Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ- ΠΕΜΠΤΗ 30/9

 ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ! 

ΕΞΩ SECURITY & ΟΠΠΙ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ- ΠΕΜΠΤΗ 30/9:

Αθήνα - 12:00 - Προπύλαια

Γιάννενα - 18:00 - Περιφέρεια


Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολών δεν έχουν καμία σχέση με τη λήψη υγειονομικών μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία τους. Πλασάρονται υπόγεια σαν «αθώα και ουδέτερα», που μάλιστα επιδιώκεται να εφαρμοστούν από κυβέρνηση και πρυτάνεις με τρόπο που «να μην δημιουργούν εντάσεις μέσα στα πανεπιστήμια». Στην πραγματικότητα, αποτελούν εφαρμογή των νόμων Κεραμέως και κυρίως του χουντονόμου της ΟΠΠΙ.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση ωθεί ανεμβολίαστους φοιτητές, εργαστηριακό και διδακτικό προσωπικό να πληρώνουν 20 ευρώ την εβδομάδα για τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Όχι μόνο δεν χορηγεί μαζικά δωρεάν τεστ σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, αλλά πρακτικά απαγορεύει στους πρώτους να κάνουν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές! Επίσης, κάθε φοιτητής πρέπει να δηλώνεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα για να του επιτρέπεται η είσοδος εντός της σχολής!

Παράλληλα, προωθεί τις προσλήψεις εργολαβικών εταιρειών security (με απευθείας ανάθεση, για να ταϊστούν και οι «ημέτεροι») για να πραγματοποιούν ελέγχους και να αποκλείουν από την εκπαιδευτική διαδικασία όποιον ανεμβολίαστο φοιτητή δεν έχει πληρώσει το 20άρικο. Μάλιστα αν διαμαρτυρηθείς για αυτό, περνάς από… πειθαρχικό. Στα ανορθολογικά και κατασταλτικά αυτά μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η απαγόρευση… επισκεπτών στις εστίες, δήθεν για την αποφυγή διάδοσης του ιού!!

Οι «πρόθυμες» διοικήσεις των πανεπιστημίων περιμένουν φυσικά πως και πώς να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα με κάποιες διοικήσεις σχολών, που αποφάσισαν να μην τις ανοίξουν, επειδή ξαφνικά τώρα διαπίστωσαν πως δεν μπορούν να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα (δεν υπάρχουν αίθουσες, διδακτικό προσωπικό, ολιγάριθμα τμήματα, αποστάσεις στα αμφιθέατρα κ.α.). Το αποκορύφωμα: προτείνουν σαν λύση την εφαρμογή του αποτυχημένου θεσμού της τηλε-εκπαίδευσης! Είναι μια κοροϊδία: οι ίδιες διοικήσεις που τόσα χρόνια υπέγραφαν και συνεχίζουν να υπογράφουν τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων, φέρνοντας τα σε οριακή κατάσταση, τώρα –μετά από 1,5 χρόνο τηλε-εκπαίδευσης- προτείνουν να μην ανοίξουν οι σχολές και να συνεχιστεί αυτή η παρωδία… επ’ αόριστον!

Ο έλεγχος πιστοποιητικών μέσα στις σχολές δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος: είναι όχημα για να έρθουν άμεσα τα security και μακροπρόθεσμα πιο «ήπια» η πανεπιστημιακή αστυνομία μέσα στις σχολές, όταν βρουν την κατάλληλη ευκαιρία. Μπορεί η κυβέρνηση να ανέστειλε την εμφάνιση της ΟΠΠΙ στις σχολές, γιατί βρίσκεται σε πολιτική κρίση και έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια και την οργή σε πλατύτερα στρώματα, όμως το μέτρο αυτό δεν καταργήθηκε, ούτε σταματάει η σφοδρή της επίθεση απέναντι στο βασικό κορμό των κοινωνικών κατακτήσεων (εργατικά, ασφάλιση, υγεία, ιδιωτικοποιήσεις κ.α.). Οι υπάλληλοι εργολάβων-σεκιούριτι έρχονται για να περάσουν σαν δεδομένο στους φοιτητές ότι θα ελέγχονται (πρώτα με το πιστοποιητικό, μετά με το πάσο & την ταυτότητα τους), θα καταστέλλονται και εν τέλει θα πετιούνται εκτός σχολής.

Είναι υποκρισία όταν λένε οι νεοφιλελεύθεροι του Μητσοτάκη, ότι παίρνουν σοβαρά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, όταν αυτόν τον 1,5 χρόνο οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 15.000, τα νοσοκομεία παραμένουν χωρίς ίχνος ενίσχυσης σε εξοπλισμό και σε προσωπικό. Αντιθέτως προετοιμάζουν νομοσχέδιο που θα φέρει ιδιωτικοποίηση δομών της δημόσιας υγείας!

Η έξαρση της πανδημίας όμως δεν συμβαίνει λόγω αυτών των τεράστιων ελλείψεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά λόγω των «αντιεμβολιαστών»: μια συνέχεια του αφηγήματος της «ατομικής ευθύνης», προσπαθώντας να διαιρέσει την κοινωνία  και να δημιουργήσει τετελεσμένα σε ότι αφορά απολύσεις στο δημόσιο, μειώσεις μισθών, αποκλεισμό από το πανεπιστήμιο, δημόσιους χώρους κτλ. Οι αντιεμβολιαστές δεν πέσανε από τον ουρανό, είναι γέννημα θρέμμα του νεοφιλελεύθερου ανορθολογισμού και της ελεύθερης αγοράς, της επικράτησης της ατομικοποίησης και ολόκληρης της ανορθολογικής και εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Όσο μένουν στην εξουσία, μέρα με τη μέρα, μας δείχνουν πόσο περιττή θεωρούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση και κάθετι δημόσιο και δωρεάν. Πρέπει να τους ανατρέψουμε άμεσα!! Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να περάσει ο έλεγχος εισόδου με πρόσχημα «υγειονομικούς λόγους». Ούτε επίσης να δεχτούμε να πεταχτούν νέοι εκτός πανεπιστημίων, με την αφορμή ότι είναι «αντιεμβολιαστές» ή επειδή δεν έχουν τα χρήματα να πληρώνουν 2 τεστ την εβδομάδα. Οι σχολές μας θα ανοίξουν και το φοιτητικό κίνημα μέσα από τους αγώνες του, θα επιβάλει πως θα μείνουν ανοικτές και πως η κυβέρνηση θα μας παρέχει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Τα υγειονομικά μέτρα θα τηρηθούν από τους ίδιους τους φοιτητές με τα εργαλεία και τις δομές τους, ενάντια στα δήθεν «λογικά» μέτρα της κυβέρνησης, που θέλει να κρύψει πίσω από αυτά τις εγκληματικές της ευθύνες. Φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι να παλέψουμε δυναμικά για δωρεάν τεστ, ενίσχυση της δημόσιας υγείας και για κανέναν αποκλεισμό νέων από την δημόσια εκπαίδευση. Να αγωνιστούμε σε σχολές, σχολεία, γειτονιές για τον μαζικό εμβολιασμό και να απαλλαχθούμε από την άχρηστη και δολοφονική κυβέρνηση Μητσοτάκη!

  •     ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ, ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  
  •     ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΕΙΣΟΔΩΝ – ΕΞΩ SECURITY & ΟΠΠΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ
  •     ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
  •     ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, «ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ»