ (Φοιτητικές εστίες του ΕΚΠΑ) πήρε απόφαση μέσα από γενική συνέλευση για κατάληψη διαρκείας στην γραμματεία της εστίας, λόγω των οξυμένων ζητημάτων που κυριαρχούν στην εστία ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, αλλά και λόγω της απόφασης της διοίκησης να καταπατήσει βασικές κατακτήσεις του συλλόγου, όπως αυτό των Α’ παρατάσεων. Στις δύο εφορίες που διεξήχθησαν  με σκοπό την εξέταση των Α’ παρατάσεων για τους εστιακούς φοιτητές, τα μέλη της εφορίας αποφάσισαν να εξετάζουν τις παρατάσεις με βάση δήθεν ακαδημαϊκά κριτήρια, αδιαφορώντας πλήρως για την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση, πόσο μάλλον τώρα σε περίοδο πανδημίας, όπου η υγειονομική αλλά και οικονομική κρίση λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις.

Την πρώτη μέρα της κατάληψης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε μεταξύ οικότροφων και του διευθυντή της εστίας, οι οικότροφοι απειλήθηκαν εκ μέρους της πρυτανείας ότι αν δεν λήξει η κατάληψη θα κοπούν όλες οι παροχές της εστίας. Ο σύλλογος δεν υπέκυψε στις απειλές και συνέχισε την κατάληψη, όμως το Σάββατο 12/12 η πρυτανεία του ΕΚΠΑ και η διεύθυνσή της εστίας έκαναν πράξη τις απειλές τους με το εκδικητικό κλείσιμο της σίτισης. Αρνήθηκαν να επικοινωνήσουν με τους φοιτητές και να ακούσουν τα δίκαια αιτήματά τους, με αποκορύφωμα το Σάββατο ο διευθυντής της εστίας Β.Ζιάκας να τους απαντάει ως εξής: «Είναι Σάββατο , δεν είμαι διευθυντής, έχετε κατάληψη».

Οι αγώνες των φοιτητών δεν εκβιάζονται! Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα του συλλόγου της ΦΕΠΑ,που δεν υποκύπτει στις απειλές της γραμματείας-πρυτανείας και συνεχίζει την κατάληψη μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.

Με αφορμή την πανδημία, η κυβέρνηση διαλύει ό,τι έχει απομείνει από την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και φοιτητική μέριμνα. Αποφασίζει να δίνει λεφτά για το κεφάλαιο, τις τράπεζες, την αστυνομία και τις μεγάλες επιχειρήσεις(βλ. 120 εκ. ευρώ για την Aegean, εξοπλισμός μαμούθ για την ΕΛΑΣ), ενώ την στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει μειώνει δραστικά τον προϋπολογισμό για την υγεία για το 2021, αλλά και τον προϋπολογισμό για την παιδεία-φοιτητική μέριμνα. Σε μία ήδη παρακμιακή κατάσταση που ζουν οι φοιτητές και κυρίως οι εστιακοί, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο και ανήκουν στα πιο φτωχά και λαϊκά στρώματα της κοινωνίας. Η τηλεκπαίδευση οδηγεί σε μία περαιτέρω υποβάθμιση της παιδείας και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την κυβέρνηση, ώστε να διαλύσει τα πανεπιστήμια και τις δομές του και να περάσει νέα πιο αντιδραστικά μέτρα γι’ αυτά, παρακάμπτοντας τις αντιδράσεις των φοιτητών. Ετοιμάζονται να φέρουν δίδακτρα, να κλείσουν πανεπιστήμια-εστίες, να μειώσουν τους εισακτέους, ρίχνουν τη νεολαία στην αμορφωσιά της «επαγγελματικής εκπαίδευσης». Με στόχο να γιγαντώσουν τον ταξικό αποκλεισμόστην εκπαίδευση και να αποκλείσουν μία μεγάλη μερίδα της νεολαίας από αυτήν. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση ετοιμάζει να φέρει νέο νομοσχέδιο, που θα ιδρύει ειδικό σώμα της αστυνομίας για τα πανεπιστήμια, που στόχο θα έχει να καταστείλει τους αγώνες των φοιτητών και να βάλει στον γύψο τους συλλόγους, τις διαδικασίες τους και τα μέσα πάλης τους.

Μόνη λύση οι αγώνες μας, με βάση την ενότητα, την αυτοοργάνωση και τα μαχητικά μέσα πάλης (καταλήψεις, κλείσιμο δρόμων κ.λπ.) για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Οι απειλές, η καταστολή και οι χουντο-απαγορεύσεις δεν μας τρομοκρατούν! Ο σύλλογος εστιακών στα Γιάννενα μας δείχνει πως με σκληρούς αγώνες μέχρι τέλους οι εστιακοί φοιτητές, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, μπορούν να κερδίσουν τα αυτονόητα όπως σίτιση την περίοδο των Χριστουγέννων και δωρεάν τεστ για όλους τους εστιακούς φοιτητές.

  • Να ικανοποιηθούν ΤΩΡΑ όλα τα αιτήματα του συλλόγου οικότροφων των ΦΕΠΑ.
  • Να σταματήσουν οι απειλές της διοίκησης και να επαναλειτουργήσει η σίτιση
  • Να μην τολμήσει η αστυνομία να χτυπήσει τον αγώνα των οικότροφων των ΦΕΠΑ