Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΕΕΜΠ: ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ!


 ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑ!
 


Οι εικόνες των εστιών στην Αθήνα και εν γένει σε πανελλαδικό επίπεδο είναι απελπιστικές, καθώς η κατάστασή τους ολοένα και επιδεινώνεται λόγω της παντελούς έλλειψης χρηματοδότησης από το κράτος στην μέριμνα και συνολικότερα στο χώρο της παιδείας . Πιο συγκεκριμένα, οι εστιακοί φοιτητές της Ν.Ε.Ε.Μ.Π. έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με σοβαρά ζητήματα (ανυπαρξία θέρμανσης και ζεστού νερού μέσα στο καταχείμωνο σε πολλά κτίρια, την υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού), ενώ πολλοί δικαιούχοι φοιτητές μένουν στον δρόμο, χωρίς κάποια οικονομική βοήθεια μέχρις ότου και αν τελικά πάρουν δωμάτιο! Να σημειωθεί ότι παρόλο που ξεκινήσαμε να διανύουμε το εαρινό εξάμηνο οι μετεγγραφέντες φοιτητές ακόμη να πάρουν δωμάτιο !

Στα τέλη Γενάρη οι εστιακοί φοιτητές της ΝΕΕΜΠ, αλλά και άλλων εστιών στην Αθήνα (ΦΕΕΜΠ, ΦΕΠΑ, ΦΕΑ) και σε πολλές άλλες πόλεις (όπως Ξάνθη,Γιάννενα...) δέχτηκαν ένα ακόμη δυνατό χτύπημα στην καθημερινότητά τους: την πλήρη ιδιωτικοποίηση των εστιακών εστιατορίων τους.
Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ), ως φορέας που διαχειρίζεται τις εστίες, διακήρυξε διαγωνισμό ο οποίος διενεργήθηκε στις 2 Ιανουαρίου σύμφωνα με τον οποίο ιδιωτικοποιούνται πλήρως τα παραπάνω εστιακά εστιατόρια. Μέχρι στιγμής τα εστιατόρια μας λειτουργούσαν με έλεγχο και εποπτεία από το κράτος , καθώς ο κάθε εργολάβος έκανε σύμβαση με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ μόνο για τους εργαζομένους και όχι για τις προμήθειες τροφίμων. Αντικείμενο της σύμβασης  είναι πλέον και η προετοιμασία – παρασκευή και παροχή γευμάτων για τη σίτιση δικαιούχων στις φοιτητικές εστίες.
Τα αποτελέσματα των παραπάνω ιδιωτικοποιήσεων τα βλέπουμε όλοι μας καθημερινά ,αφού ερχόμαστε αντιμέτωποι :
  • τόσο με την υποβάθμιση της ποιότητας του φαγητού όσο και με την σημαντική μείωση της ποσότητας του, αφού ο εργολάβος της ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ προσπαθεί να μειώσει τα κόστη των προμηθειών, προκειμένου να βγάλει περισσότερα κέρδη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού ότι θα δίνεται από το κράτος στον εργολάβο έως και το ευτελές ποσό των 1,80 ανά δικαιούχο και για τα 3 μαζί ημερήσια γεύματα! Συχνά παρατηρούνται περιστατικά που το φαγητό έχει τελειώσει, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι οι μερίδες που μαγειρεύονται δεν αντιστοιχούν στον αριθμό των δικαιούχων εστιακών (αριθμος ο οποίος αναγραφεται στην προκήρυξη) ,μερίδες φυσικά για τις οποίες ο εργολάβος πληρώνεται κανονικά. Η κατάσταση πλέον είναι ανεξέλεγκτη, καθώς η έκπτωση της ποιότητας του φαγητού στις ΦΕΘ(Φοιτητικές εστίες Θεσσαλονίκης), οι οποίες είναι υπό εργολαβικό καθεστώς, οδήγησε σε περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων.
  • με απολύσεις εργαζομένων (κυρίως στις υπόλοιπες εστίες), γεγονός το οποίο συνεπάγεται την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και την ψυχολογική πίεση (απειλές) των υπόλοιπων εργαζομένων.
Γενικότερα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης με την χρηματοδότηση να έχει μειωθεί κατά 80%, από το 2008 μέχρι σήμερα, και οι υλικοτεχνικές υποδομές να μην επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών μας. Η κατάσταση οδηγεί, καθημερινά, στην διάλυση των ιδρυμάτων μας και προφανώς των εστιών μας που έχουν φτάσει σε οριακό επίπεδο. Αυτό αποδεικνύεται τόσο με την πρόσφατη φωτιά στις εστίες του Ηρακλείου όσο και με την υποσυντήρηση των κτηριακών υποδομών (βλ. ΦΕΠΑ-ζήτημα με την στατικότητα του κτηρίου).
Ένα είναι το μόνο σίγουρο, η άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και όλες οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις διαλύει την δημόσια και δωρεάν παιδεία και ιδιωτικοποιεί κάθε κρατική δομή. Κόβει λεφτά από την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση και τα δίνει στους τοκογλύφους δανειστές, στους πολεμικούς εξοπλισμούς και στο ΝΑΤΟ. Όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για εμάς αλλά κοιτάνε πως θα μας ξεζουμίσουν μέρα με την μέρα. Πατάνε όποιο κεφάλι πάει να σηκωθεί, για αυτό επιτίθενται και στο άσυλο. Όμως δεν θα τους περάσει!
Να μην αφήσουμε τους αγώνες στα χέρια των γραφειοκρατών της ΚΝΕ-ΠΚΣ, που δρουν διασπαστικά για το κίνημα, καπελώνουν αγώνες και μπλοκάρουν ότι δεν ελέγχουν. Άκρως προβληματικό κρίνεται και ότι ο σύλλογος μας έχει να διεξάγει Γενική Συνέλευση από τον περασμένο Δεκέμβρη, ενώ λαμβάνονται αποφάσεις για κινητοποιήσεις μέσα από τα Διοικητικά Συμβούλια, χωρίς να γίνονται γνωστές στους εστιακούς φοιτητές.
Να κινητοποιηθούμε μαζικά όλοι οι φοιτητές και να ενεργοποιήσουμε τον σύλλογο μας, μέσα από συνελεύσεις και καταλήψεις. Να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις και σε αυτό το σάπιο σύστημα για μία αξιοπρεπή ζωή. Να συντονιστούμε και με άλλες φοιτητικές εστίες και φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στην πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποσυντήρησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, και στο καθεστώς των μνημονίων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, αυτά που εμείς και οι γονείς μας μέσα από δύσκολες συνθήκες έχουμε πληρώσει και με το παραπάνω μέσα από τους φόρους. Να μην πληρώσουμε ούτε δίδακτρα/συγγράμματα, ούτε νοίκια, ούτε αντίτιμα στις λέσχες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
  • Επαρκή φοιτητική μέριμνα (θέρμανση, ζεστό νερό, συντήρηση εγκαταστάσεων, αξιοπρεπές φαγητό)
  • Στέγαση για όλους τους δικαιούχους φοιτητές, ανέγερση νέων εστιών
  • Καμία έκπτωση στην ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού
  • Καμία ιδιωτικοποίηση στην παιδεία και την φοιτητική μέριμνα
  • Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες
  • Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων - αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία και την φοιτητική μέριμνα