Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θεσσαλονίκη: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΣΧΗ!

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ! 

                Ο προϋπολογισμός για την φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 μειώνεται κατά 34%! Η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, πετσοκόβει για άλλη μια φορά την χρηματοδότηση για τις φοιτητικές δαπάνες – για την ακρίβεια κόβει 2 εκατομμύρια ευρώ από την σίτιση των φοιτητών. Την ίδια στιγμή  ο Μητσοτάκης και ο ακραία νεοφιλελεύθερος συρφετός του δαπανούν πάνω από 30 εκατομμύρια για την δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

                Η επίθεση απέναντι στα φοιτητικά δικαιώματα – δηλαδή στις εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις – δεν είναι πρωτόγνωρη. Η χρόνια υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, στον βωμό των μνημονίων, έχει μετακυλίσει μεγάλο μέρος του κόστους φοίτησης στις πλάτες των φοιτητών. Αυτό έχει φυσικά αντίκτυπο και στις σχέσεις εργασίας και τους μισθούς των εργαζομένων του πανεπιστημίου. Στην αρχή του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους οι εργολάβοι της λέσχης του ΑΠΘ επιχείρησαν να απολύσουν 36 εργαζόμενους –και μάλιστα εν μέσω πανδημίας! Οι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου μαζί με τους φοιτητές, ξεκίνησαν έναν αγώνα με σκοπό την ανανέωση των συμβάσεων, τον οποίο τελικά κέρδισαν και ανάγκασαν τους εργολάβους να τους επαναπροσλάβουν.

                Το γεγονός αυτό αποτελεί απλώς ένα δείγμα του τι σημαίνει το καθεστώς της εργολαβίας στα πανεπιστήμια, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω εμπλοκή των ιδιωτών στην παιδεία, είναι ένα πρώτο, αλλά καθοριστικό βήμα για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Επιπλέον μοναδική στόχευση των εργολάβων είναι το κέρδος τους, συνεπώς είναι πολύ πιθανό να επιβάλουν αντίτιμο – όπως συμβαίνει  σε αρκετά πανεπιστήμια στην Ελλάδα- μειώνοντας παράλληλα την ποιότητα του φαγητού της λέσχης. Η σίτιση δεν είναι δώρο του πρύτανη του ΑΠΘ, ούτε κανενός εργολάβου, αλλά μια κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος μέσα από αγώνες δεκαετιών. Η ελληνική κοινωνία φορολογείται για αυτήν και για αυτό κάθε φοιτητής – και όχι μόνο- έχει δικαίωμα να σιτίζεται σε αυτήν.

                Είναι δεδομένο ότι η μείωση της χρηματοδότησης θα φέρει τις κάρτες σίτισης, που χρόνια τώρα επιχειρούν να επιβάλλουν στην λέσχη του ΑΠΘ, και σε συνδυασμό με την ΟΠΠΙ μοιάζει βέβαιο ότι θα σκληρύνει κάθε μορφή ελέγχου εντός των πανεπιστημίων.

                Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί την ίδια πολιτική σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στην υγεία, που εν μέσω πανδημίας αφήνει το ΕΣΥ να καταρρέει, χωρίς ΜΕΘ και χωρίς υγειονομικό προσωπικό. Κάθε ευρώ που κόβεται από τον προϋπολογισμό για την παιδεία και τη υγεία πηγαίνει στους καναλάρχες, στους καπιταλιστές και στην αστυνομία.  Οι λέσχες θα πρέπει να είναι ανοιχτές σε όλη την κοινωνία. Η λέσχη του ΑΠΘ πρέπει να παραμείνει δημόσια και δωρεάν για όλους. Να μην επιτρέψουμε τις περικοπές στη λέσχη, με νέες απολύσεις των εργολαβιών, τον αποκλεισμό φοιτητών από την σίτιση και την επιβολή κάρτας σίτισης! Δεν θα φορτώσουν κι άλλα (αδι)έξοδα στις πλάτες μας!


  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία.
  • Έξω οι εργολάβοι από την λέσχη του ΑΠΘ και από παντού.
  • Αξιοπρεπείς συμβάσεις εργασίας- Καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους του πανεπιστημίου
  • Κάτω οι νεοφιλελεύθερες- μνημονιακές πολιτικές