Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ E-FOOD!

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/9

Θεσσαλονίκη, 7μμ, Άγαλμα Βενιζέλου
Γιάννενα, 12μμ, Περιφέρεια
Αθήνα, 11μμ, Πεδίον του Άρεως

Την Τετάρτη 15/9, η εταιρεία της e-food ανακοίνωσε εκβιαστικά (με μήνυμα!) σε 115 διανομείς ότι δεν θα ανανέωνε τη σύμβασή τους, αν δεν αποδέχονταν να μπουν σε καθεστώς «freelancer». Μία σχέση εργασίας που ουσιαστικά στερεί από τον εργαζόμενο κάθε βασικό εργασιακό δικαίωμα (ασφάλιση, 8ωρο, μισθό κ.λπ.). Κατευθείαν ξέσπασε ένα κύμα αλληλεγγύης (με τις διαγραφές λογαριασμών και το #cancel E-food) και μία συνολική κοινωνική κατακραυγή. Τα παραπάνω, μαζί με την άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων, επέφεραν την απόσυρση του τελεσίγραφου από την εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ανανεώσει τις συμβάσεις των εργαζομένων.

Η απάντηση των εργαζομένων ήταν άμεση και δεν σταμάτησε στην απόσυρση των απολύσεων. Στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, κάλεσε συνέλευση των εργαζομένων, η οποία ήταν μαζική και αποφάσισε να προχωρήσει τον αγώνα. Οι εργαζόμενοι διανομείς επιθυμούν να διεκδικήσουν ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και την παύση της εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς η δουλειά, ειδικά κάτω από την πίεση της εργοδοσίας και τις σφοδρές καιρικές συνθήκες, είναι πολύ επικίνδυνη. Κυρίως όμως, επιθυμούν να καταργηθεί το καθεστώς των τριμηνιαίων συμβάσεων, που τους καταδικάζει στην ανασφάλεια, και να υπογραφούν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Έγιναν πολλές κινητοποιήσεις πανελλαδικά, ακόμη και αυθόρμητες, με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων της εταιρείας. Τελικά, η στάση εργασίας την Τετάρτη 22/9, με παράλληλες μοτοπορείες των εκατοντάδων εργαζομένων με κατεύθυνση τα γραφεία της εταιρίας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, σε συνδυασμό με την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας για την Παρασκευή 24/9, πίεσε αποφασιστικά την εταιρεία, η οποία και ανακοίνωσε στις 23/9 την μετατροπή της σύμβασης των εργαζομένων σε αορίστου. Πρόκειται για μια τεράστια νίκη των εργαζομένων, που αποδεικνύει ότι με μαχητικά μέσα πάλης, μαζικότητα και αποφασιστικότητα οι αγώνες μας μπορούν να νικήσουν.

Την στιγμή που η ΓΣΕΕ και οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες παραμένουν άφαντες, οι εργαζόμενοι της e-food πέτυχαν με αυτοοργάνωση και μαζικότητα μια τεράστια νίκη, καθώς κατάφεραν στην πράξη να τσαλαπατήσουν βασικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη. Αλλά ο αγώνας συνεχίζεται, γιατί οι εργατικές δολοφονίες των διανομέων συνεχίζονται, το καθεστώς του freelancer γενικεύεται και ασφαλώς η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, με την κατάργηση του 8ώρου και των επί πληρωμή υπερωριών, αποτελεί πραγματική ταφόπλακα για το σύνολο των εργαζομένων. Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει εργαζόμενους χωρίς ασφάλιση, μέτρα προστασίας, μισθό, εν ολίγοις χωρίς δικαιώματα. Την ίδια στιγμή ανακοινώνει φοροελαφρύνσεις για τους μεγαλοεπιχειρηματίες-αρπακτικά (δηλώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ). Αυτό είναι το «σχέδιό» τους για την αντιμετώπιση της σαπίλας και της παρακμής του ελληνικού καπιταλισμού. Η πεισματική άρνησή τους να δώσουν έστω και δεκάρα για τις ανάγκες εργαζομένων και νεολαίας φάνηκε και από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, όπου «άνοιξαν τα ταμεία» για τα κανάλια και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά όχι για το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ. Επίσης από το γεγονός ότι επέτρεψαν να καεί η μισή χώρα, αρνούμενοι να στελεχώσουν τις αρμόδιες δομές και να καταρτίσουν ένα σχέδιο πυρόσβεσης.

Η κυβέρνηση έχει δείξει στη νεολαία για τι μέλλον την προορίζει με πολλούς τρόπους: τις διαγραφές φοιτητών, την ΕΒΕ, που πετάει τεράστιο αριθμό φτωχών νέων εκτός πανεπιστημίου και την μαθητεία-απλήρωτη εργασία στη θέση της επαγγελματικής εκπαίδευσης για τους μαθητές. Θέλουν να μας μετατρέψουν σε ανειδίκευτους σκλάβους χωρίς δικαιώματα! Οι φοιτητές οφείλουμε να στηρίξουμε και να συμμετέχουμε στον αγώνα των εργαζομένων στην E-food, καθώς και εμείς θα βρεθούμε, ή ήδη βρισκόμαστε, στη θέση τους.

Να ακολουθήσουμε το τρανό παράδειγμα των διανομέων και με όπλα μας τις δομές αυτοοργάνωσης, τις ενωτικές μορφές πάλης και βεβαίως τις αρχές της εργατικής δημοκρατίας να ενωθούμε με το εργατικό κίνημα. Να διαμορφώσουμε μία κοινωνική συμμαχία, που θα δώσει την απάντηση που αρμόζει στην κυβέρνηση της φτώχειας και της αλλά και στην κάθε επιχείρηση στην οποία αυτή κλείνει το μάτι. Για να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε και να μην ζήσουμε σαν δούλοι!