Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοινό κείμενο και αφίσα ΣΣΠ - Αγωνιστικών Κινήσεων - Σχημάτων της ΕΑΑΚ ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως

 Κάτω το νομοσχέδιο Κεραμέως! – Όχι σε πανεπιστημιακή αστυνομία, διαγραφές φοιτητών και βάση εισαγωγής

Όλοι -ες, στην κινητοποίηση ενάντια στο ν/σ Κεραμέως, την Πέμπτη 21/1, στις 12:00, στο Άγ. Βενιζέλου

 

Μέσα σε μια περίοδο, όπου η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας έχει αφήσει το ΕΣΥ στο χείλος της καταστροφής, με δεκάδες θανάτους καθημερινά και τους εμβολιασμούς να έχουν καταστεί ένα φιάσκο, η κυβέρνηση φέρνει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδια και μέτρα που καταστρέφουν δικαιώματα, κατακτήσεις και ελευθερίες δεκαετιών. Μετά τα αντεργατικά μέτρα, το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και τον χουντικής έμπνευσης νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, έρχεται επίθεση-οδοστρωτήρας και στην εκπαίδευση.

Έπειτα από την ψήφιση του νομοσχεδίου - έκτρωμα για την επαγγελματική εκπαίδευση, η Κεραμέως αρπάζει την ευκαιρία, με τις σχολές κλειστές, να περάσει σωρεία μέτρων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: όριο φοίτησης στα ν + ½ν, βάσεις εισαγωγής που θα ορίζονται από τα ιδρύματα, πειθαρχικά συμβούλια και φυσικά το ακραίο, χουντικό μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Με πρόσχημα, αυτή τη φορά, την «Διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών», επιχειρούν να δώσουν ένα σημαντικό χτύπημα στην δημόσια και δωρεάν παιδεία, γιγαντώνοντας παράλληλα τους ταξικούς φραγμούς.

 

Οι κύριοι πυλώνες των μέτρων είναι:

  1. Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής:

Ένα ακόμα εμπόδιο στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παράλληλα με τη βάση του 10, που ετοιμάζονται να φέρουν. Το κάθε τμήμα θα ορίζει πλέον μια δική του βάση εισαγωγής, με μέτρο τις μέσες επιδόσεις όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου. Η αλλαγή αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την δραστική μείωση των εισακτέων και τον ταξικό αποκλεισμό των μαθητών που προέρχονται από τα πιο φτωχά εργατικά και λαϊκά στρώματα. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τον νόμο Κεραμέως για τις αξιολογήσεις, θα οδηγήσει σε ένα νέο μπαράζ κλεισίματος σχολών και τμημάτων.

  1. Μηχανογραφικό σε 2 φάσεις:

Η εισαγωγή των υποψήφιων θα γίνεται σε 2 φάσεις (θα συμπληρώνουν δύο φορές μηχανογραφικό). Τα τμήματα της πρώτης φάσης, θα έχουν περιορισμένες θέσεις και θα απευθύνονται μόνο στους «άριστους», ενώ θα αποκλείονται τα παιδιά των εργατικών και φτωχών οικογενειών. Οι σχολές της δεύτερης φάσης θα λαμβάνουν μικρότερη ή και μηδαμινή ακόμη χρηματοδότηση, ενώ ταυτόχρονα θα είναι από τις πρώτες που θα κλείσουν ή θα επιβάλουν δίδακτρα, με βάση την εφαρμογή του νόμου σύνδεσης αξιολόγησης – χρηματοδότησης της Κεραμέως, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ τον περασμένο Γενάρη.

  1. Όριο φοίτησης-Διαγραφές

Το όριο φοίτησης ορίζεται στα ν + ½ ν έτη, προετοιμάζοντας έτσι διαγραφές φοιτητών, οδηγώντας μ’ αυτό τον τρόπο χιλιάδες φοιτητές εκτός πανεπιστημίων, αποκλείοντας από την εκπαίδευση τα πιο φτωχά κομμάτια της κοινωνίας, που αναγκάζονται να δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών. Με την εφαρμογή του, διαμορφώνεται ένα ανταγωνιστικό και εντατικοποιημένο περιβάλλον φοίτησης, όπου οι φοιτητές υπό τον συνεχή φόβο, δεν θα έχουν χρόνο για άλλα ενδιαφέροντα, για κοινωνικοποίηση, πολιτική δράση και συλλογική διεκδίκηση.

  1. Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Ενώ δεν γίνεται κανένας λόγος για πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, η κυβέρνηση είναι αρκετά πρόθυμη να προσλάβει 1.500 αστυνομικούς, όπου θα υπάγονται στην ΕΛΑΣ και θα έχουν παρόμοιο ρόλο με το σπουδαστικό της ασφάλειας στην χούντα. Μαζί με την αναβάθμιση διαφόρων «τεχνικών ασφαλείας» (κάμερες, κάρτες εισόδου κλπ.) και έναν νέο, αυστηρότερο ποινικό κώδικα για τα «αδικήματα» που πραγματοποιούνται μέσα σε αυτόν τον χώρο, θέλουν να ποδοπατήσουν το άσυλο και να επιβάλουν ταφόπλακα στον φοιτητικό συνδικαλισμό, στα μαχητικά μέσα πάλης των συλλόγων (συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις), αλλά και στις αγωνιστικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στις σχολές. Η πρόσφατη επίθεση στην ΦΕΠΑ από τις δυνάμεις καταστολής στις 30/12, δεν αφήνει περιθώρια να εννοηθεί κάτι διαφορετικό από το τι ρόλο θα παίξει ένα τέτοιο σώμα καταστολής. Έτσι, θα προχωρήσουν πιο γρήγορα τα σχέδιά τους, για να φτιάξουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, για όσους δηλαδή έχουν να πληρώνουν.

Μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους!

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να δώσει μια μαχητική απάντηση! Να παλέψουμε ενάντια στην διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα δημοκρατικά και εργατικά μας δικαιώματα, το δικαίωμα μας για σπουδές – δουλειά – υγεία – ελευθερίες. Κάθε φοιτητής/φοιτήτρια και κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να παλέψει για να βγει το φοιτητικό κίνημα και οι αγώνες από το «λοκνταουν», που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση. Μέσα από τους συλλόγους μας, με κοινή δράση και μαζικούς όρους, να δώσουμε έναν αγώνα ενάντια στη νέα «κανονικότητα» που προσπαθούν να μας επιβάλλουν!

Παλεύουμε ενάντια:

       Στο νομοσχέδιο Κεραμέως

       Στις διαγραφές φοιτητών – τη θέσπιση ορίων φοίτησης           

       Στη πανεπιστημιακή αστυνομία, τις κάμερες, τις κάρτες εισόδου, τις πειθαρχικές   διώξεις, τις χουντό-απαγορεύσεις

       Στη μείωση εισακτέων. Κάτω η βάση εισαγωγής και οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής

       Στην επιβολή διδάκτρων