Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΥΡΟΔΟΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ KLODIAN RASHA ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ!

    Τα ξημερώματα της Τρίτης 8/12, ο 25χρονος Klodian Rasha δολοφονείται εν ψυχρώ και αναίτια, από πυρά αστυνομικού σε γειτονιά των Τιράνων, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του. Η εξοργιστική δικαιολόγηση «των αρχών» για την δολοφονία του Klodian ήταν πως νόμιζαν ότι είχε όπλο - λες και αυτό τους δίνει το δικαίωμα να σηκώνουν το όπλο και να σκοτώνουν ελεύθερα την νεολαία και τους εργαζόμενους. Αυτή η δολοφονία, πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της γειτονικής χώρας, όπου η νεολαία και οι εργαζόμενοι, έσπασαν στην πράξη τις χουντο-απαγορεύσεις της κυκλοφορίας και των συναθροίσεων. Οι διαδηλώσεις είναι μαχητικές και μαζικές, καταλήγουν σε κυβερνητικά κτήρια και αντιμετωπίζονται με ακραία κρατική καταστολή. Οι διαδηλωτές, εδώ και τρείς μέρες είναι στον δρόμο και φωνάζουν «δικαιοσύνη για τον Klodian», ενώ παράλληλα απαιτούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών. Τελικά, στις 11/12, ο υπ. Εσωτερικών, Sandër Lleshaj, ανακοίνωσε επίσημα την παραίτησή του.

Αυτή η δολοφονία δεν πρόκειται για ένα «τυχαίο» γεγονός. Την στιγμή που η αλβανική κοινωνία μαστίζεται από την πανδημία και την κρίση, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Rama, όχι μόνο δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κρίσης, αλλά αντιθέτως επιτίθεται στην νεολαία και τους εργαζόμενους, θεωρώντας τους ως τον μοναδικό εχθρό. Αυτός, πλέον, είναι ο κανόνας για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς παγκοσμίως (π.χ. Γαλλία, ΗΠΑ, Χιλή, Ελλάδα κ.ά.), καθώς είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης και του μαύρου κράτους έκτακτης ανάγκης που παγιώνεται για να καθυποτάξει εργαζόμενους και νεολαία στη νέα βάρβαρη «κανονικότητα».

Η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών αποδεικνύει τον πανικό και τον φόβο της αλβανικής κυβέρνησης. Η ηθική φθορά που υπέστησαν τα  αστικά επιτελεία από τις εργατικές κινητοποιήσεις και το φοιτητικό κίνημα του προηγούμενου διαστήματος είναι μεγάλη. Τα παραμύθια του Rama για τον παράδεισο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η συνολικότερη πολιτική της αλβανικής ελίτ, τίθενται έμπρακτα σε αμφισβήτηση από το ίδιο το κίνημα. Αυτό πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και για την ελληνική εργατική τάξη και νεολαία, καθώς οι ίδιες πολιτικές εφαρμόζονται στη χώρα μας. Η δολοφονία του Βασίλη Μάγγου και του Αλέξη Γρηγορόπουλου είναι η ίδια όψη του ίδιου νομίσματος.

Οι αγώνες και οι εξεγέρσεις που ξεσπούν παγκόσμια από την Αμερική ως την Γαλλία και από τη Βραζιλία μέχρι την Αλβανία, μας δείχνουν το δρόμο. Ο μόνος «κοινός εχθρός» των καπιταλιστών είμαστε εμείς. Με τις κρατικές δολοφονίες και την καταστολή να αυξάνονται συνεχώς, με την ανίκανη και επικίνδυνη διαχείριση της πανδημίας και της κρίσης, οι καπιταλιστές έχουν κηρύξει εμφύλιο πόλεμο απέναντι στους εργαζόμενους και την νεολαία. Το δίλημμα πλέον είναι «ή αυτοί, ή εμείς».

Η οικοδόμηση ενός Ενιαίου Ταξικού Μετώπου των εργαζομένων με βάση τα κοινά μας αιτήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης και της πανδημίας, αλλά και τον αφοπλισμό του αποχαλινωμένου Κράτους Έκτακτης Ανάγκης, είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε να θρηνούμε εκατόμβες νεκρών. Η έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των αγωνιζόμενων λαών, αποτελεί το δικό μας όπλο. Το δίκιο το έχουν οι εξεγερμένοι…

 

  •       Κάτω το κράτος έκτακτης ανάγκης – Αλληλεγγύη στον αγώνα του αλβανικού λαού!
  •       Άμεσος αφοπλισμός της αστυνομίας
  •      Άμεση ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας