Όλοι στην απεργία, Τρίτη 19/3, 10:30, Εγνατία- Αγ. Σοφίας
Στις 19 Μάρτη εκδικάζεται η προσφυγή που έχει καταθέσει στο ΣτΕ η ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδας-εργοδοτική ένωση των φροντιστηριαρχών), με την οποία ζητάνε την ακύρωση των διατάξεων με τις οποίες το ελάχιστο ωρομίσθιο καθηγητή σε φροντιστήριο καθορίζεται στα 6,70 ευρώ μικτά! Με την προσφυγή αυτή οι εργοδότες στοχεύουν:
α) Στη μείωση του ωρομισθίου μας από 6,70 μικτά, στα 3,50 ευρώ μικτά, δηλαδή στο μισό!
β) Στην κατάργηση του πλήρους ωραρίου των 21 ωρών εβδομαδιαίως -με έναν έμμεσο και ύπουλο τρόπο- και στη μετατροπή του σε 40ωρο.
γ) Στην κάθετη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για την ασφάλισή μας. Πράγμα που θα σημάνει και τη συνολική αλλαγή προς το χειρότερο του τρόπου ασφάλισής μας, μείωση των ενσήμων μας, τεράστιες δυσκολίες για να βγει κάποιος ταμείο ανεργίας κ.λπ. Αυτό φυσικά σχετίζεται και με το περσινό στραπάτσο κυβέρνησης και εργοδοτών, όταν η εγκύκλιος που άλλαζε τον τρόπο υπολογισμού των ενσήμων των εκπαιδευτικών αποσύρθηκε μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις του ΣΜΕΘ.
δ) Στην επίσημη θεσμοθέτηση καθεστώτος κάτεργου στα φροντιστήρια: Με καθηγητές στα όρια της εξαθλίωσης, μισθούς πείνας, απόλυτα αναλώσιμους και φοβισμένους, και φροντιστηριάρχες που θα παζαρεύουν για να μας δίνουν ψίχουλα.
Οι φροντιστηριάρχες ωφελήθηκαν στο έπακρο από την εφαρμογή των μνημονίων και την καταστρατήγηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων: Με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων το 2012, τα ωρομίσθια και οι μισθοί ισοπεδώθηκαν. Σήμερα, ένας καθηγητής με πλήρες ωράριο (21 ώρες εργασίας τη βδομάδα) αμείβεται με τον βασικό μισθό των 586 ευρώ μικτών, ενώ τα δίδακτρα που πληρώνουν γονείς και μαθητές παρέμειναν σε δυσθεώρητα ύψη. Παρόλα αυτά, ακόμα και με αυτήν την κουτσουρεμένη εργατική νομοθεσία, οι φροντηστηριάρχες είναι από τους πρωτοπόρους στην καταπάτησή της: η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία οργιάζει, η καταβολή δώρων και επιδομάτων είναι άπιαστο όνειρο ενώ έχουν σημειωθεί και περιστατικά επιστροφής του δώρου στον εργοδότη, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται, τα διάφορα «extra» (διαγωνίσματα, ενημερώσεις γονέων κ.λπ.) θεωρούνται υποχρέωση του εργαζόμενου και όχι εργάσιμος χρόνος!!
Είναι φανερό ότι ούτε αυτά τους είναι αρκετά! Το «τέλος των μνημονίων» και η «επαναφορά» των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους εργοδότες και την κυβέρνηση (αυτή και όποια επόμενη) σημαίνουν απλά τη συνέχιση του ξεζουμίσματος των εργαζομένων για πάντα! Καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουμε και στη δικαιοσύνη, που με μια σειρά αποφάσεών της τελευταία (καθαρίστρια στο Βόλο, Κυριακάτικη αργία, μη καταβολή δεδουλευμένων), δείχνει ότι είναι βασικός πυλώνας της εφαρμογής του δόγματος «νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη».
Να μη μείνουμε αμέτοχοι! Συντονισμένα σήμερα, τσακίζουν εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα ενός υποτίθεται ευνοημένου κλάδου στην Ελλάδα. Στις καθηγητικές σχολές με το ΠΠΔΕ μας στερούν το αυτονόητο δικαίωμα να ασκήσουμε το επάγγελμα για το οποίο σπουδάζουμε. Στο δημόσιο πέρασαν το προσοντολόγιο, δηλαδή το νέο σύστημα αδιοριστίας και θεσμοθέτησης του κανιβαλισμού, όπου ο ένας θα πρέπει ‘’ να πετάξει’’ τον άλλον από τη θέση του με όπλα χαρτιά και πιστοποιητικά. Με την κατάσταση που επικρατεί με τον ΑΣΕΠ, γνωρίζουμε πως ο διορισμός είναι άπιαστο όνειρο και πως θα καταλήξουμε στα ιδιαίτερα και το κυνήγι ωρών σε φροντιστήρια μπας και πάρουμε ένα μισθό- χαρτζιλίκι. Είναι το μέλλον μας και μας αφορά όλους!
Μόνο με τη δική μας οργάνωση, αντίσταση και μαχητική κινητοποίηση μπορούμε να αποκρούσουμε αυτήν τη σφοδρή επίθεση, η οποία δεν θα είναι η τελευταία. Χρειάζεται να οργανωθούμε σε κάθε σύλλογο και χώρο δουλειάς και με ενιαίο μέτωπο φοιτητών- εργαζομένων και επιτροπές αγώνα να σώσουμε τα δικαιώματά μας. Οι εργοδότες, με αυτήν την προσφυγή, μας κηρύσσουν ανοιχτό πόλεμο. Τους διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους ότι οι πόθοι τους για εργαζόμενους δούλους δεν θα πραγματοποιηθούν.
Απαιτούμε - παλεύουμε για:
- Να απορριφθεί άμεσα η κατάπτυστη προσφυγή της ΟΕΦΕ.
- Κλαδική Σύμβαση στα φροντιστήρια, υποχρεωτική για όλους, με υποχρεωτικές αυξήσεις στους μισθούς και τα ωρομίσθια.
-Κάτω το ΠΠΔΕ και το Προσοντολόγιο.