Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 14/1 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΧΟΥΝΤΙΚΟ - ΑΝΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 14/1 οι νεολαιίστικες συγκεντρώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα των Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, που φέρνει χουντικά μέτρα για τα πανεπιστήμια(πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, χουντικές πειθαρχικές διώξεις κ.α.), ελάχιστη βάση εισαγωγής για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και διαγραφές φοιτητών. Στις συγκεντρώσεις αυτές συμμετείχαν φοιτητές, μαθητές και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς(όπως η ΣΣΠ, οι Αγωνιστικές Κινήσεις κ.α.) και του αναρχικού χώρου.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 12:00 στην πλατεία Κοραή, καθώς τα Προπύλαια, όπου καλούσαν όλες οι δυνάμεις, ήταν από νωρίς αποκλεισμένα με διμοιρίες των ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ, αρκετές κλούβες, αύρα και με τον σταθμό του Μετρό κλειστό. Περίπου χίλιοι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, αριθμός αρκετά σημαντικός δεδομένων των συνθηκών. Απέναντι από την πλατεία Κοραή, στην πλατεία Κλαυθμώνος υπήρχαν έντονες αστυνομικές δυνάμεις(ΜΑΤ, κλούβες, αύρα) και μόλις άνοιξαν τα πανό και ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται οι διαδηλωτές, οι διμοιρίες πλησίασαν την Κοραή και εμπόδιζαν τους συγκεντρωμένους να βγουν στον δρόμο. Σε μια προσπάθεια των περισσότερων δυνάμεων(και της ΣΣΠ) να σπάσει ο αποκλεισμός και να βγουν τα μπλοκ στον δρόμο για να διαδηλώσουν η απάντηση της αστυνομίας ήταν χημικά, ξύλο και σπρωξίματα. Παρ’ όλα αυτά, οι συγκεντρωμένοι δεν αποχώρησαν, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση να μετατραπεί μετά από κάποια ώρα σε πετυχημένη πορεία μέχρι την Ομόνοια. Θλιβερή η στάση της ΚΝΕ, η οποία ενώ αρχικά είχε καλέσει στα Προπύλαια, άλλαξε το κάλεσμα της για το Υπουργείο Παιδείας και στην συγκέντρωση στην Κοραή ελάχιστα μέλη της άνοιξαν ένα πανό του ΜΑΣ, στο περιθώριο, εκεί ακριβώς που τους οδηγεί και η πολιτική τους.

Στη Θεσσαλονίκη, η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στις 12:00, στην Πλατεία Αριστοτέλους (Άγαλμα Βενιζέλου). Πριν καν συγκεντρωθούν οι διαδηλωτές, η παρουσία των συμμοριών των ΜΑΤ-ΔΕΛΤΑ, πέριξ της πλατείας, ήταν αρκετά έντονη. Όταν, λοιπόν, οι φοιτητικές παρατάξεις και οι συλλογικότητες, άνοιξαν τα πανό, αμέσως, οι δυνάμεις της αστυνομίας τους περικύκλωσαν σε σχηματισμό «Π», προκειμένου να αποτραπεί κάθε σχεδιασμός για πραγματοποίηση διαδήλωσης. Σε μία προσπάθεια, μίας μερίδας φοιτητών να βγουν στον δρόμο, η αστυνομία απάντησε με βίαιη καταστολή (χτυπήματα με ασπίδες, γκλομπ, σπρωξίματα κ.ά.). Συνολικά, πάνω από 160 φοιτητές και μαθητές, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για περίπου μια ώρα στο Άγαλμα Βενιζέλου και σε όλη την διάρκεια της, οι πάνοπλες δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει ασφυκτικά τον χώρο. Με το που ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση, η πλειοψηφία των δυνάμεων αποχώρησε από το σημείο και ξανασυγκεντρώθηκε μπροστά από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου είχαν προγραμματισμένη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εκεί μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί ενώθηκαν στην πράξη και πραγματοποίησαν εκ νέου συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καθώς τα ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει ξανά όλο τον χώρο.

Στα Γιάννενα, η συγκέντρωση έγινε στην Περιφέρεια στις 12:00, με περίπου 120 διαδηλωτές και την αστυνομία να κάνει αισθητή τη παρουσία της στον χώρο. Τελικά πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης. Οι δυνάμεις καταστολής επιτηρούσαν αλλά δεν προσπάθησαν να επιτεθούν ή να διαλύσουν την συγκέντρωση. 


 

Στην Πάτρα, η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Γεωργίου στις 12:00. Ενώ είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες διαδηλωτές, οι δυνάμεις καταστολής, ΜΑΤ και ΔΙΑΣ, είχαν περικυκλώσει το σημείο από νωρίς. Παρ’ ότι έγινε μια προσπάθεια από τους Φοιτητικούς Συλλόγους να γίνει η πορεία κανονικά, τα ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα και περικύκλωσαν την πλατεία για πάνω από μια ώρα. Το μπλοκ  της ΣΣΠ, μαζί με τα υπόλοιπα μπλοκ διεκδίκησαν να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής, για να πραγματοποιηθεί η πορεία όπως είχε οριστεί, μένοντας στο σημείο και φωνάζοντας συνθήματα. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε εφικτό και μετά από κάποια ώρα η συγκέντρωση αυτοδιαλύθηκε.

 

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες φοιτητές και μαθητές που συμμετείχαν σε όλες τις συγκεντρώσεις πανελλαδικά, σπάζοντας στην πράξη την κρατική τρομοκρατία! Ως ΣΣΠ συμμετείχαμε με όλες μας τις δυνάμεις σε όλες τις παραπάνω συγκεντρώσεις και συνεχίσαμε να προτρέπουμε όλες τις δυνάμεις να μετατρέπονται οι συγκεντρώσεις σε μαχητικές διαδηλώσεις στον δρόμο, ώστε να σπάει στη πράξη η «σιγή νεκροταφείου» που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση. Είναι μια προσπάθεια που διεξάγουμε εδώ και καιρό με κάποια αποτελέσματα, όπως στην απεργία της 26/11 στην Αθήνα και φυσικά στις σημερινές διαδηλώσεις σε Αθήνα και Γιάννενα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να περάσει το νέο χουντικό νομοσχέδιο, ούτε να προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για την καταστολή και ποινικοποίηση των αγώνων και των αγωνιστών. Η απάντηση μας πρέπει να συνεχίσει να δίνεται στον δρόμο με ολοένα καλύτερους όρους, με πιο μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες, έχοντας σαν βάση την αυτοοργάνωση και την ενότητα του κινήματος. Μόνο έτσι, στον δρόμο του αγώνα, θα σπάσουν στην πράξη οι χουντικές απαγορεύσεις της κυβέρνησης και ο χουντο-νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Συνεχίζουμε μέχρι την νίκη!