Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 21/1 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΧΟΥΝΤΙΚΟ - ΑΝΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αθήνα


 


Πάτρα

 

Πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 21/1 οι νεολαιίστικες συγκεντρώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα των Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, που φέρνει χουντικά μέτρα για τα πανεπιστήμια(πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, χουντικές πειθαρχικές διώξεις κ.α.), ελάχιστη βάση εισαγωγής για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και διαγραφές φοιτητών. Στις συγκεντρώσεις αυτές συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές, μαθητές καθώς και δυνάμεις της ρεφορμιστικής(ΚΝΕ κ.α.) και άκρας αριστεράς(ΣΣΠ, Αγωνιστικές Κινήσεις κ.α.) και του αναρχικού χώρου.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 12:00 στα Προπύλαια, όπου είχε γίνει και το κάλεσμα. Οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν αισθητά λιγότερες στους δρόμους, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και τους προηγούμενους μήνες. Στη συγκέντρωση μαζεύτηκαν πάνω από 2000 φοιτητές και μαθητές, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί διαδήλωση ακολουθώντας το δρομολόγιο Προπύλαια-Ομόνοια-Σύνταγμα-Ομόνοια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης αυξανόταν ο αριθμός των συμμετεχόντων. Οι ελάχιστες δυνάμεις του ΚΚΕ(ΠΑΜΕ, ΚΝΕ), δρώντας για άλλη μια φορά διασπαστικά, πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη διαδήλωση προς τη Βουλή, ολομόναχες.

Στη Θεσσαλονίκη, η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στις 12:00, στην Πλατεία Αριστοτέλους (Άγαλμα Βενιζέλου). Οι δυνάμεις της αστυνομίας είχαν έντονη παρουσία και εμπόδισαν μια μερίδα φοιτητών να βγει στον δρόμο χτυπώντας τους και προσάγοντας 3 από αυτούς. Συνολικά, συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 φοιτητές και μαθητές και κατά τη διάρκεια της αποχώρησης τους από το σημείο, οργανώθηκε διαδήλωση προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης(ΥΜΑΘ), χωρίς να χτυπηθεί από την αστυνομία. Σημαντική η συμβολή της «Κίνησης δυνάμεων-φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως» στη διαδήλωση, η οποία συμμετείχε με πανό. Η κίνηση αυτή έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της ΣΣΠ, των Αγωνιστικών Κινήσεων και κάποιων σχημάτων ΕΑΑΚ της πόλης και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να πραγματοποιηθεί διαδήλωση.

Στα Γιάννενα, η συγκέντρωση έγινε στην Περιφέρεια στις 12:00, με περίπου 180 διαδηλωτές. Πραγματοποιήθηκε διαδήλωση, η οποία δεν χτυπήθηκε από την αστυνομία.

Στην Πάτρα, η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Γεωργίου στις 12:00. Οι συμμετέχοντες έφτασαν περίπου τους 350 με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, η οποία επίσης δεν χτυπήθηκε από την αστυνομία.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και μαθητές που συμμετείχαν σε όλες τις συγκεντρώσεις πανελλαδικά, σπάζοντας στην πράξη την κρατική τρομοκρατία! Ως ΣΣΠ συμμετείχαμε με όλες μας τις δυνάμεις σε όλες τις παραπάνω συγκεντρώσεις και συμβάλαμε στο να μετατραπούν οι συγκεντρώσεις σε μαχητικές διαδηλώσεις στον δρόμο σε όλες τις πόλεις, επιβάλλοντας το δικαίωμα μας στη διαδήλωση και σπάζοντας έμπρακτα τις χουντο-απαγορεύσεις και το χουντο-νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων της κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο πως η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ φοβάται την οργή της νεολαίας και τρέμει τον ξεσηκωμό της και μια ευρύτερη κοινωνική έκρηξη. Για αυτό και δεν χτύπησε σήμερα τις διαδηλώσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη.

Ο αγώνας και οι διαδηλώσεις πρέπει να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν! Από τις συγκεντρώσεις της 14/1 και της 21/1 είναι φανερό πως οι φοιτητικές κινητοποιήσεις αναπτύσσουν μια δυναμική, η οποία πρέπει να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή η ΣΣΠ θα αναπτύξει πρωτοβουλίες για να συγκληθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας Γενικές Συνελεύσεις σε σχολές και εστίες, για να οργανώσουν οι σύλλογοι τις δράσεις τους εν όψει των νέων πανελλαδικών κινητοποιήσεων της 28/1(ή νωρίτερα αν έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο).

Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να περάσει το νέο χουντικό νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, ούτε να προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για την καταστολή και ποινικοποίηση των αγώνων και των αγωνιστών. Η απάντηση μας πρέπει να συνεχίσει να δίνεται στον δρόμο με ολοένα καλύτερους όρους, με πιο μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες, έχοντας σαν βάση την αυτοοργάνωση και την ενότητα του κινήματος. Συνεχίζουμε μέχρι την νίκη!

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 28/1