Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όλοι-ες στις συγκέντρωσεις | ΚΑΤΩ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΓΙΑ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ, ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!

 Αθήνα: Διαδήλωση Πέμπτη 14/1, 12:00, Προπύλαια. 
Θεσσαλονίκη : Πέμπτη 14/1 12:00, Αγαλμα Βενιζελου
Γιάννενα: Πέμπτη 14/1 12:00 , Περιφέρεια
Πάτρα:  Πέμπτη 14/1 12:00, Πλατεία Γεωργίου
 
ΜΕΤΡΑ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ - ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ & ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ


   Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την στήριξη του λοιπού μνημονιακού συρφετού, συνεχίζει εν μέσω πανδημίας, το τσάκισμα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των εργαζομένων και της νεολαίας, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τους εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά και την κατάρρευση του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα ταΐζουν ημέτερους, ελίτ και κεφάλαιο με άφθονο χρήμα, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και κάθε είδους «διευκολύνσεις». Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της Κεραμέως, που αναμένεται να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα. Με πρόσχημα, αυτή τη φορά, την «Διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών», θα επιχειρήσουν να δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στην δημόσια και δωρεάν παιδεία και να προχωρήσουν στην περαιτέρω εμπορευματοποίησή της.

Οι κύριοι πυλώνες των μέτρων θα είναι:

1)Θεσμοθέτηση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Ένα ακόμα εμπόδιο στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παράλληλα με τη βάση του 10, που ετοιμάζονται να φέρουν. Το κάθε τμήμα θα ορίζει πλέον μια δική του βάση εισαγωγής, με μέτρο τις μέσες επιδόσεις όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου. Η αλλαγή αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την δραστική μείωση των εισακτέων και τον ταξικό αποκλεισμό των μαθητών-νέων που προέρχονται από τα πιο φτωχά εργατικά και λαϊκά στρώματα. Επιπλέον σε συνδυασμό με τον νόμο Κεραμέως για τις αξιολογήσεις, θα οδηγήσει σε ένα νέο μπαράζ κλεισίματος-υποβάθμισης σχολών και τμημάτων.

2) Εισαγωγή των υποψήφιων σε 2 φάσεις (θα συμπληρώνουν δύο φορές μηχανογραφικό). Στην πρώτη φάση οι μαθητές θα δηλώνουν τις σχολές προτίμησής τους με περιορισμένο αριθμό επιλογών, σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι τώρα. Στην δεύτερη φάση θα συμμετέχουν όσοι δεν πέτυχαν στην πρώτη και θα μπορούν να επιλέξουν μόνο τμήματα που έχουν κενές θέσεις από την φάση Α. Με αυτόν τον τρόπο τα τμήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα τμήματα της πρώτης φάσης, θα έχουν περιορισμένες θέσεις και θα αποκλείουν ουσιαστικά «όσους δεν είναι άριστοι», δηλαδή, τα παιδιά των εργαζόμενων και φτωχών. Ενώ οι σχολές της δεύτερης φάσης δεν θα λαμβάνουν χρηματοδότηση και θα είναι οι πρώτες που θα κλείσουν ή θα επιβάλουν δίδακτρα, με βάση την εφαρμογή του νόμου σύνδεσης αξιολόγησης – χρηματοδότησης της Κεραμέως.

3)Θέσπιση ορίου φοίτησης. Το όριο φοίτησης ορίζεται στα ν + ½ ν έτη. Προετοιμάζουν επί της ουσίας διαγραφές φοιτητών, οδηγώντας μ’ αυτό τον τρόπο χιλιάδες φοιτητές εκτός πανεπιστημίων, αποκλείοντας από την εκπαίδευση τα πιο φτωχά κομμάτια της κοινωνίας, που αναγκάζονται να δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών. Οι φοιτητές θα σπουδάζουν σε μια ακόμη πιο εντατικοποιημένη καθημερινότητα\ και δεν θα έχουν χρόνο να ασχολούνται με τίποτα άλλο πέρα από τα μαθήματα και τις εξετάσεις, όπως την κοινωνικοποίηση και πολιτικοποίηση τους, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας κ.τλ. Είναι σίγουρο επίσης πως στο γενικότερο πλαίσιο εμπορευματοποίησης της παιδείας, οι φοιτητές που υπερβαίνουν τα όρια φοίτησης θα πληρώνουν δίδακτρα για να μην διαγραφούν, καθιστώντας τα όρια φοίτησης τα όρια του πορτοφολιού κάθε φοιτητή.

