Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΪΚΗ: Όλοι στην κινητοποίηση για το άσυλο, Παρασκευή 28 Μάρτη, 11πμ Πλατεία Χημείου


ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΩΝ: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΟ ΑΣΥΛΟ!
ΕΞΩ ΟΙ ΝΑΡΚΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ!



 
Με τα πρόσφατα νομοσχέδια στη παιδεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ολοκληρώνει το μπαράζ συγχωνεύσεων των ΤΕΙ, ανοίγοντας δρόμο για πολύ χειρότερες επιθέσεις. Την ίδια στιγμή, σύσσωμοι οι μνημονιακοί κάθε λογής, μαζί με τα ΜΜΕ και τις καθεστωτικές παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, φωνάζουν αδιάκοπα για το «άσυλο ανομίας» στα πανεπιστήμια. Είναι σίγουρο πως με την πρώτη ευκαιρία θα επιχειρήσουν να το καταργήσουν, μάλιστα η ΝΔ το δηλώνει ανοικτά.
Σύμφωνα με το δικό τους αφήγημα, το άσυλο των ιδρυμάτων είναι η αιτία όλων των κακών. Είναι το βασικό και μόνο πρόβλημα των πανεπιστημίων και εξαιτίας της ύπαρξης του ενισχύονται η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, καθώς και τα περιστατικά εγκληματικότητας. Η πραγματικότητα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη!  
Το πρόβλημά τους δεν είναι τα ναρκωτικά και η εγκληματικότητα αλλά οι αγώνες των φοιτητών!

Με την κατάργηση του ασύλου θέλουν να επιβάλουν το δόγμα «Νόμος και Τάξη» στα Πανεπιστήμια, για να μην αγωνίζονται οι φοιτητές για τις ζωές τους και τα δικαιώματα τους. Θέλουν να εγκαταστήσουν ένα Κράτος Έκτακτης Ανάγκης για να συνεχίσουν τη διάλυση του όποιου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα έχει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, αλλά και για να επιβάλλουν «το νόμο της αγοράς», δηλαδή της χούντας των μνημονίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτά άλλωστε δείχνουν «λατρεία» ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης κι όχι για τις κοινωνικές παροχές.
Αυτό το οποίο δεν διευκρινίζει κανείς τους είναι το πως θα καταφέρει η αστυνόμευση στα πανεπιστήμια να λύσει το πρόβλημα. Το ναρκεμπόριο είναι μια από τις πιο επικερδείς βιομηχανίες παγκοσμίως και για όσο ζούμε σε μια κοινωνία που λειτουργεί με βάση το κέρδος και την εκμετάλλευση, το πρόβλημα αυτό δεν θα εξαφανιστεί ποτέ. Πως λοιπόν η αστυνομία θα διώξει τις ναρκοπιάτσες από την στιγμή που όχι μόνο αδυνατεί, αλλά συνεργάζεται με τους ναρκέμπορους, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις; Ενώ σημειωτέον, τα κρούσματα εγκληματικότητας είναι εμφανώς πολλαπλάσια στους υπόλοιπους δημόσιους χώρους, σε σύγκριση με τις περιοχές γύρω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.  Είναι εξάλλου γνωστό ότι αυτά τα κυκλώματα σπρώχνονται από τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό και σκόπιμα μεταφέρονται γύρω από και μέσα στα πανεπιστήμια.
Όλα αυτά αποτελούν προφανώς μια μεθόδευση για την πλήρη κατάργηση του ασύλου και για την καταστολή των αγώνων του φοιτητικού κινήματος. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου, το οποίο κινείται στην κατεύθυνση ποινικοποίησης της κατάληψης, το βασικότερο μέσο πάλης των φοιτητών. Φαίνεται απ’ τα «λοκ-άουτ» των διοικήσεων των σχολών σε Πάντειο, ΑΣΟΕΕ, ΕΜΠ, Φιλοσοφική ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, με μόνο σκοπό την τρομοκράτηση των φοιτητών και την επίθεση στο άσυλο. Φαίνεται επίσης από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει βάλει τις δυνάμεις καταστολής να περικυκλώνουν συνεχώς τα πανεπιστήμια, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα συχνά (σχεδόν καθημερινά) περιστατικά στην ΑΣΟΕΕ, ρίχνοντας ακόμα και δακρυγόνα εν ώρα μαθημάτων, κάνοντας έτσι μια πρόβα για το τι έπεται να ακολουθήσει στο μέλλον.

To πανεπιστημιακό άσυλο με αγώνες κατακτήθηκε, με αγώνες θα διατηρηθεί!

Το άσυλο είναι μια κατάκτηση που επιβλήθηκε με αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων, που πάλευαν για την κατοχύρωση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων μέσα στα πανεπιστήμια, απ’ την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι σήμερα. Η κατάργηση του ισοδυναμεί με ένα πραγματικά ιστορικό πισωγύρισμα της ελληνικής κοινωνικής και πολιτικής ζωής, πίσω στις πιο μαύρες και αντιδραστικές σελίδες του 20ου αιώνα(μετεμφυλιακό κράτος, χουντική επταετία 1967-1974)! Για αυτό το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία πρέπει να παλέψουν για να εμποδίσουν αυτή την προοπτική.
Να γίνουμε ενεργά κομμάτια των σχολών μας και με μαζικές γενικές συνελεύσεις και ενίσχυση των μορφών αυτοοργάνωσης των αγώνων μας (όπως επιτροπές, πρωτοβουλίες κ.α.) να παλέψουμε για να υπερασπιστούμε το άσυλο. Ζωντανεύοντας τις σχολές μας, μέσω πολιτιστικών και πολιτικών δραστηριοτήτων και με μαχητικά μέσα πάλης (καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων κ.α.) να δώσουμε μια κλωτσιά στους ναρκέμπορους, στην αστυνομοκρατία και στις μνημονιακές κυβερνήσεις από τις σχολές μας.