Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνάδελφε – Συναδέλφισσα πρωτοετή...

 Συνάδελφε – Συναδέλφισσα πρωτοετή,

έχοντας βιώσει την τηλε-εκπαίδευση τον τελευταίο 1,5 χρόνο της ζωής σου ως μαθητής και την σφαγή της ΕΒΕ, καταλαβαίνεις για ποιων τα συμφέροντα νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας, η εξαθλίωση, η ανεργία, η φτώχεια, η κατάργηση κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων έχουν γίνει πλέον κανονικότητα, όπως και η ανικανότητά τους να διαχειριστούν την υγειονομική και οικονομική κρίση. Η τελευταία δεν προκλήθηκε από την πανδημία, όπως διαμηνύουν κυβέρνηση και ΜΜΕ, αλλά είναι αποτέλεσμα της ίδια της λειτουργίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθούν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, τα μνημόνια, για χάρη της αποπληρωμής του χρέους, την ενίσχυση των τραπεζών, των πλουσίων και της ελίτ, έχουν υποβαθμίσει ραγδαία το βιοτικό μας επίπεδο και την ίδια μας την ζωή.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας, έγινε οφθαλμοφανής η διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ως αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση των δολοφόνων προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ σε καιρό πανδημίας! Με τους νεκρούς της πανδημίας να ξεπερνούν πλέον τους 15.000, τα νοσοκομεία να είναι υπερπλήρη, υγειονομικούς να πεθαίνουν λόγω έλλειψης μέσων προστασίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα να έχει μετατραπεί σε φιάσκο, ο Μητσοτάκης και ο λοιπός μνημονιακός συρφετός συνεχίζουν να σφυρίζουν ανέμελα. Προσπαθούν να ρίξουν τις εγκληματικές ευθύνες για την άθλια διαχείριση της πανδημίας, πρώτα στην νεολαία, και τώρα στους ανεμβολίαστους. Στην πραγματικότητα, κανένα δικαίωμα δεν έχουν αυτοί που χρηματοδοτούν αστυνομία και αγοράζουν εξοπλισμούς, τάισαν με πακτωλούς χρημάτων τράπεζες, κανάλια, ημέτερους, αντί να δώσουν χρήματα σε υγεία και παιδεία, να κουνούν το δάχτυλο στον ελληνικό λαό. Χρησιμοποιούν την πανδημία σαν ευκαιρία για να περάσουν μια σειρά από αντιεκπαιδευτικά, αντεργατικά νομοσχέδια (νόμος Χρυσοχοΐδη-Κεραμέως, νόμος Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο κ.λπ.) ώστε να πληρώσουμε οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα τα σπασμένα της κρίσης.

Κομμάτι όλης αυτής της επίθεσης είναι η οικοδόμηση ενός αστυνομοκρατούμενου κράτους, με χουντικές απαγορεύσεις διαδηλώσεων, δολοφονικές επιθέσεις σε διαδηλωτές, συλλήψεις και ανυπόστατα κατηγορητήρια, εξοντωτικά πρόστιμα, βασανιστήρια, κ.λπ. Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και οι συλλήψεις στις 17 Νοέμβρη και 6 Δεκέμβρη πανελλαδικά, η εισβολή στο ΑΠΘ, οι συλλήψεις, οι βασανισμοί και οι ξυλοδαρμοί στην Νέα Σμύρνη, είναι λίγα μόνο από τα περιστατικά που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο.

Η επίθεση στην εκπαίδευση

Μετά από 1,5 χρόνο τηλε-εκπαίδευσης, η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να ανοίξει τις σχολές με μέτρα που στοχεύουν στον αποκλεισμό φοιτητών και στην εφαρμογή του χουντικού νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη : εξαναγκασμός των ανεμβολίαστων συμφοιτητών μας να πληρώνουν 20 ευρώ την εβδομάδα για τεστ σε ιδιωτικά κέντρα, προσλήψεις εταιρειών security για ελέγχους και αποκλεισμό από την εκπαιδευτική διαδικασία όσων φοιτητών δεν έχουν να πληρώσουν, πειθαρχικά για όσους φοιτητές αρνούνται να αποχωρήσουν. Αποκορύφωμα: κάποιες διοικήσεις σχολών προτείνουν σαν λύση την εφαρμογή του αποτυχημένου θεσμού της τηλε-εκπαίδευσης, επειδή δεν μπορούν να ανοίξουν με όλα τα υγειονομικά μέτρα (δεν υπάρχουν αίθουσες, διδακτικό προσωπικό, ολιγάριθμα τμήματα, αποστάσεις στα αμφιθέατρα κ.α.).