4)Χουντικά μέτρα για τα πανεπιστήμια: ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και αλλαγή του ποινικού κώδικα εντός των πανεπιστημίων. Περιλαμβάνει την μόνιμη παρουσία αστυνομικών μέσα στον χώρο των Πανεπιστημίων, αναβάθμιση διάφορων «τεχνικών ασφαλείας» (κάμερες, κάρτες εισόδου κλπ.) και έναν νέο ποινικό κώδικα για τα αδικήματα που πραγματοποιούνται μέσα σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος μάλιστα θα είναι αυστηρότερος από τον κοινό ποινικό κώδικα.

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΑΣ ΝΑ «ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ» ΕΠΙΒΑΛΟΝΤΑΣ «ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΗ»

  Τα συγκεκριμένα μέτρα, σε συνδυασμό με την τροπολογία της Κεραμέως που πέρασε τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, για την εξίσωση κολεγίων και ΑΕΙ, καθώς και τα προηγούμενα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια-εκτρώματα, δίνουν σάρκα και οστά στην αγορά της εκπαίδευσης που ευαγγελίζονται. Αφενός θα οδηγήσουν σε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ. Αφετέρου με την ριζική μείωση εισακτέων και τις διαγραφές φοιτητών δημιουργούν την απαραίτητη πελατεία για κάθε αρπακτικό της αγοράς(κολέγια, προγράμματα κατάρτισης, επιχειρήσεις παροχής τίτλων σπουδών τύπου σκόιλ ελικικού κ.α.). Τελικός στόχος η μετατροπή των Πανεπιστημίων σε Ανώνυμες Εταιρείες, με την όποια «κρατική χρηματοδότηση»- ουσιαστικά επιδότηση- λαμβάνουν, να κατευθύνεται στις τσέπες των ιδιωτών – αρπακτικών, με εργολαβίες, ιδιωτικοποιήσεις ή Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, μάνατζερ και εντέλει δίδακτρα.

  Η κρίση και η χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού, που παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις με τις επιπτώσεις της πανδημίας, απαιτεί και το τσάκισμα κάθε κοινωνικής κατάκτησης-δικαιώματος. Με πρόσχημα την πανδημία μειώνουν περεταίρω μισθούς και συντάξεις, πετσοκόβουν τον προϋπολογισμό στο Ε.Σ.Υ., της παιδεία, καταργούν εργασιακά δικαιώματα, αδιαφορώντας πλήρως για την υγεία και την ζωή των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών στρωμάτων. Ταυτόχρονα οικοδομούν ένα βάρβαρο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, με ΜΑΤ στους δρόμους, πανεπιστημιακή αστυνομία, ενίσχυση της ΕΛΑΣ, απαγόρευση των διαδηλώσεων για να τσακίσουν οποιονδήποτε αντιστέκεται και αντιδρά στις νεοφιλελεύθερες ορέξεις τους.

  Ως νεολαία πρέπει να εμποδίσουμε τη διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα δημοκρατικά και εργατικά μας δικαιώματα, το δικαίωμα μας για σπουδές-μόρφωση. Να ανασυγκροτήσουμε τους συλλόγους μας και με όπλο την αυτοοργάνωση, μαχητικά μέσα πάλης και την ενότητα στους αγώνες, να σταματήσουμε το ξεπούλημα της δημόσιας δωρεάν παιδείας και να ρίξουμε την χουντική-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ως ΣΣΠ καλούμε κάθε φοιτητή/φοιτήτρια και κάθε πολιτική δύναμη, που θέλει πραγματικά να παλέψει για να βγει το φοιτητικό κίνημα και οι αγώνες από το «λοκνταουν», που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, σε κοινή δράση. Για να οργανωθεί με μαζικούς όρους μια νέα μαχητική αντίσταση και να ξεκινήσει ένας αγώνας διαρκείας ενάντια σε αυτή τη νέα «κανονικότητα» των διδάκτρων και των χουντομέτρων! 

  • Κάτω τα νέα μέτρα Κεραμέως - ΟΧΙ στην επιβολή διδάκτρων στις σχολές!
  • Καμία μείωση εισακτέων. Κάτω η βάση του 10 και η ΕΒΕ.
  • Καμία σκέψη για διαγραφές φοιτητών-θέσπιση ορίων φοίτησης.
  • Ούτε σκέψη για εφαρμογή των νέων χουντικών μέτρων για τα πανεπιστήμια!
  • Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Ριζική αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια Παιδεία και Υγεία.
  • Να ανοίξουν σχολεία και σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όχι στο «λοκνταουν» των αγώνων της νεολαίας!