Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

28/1: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο των Κεραμέως–Χρυσοχοΐδη, που φέρνει χουντικά μέτρα για τα πανεπιστήμια (πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, πειθαρχικές διώξεις κ.ά.), ελάχιστη βάση εισαγωγής και μείωση εισακτέων, όρια φοίτησης και διαγραφές φοιτητών, ήταν ένα γερό χαστούκι στην κυβέρνηση και στην αστυνομοκρατία. Χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί έσπασαν πανελλαδικά την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, δείχνοντας ξεκάθαρα την εναντίωση τους απέναντι στην κυβέρνηση. Είναι ένα σημαντικό και ελπιδοφόρο βήμα, που ανοίγει τον δρόμο για την κλιμάκωση του αγώνα.

Στην Αθήνα,

παρά το κλείσιμο σταθμών του μετρό, φοιτητές, νεολαία και εργαζόμενοι άρχισαν να συγκεντρώνονται, πριν τις 13:00, στα Προπύλαια, που για άλλη μια φορά είχαν κατακλυστεί από αστυνομικές δυνάμεις και τα νέα ειδικά σώματα για τις διαδηλώσεις. Όταν ο κόσμος βγήκε στον δρόμο για να διαδηλώσει, οι δυνάμεις καταστολής αποχώρησαν. Η πορεία έφτασε από τα Προπύλαια, μέσω της Ομόνοιας, μέχρι τη Βουλή και μετά γύρισε πίσω σε Προπύλαια και Ομόνοια, όπου και διαλύθηκε. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 5000 διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές, αλλά και εργαζόμενοι, με λίγα σωματεία (ΔΟΕ, Σύλλογοι εκπαιδευτικών και σωματεία από την Υγεία, Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Wind-Victus κ.ά.) και μαθητές. Παρουσία είχαν φοιτητικές παρατάξεις (ΣΣΠ, Αγωνιστικές Κινήσεις κ.ά.), δυνάμεις της άκρας αριστεράς και του αναρχικού χώρου. Η αστυνομία ήταν «διακριτική», ωστόσο το κέντρο της Αθήνας ήταν αστυνομοκρατούμενο όλες τις προηγούμενες ώρες.


Στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πορεία. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 13:00 από την Πλ. Γεωργίου, όπου κόσμος από νωρίς άρχισε να συγκεντρώνεται. Λίγο αργότερα ξεκίνησε και η πορεία, με πάνω από 500 διαδηλωτές, με μεγάλη παρουσία φοιτητών στο μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, αλλά και δυνάμεις της άκρας αριστεράς (ΣΣΠ, Αγωνιστικές Κινήσεις, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ συμμετείχαν και σωματεία εργαζομένων, όπως η ΕΛΜΕ Πάτρας. Η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς την παρουσία της αστυνομίας, με τις δυνάμεις καταστολής να μην εμφανίζονται καθόλου, σε αντίθεση με άλλες φορές. 

Στη Θεσσαλονίκη
, στις 12:00 στο Άγ. Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση – διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, με πάνω από 2.500 διαδηλωτές, που κατέληξε στο Υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν αρκετά περιορισμένη και διακριτική, σε αντίθεση με τις προηγούμενες βδομάδες, όπου και περικύκλωνε ασφυκτικά τους διαδηλωτές. Ο λόγος  που η παρουσία των ΜΑΤ-ΔΕΛΤΑ ήταν περιορισμένη, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο αριθμός των διαδηλωτών, σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα είναι μεγαλύτερος κατά 6 φορές, ένας αριθμός που θα ήταν αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τις συμμορίες της αστυνομίας. Συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικά και εργατικά σωματεία, πρωτοβουλίες φοιτητών, φοιτητικές παρατάξεις (ΣΣΠ, Αγ. Κιν.), η Κίνηση δυνάμεων-φοιτητών ενάντια στο ν/σ Κεραμέως, καθώς επίσης και οργανώσεις της άκρας αριστεράς. Στην συγκέντρωση, επίσης, ήταν και το ΚΚΕ, το οποίο, όχι μόνο προσπάθησε να καταλάβει όλο τον χώρο της συγκέντρωσης, αλλά προχώρησε μάλιστα και σε τραμπουκισμούς, προς άλλες δυνάμεις και εκπαιδευτικούς, για τη σειρά των πανό.
 
 

 

Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στις 12:00, με περίπου 280 διαδηλωτές, η οποία δεν χτυπήθηκε, παρά την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο. Στην πορεία καλούσαν ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών, ο Σύλλογος Καλών Τεχνών, καθώς και εργατικά σωματεία.

 

 

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες διαδηλωτές, που αψήφησαν την τρομοκρατία και τις χουντικές απαγορεύσεις της κυβέρνησης και διαδήλωσαν μαζικά. Οι διαδηλώσεις της 28/1 είναι ένα επόμενο σημαντικό βήμα, μετά τις διαδηλώσεις στις 14/1 και 21/1. Δείχνουν μια δυναμική που μπορεί να αποκτήσει το φοιτητικό κίνημα, τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν. Και ταυτόχρονα, για να αρχίσει να ξεδιπλώνεται η σύγκρουση με την επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ σε όλα τα μέτωπα. Δεν πρέπει να καθησυχαστούμε, αλλά να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα, βάζοντας στόχο να μην περάσει το νομοσχέδιο-οδοστρωτήρας για την παιδεία. Με αυτό τον τρόπο σπάει η κρατική τρομοκρατία και ανοίγει ο δρόμος για οργάνωση ενός αγώνα διαρκείας, που θα μπλοκάρει το νομοσχέδιο και θα ζωντανέψει - ανοίξει τις σχολές. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μπουν νέες Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές την επόμενη εβδομάδα, να οργανωθούν καταλήψεις στις σχολές και να μετατραπούν σε κέντρα αγώνα, με συντονιστικές επιτροπές κατάληψης, που θα συγκεντρώνουν όλους όσους θέλουν να παλέψουν, με συντονιστικά των Γεν. συνελεύσεων, που θα ενοποιούν και θα μαζικοποιούν το κίνημα. Μια κατεύθυνση που θα ξεπερνάει την εντελώς αδιέξοδη πολιτική των παλιών και νέων γραφειοκρατών, των ΠΚΣ και ΕΑΑΚ, που δεν έχουν κανένα πραγματικό και αποτελεσματικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ενότητας, της αυτοοργάνωσης και του αγώνα των φοιτητών. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να παλεύει η ΣΣΠ.