Γίνεται ξεκάθαρο πως ακόμη και τώρα, όχι μόνο δεν είναι σίγουρο αν θα ανοίξουν οι σχολές μας, αλλά για ακόμα μία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία ώστε να προχωρήσουν τα νεοφιλελεύθερα σχέδια τους. Η βίαιη προσαρμογή της εκπαίδευσης στην χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού αποτελεί βασική επιδίωξη της αστικής τάξης και των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων. Απαιτούν απαλλαγή του κράτους από την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και την κατεύθυνσή της στην ενίσχυση των ιδιωτών της παιδείας. Αυτή είναι η ταξική «μείωση του κράτους» που διατυμπανίζουν: ξεπούλημα κάθε δημόσιας περιουσίας και κοινωνικού αγαθού σε βάρος των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, ασύλληπτος πλουτισμός του κεφαλαίου και μιας ελίτ. Σύμφωνα με τους νεοφιλελεύθερους κανίβαλους Μια οικονομία τόσο βαθιά χρεοκοπημένη, δεν πρέπει να έχει δημόσια και δωρεάν παιδεία. Δεν γίνεται να μπαίνουν τόσοι δεκάδες χιλιάδες εισακτέοι στα πανεπιστήμια, αφού μένουν άνεργοι ή μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Στόχος τους είναι: α) Η μετατροπή της εκπαίδευσης σε μια «αγορά υπηρεσιών». Κάθε νέος θα αγοράζει ό,τι αντέχει η τσέπη της οικογένειάς του. β) Η μείωση του χρόνου και της ποιότητας της εκπαίδευσης (εξώθηση στην επαγγελματική εκπαίδευση κ.λπ.). Πλατιά στρώματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με τον ταξικό αποκλεισμό, το πέταγμα στη σύγχρονη αμορφωσιά, για να παρακαλάνε μετά να δουλέψουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι. Αφού, όπως κυνικά μας λένε, «δεν είμαστε όλοι ίσοι»– αυτοί που στέλνουν τα παιδιά τους στα πιο πανάκριβα ιδιωτικά πανεπιστήμια παγκοσμίως!

Αυτή την κατεύθυνση προσπαθούν να παγιώσουν οι νόμοι Κεραμέως:

  • Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ): 40.000 έμειναν φέτος εκτός πανεπιστημίων, κυρίως παιδιά των πιο φτωχών στρωμάτων. Η Τράπεζα Θεμάτων από τη νέα χρονιά θα μεγαλώσει την σφαγή.
  • Πανεπιστημιακή Αστυνομία: με προσλήψεις σε κεντρικά ιδρύματα (ΕΜΠ, ΑΣΟΕΕ, ΑΠΘ) που προετοιμάζουν ακραίακαταστολή, μαζί με τα Πειθαρχικά και μέτρα φύλαξης (κάμερες, σεκιούριτι κ.λπ.), που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται.
  • Διαγραφές στα ν + 2 και ν + 3 χρόνια.
  • Διόγκωση των τίτλων-εμπορεύματα τύπου ΙΕΚ και Κολλεγίων: μέσω της δήλωσής τους στο μηχανογραφικό αλλά και της εξίσωσής τους με τα πανεπιστημιακά πτυχία.
  • Στη β΄ εκπαίδευση, με την «αυτονομία» των σχολείων και τις «αξιολογήσεις», ετοιμάζεται το κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων, με πρώτα θύματα αυτά των πιο λαϊκών περιοχών.
  • Ο νόμος του Γενάρη 2020συνδέει την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με την «αξιολόγησή» τους, ανοίγοντας τον δρόμο για ιδρύματα «πολλών ταχυτήτων», για ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στη χρηματοδότηση και λειτουργία των πανεπιστημίων (με μάνατζερ και «επενδυτές» κ.λπ.).
  • Κλεισίματα τμημάτών και σχολών.
  • Θα επιχειρηθεί ένα διαλυτικό χτύπημα στους συλλόγους και τους αγώνες των φοιτητών, με την προσπάθεια επιβολής ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και «απολιτίκ» ενιαίων ψηφοδελτίων.

Πρέπει και εμείς αποφασισμένα να απαντήσουμε στις επιθέσεις τους, με συλλογικούς-ανυποχώρητους αγώνες, μακριά από ατομικές λογικές και αυταπάτες. Εργαλείο στην οργάνωση των αγώνων μας είναι οι φοιτητικοί μας σύλλογοι. Με την εγγραφή σου στην σχολή είσαι αυτόματα και μέλος του συλλόγου, με δικαίωμα να συμμετέχεις στις γενικές συνελεύσεις του. Κατά την διάρκεια της καραντίνας, είναι γεγονός πως οι σύλλογοι παρέμειναν για μεγάλο διάσημα ανενεργοί και έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα. Κύρια ευθύνη για αυτήν την κατάσταση φέρνουν οι καθεστωτικές δυνάμεις (ΔΑΠ-BLOCΟ-ΠΑΣΠ), οι οποίες συνειδητά  προσπάθησαν να τους απενεργοποιήσουν/διαλύσουν την ώρα που οι φοιτητές δέχονταν τις σκληρότερες επιθέσεις. Από την άλλη, δυνάμεις όπως η ΚΝΕ και τα ΕΑΑΚ ενισχύουν αυτήν την κατάσταση: έχουν φτάσει σε σοβαρό σημείου εκφυλισμού τους συλλόγους μας, δεν διενεργούν γενικές συνελεύσεις, αλλά μόνο διοικητικά συμβούλια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την γνώμη των φοιτητών και χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν.

Ποιοι είμαστε

Η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ), είναι μια αριστερή αντικαπιταλιστική φοιτητική παράταξη, στον χώρο της επαναστατικής αριστεράς. Δεν εξαρτιόμαστε από επιχειρηματικά συμφέροντα, από τα αστικά κόμματα και το κράτος. Συμμετέχουμε ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού και εργατικού κινήματος, με απώτερο σκοπό την ανασυγκρότηση και ανασύνθεσή τους.

Στην σημερινή περίοδο που όλο και σκληραίνει και οι απαιτήσεις για το φοιτητικό κίνημα όλο και αυξάνουν και δυσκολεύουν, πιστεύουμε πως είναι αναγκαίο οι φοιτητές να διαμορφώσουν ένα ζωντανό και δυναμικό κίνημα, ενάντια σε κάθε νεοφιλελεύθερη επίθεση, με ενεργούς συλλόγους και μαχητικά μέσα πάλης. Θα πρέπει να επιδιώκουμε μια συνεργασία με το εργατικό αλλά και μαθητικό κίνημα, και μαζί να ανατρέψουμε τα μνημόνια, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση της ΝΔ. Να οικοδομήσουμε ένα αντιπολεμικό και διεθνιστικό κίνημα, ενάντια σε πολέμους και επεμβάσεις, να υπερασπιστούμε το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, να διεκδικήσουμε την χρηματοδότηση του ΕΣΥ, να υπερασπιστούμε κάθε κοινωνικό και δημοκρατικό μας δικαίωμα.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να περάσουν οι έλεγχοι στις εισόδους με πρόσχημα «υγειονομικούς λόγους». Ούτε επίσης να δεχτούμε να πεταχτούν νέοι εκτός πανεπιστημίων, με την αφορμή ότι είναι ανεμβολίαστοι. Οι σχολές μας θα ανοίξουν και το φοιτητικό κίνημα μέσα από τους αγώνες του, θα επιβάλει σε κυβέρνηση-πρυτάνεις να παρέχουν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Ξαναπιάνοντας το νήμα από τους περσινούς αγώνες, να διαψεύσουμε κάθε φωνή που μας αποκαλεί χαμένη γενιά. Ας γίνουμε εμείς η γενιά που θα αλλάξει τον κόσμο, που θα σπάσει την ηττοπάθεια και θα πάρει την ζωή στα χέρια της. Πάνω σε αυτό το σχέδιο σε καλούμε να παλέψεις μαζί μας, για ανοικτές σχολές, για δωρεάν και δημόσια πανεπιστήμια, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, με δικαίωμα στην δημόσια υγεία και ασφάλιση, για μια ζωή όπου θα έχουμε μέλλον, αξιοπρέπεια.