Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑ.ΔΑ:Ένας Ενιαίος – Μαζικός - Μαχητικός φοιτητικός σύλλογος για την ΣΤΕΦ

 Με την δημιουργία του ΠΑ.Δ.Α. και την συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας – Πειραιά, έχει δημιουργηθεί μια υβριδική κατάσταση όπου οι σχολές της ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας και της ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά έχουν ενοποιηθεί αλλά όχι οι φοιτητικοί σύλλογοι και τα διοικητικά τους συμβούλια (ΔΣ) τα οποία παραμένουν διαχωρισμένα και υπολειτουργούν ανάλογα με τις διαθέσεις των δυνάμεων που τα απαρτίζουν (ΠΑΣΠ-ΔΑΠ-ΚΝΕ-Bloco) και ανά περιπτώσεις αναγνωρίζουν την λειτουργία τους ή όχι. Ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την δυσλειτουργία του συλλόγου, όπως έγινε και στις προσπάθειες για την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης της ΣΤΕΦ όπου η κάθε δύναμη, ανάλογα με το αποτέλεσμα αναγνώριζε ή όχι την διαδικασία.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος έχουν διαμορφωθεί δύο επικίνδυνες, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, προτάσεις:
Η γραμμή των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ όπου προτείνουν την δημιουργία ενός ενιαίου συλλόγου με νέο καταστατικό το οποίο θα ψηφιστεί μέσα από μια καταστατική συνέλευση (γενική συνέλευση με αυξημένη απαρτία) και θα αποτελεί την πρόταση της κάθε παράταξης.
Αρχικά, η καταστατική συνέλευση δεν είναι μια διαδικασία όπου θα συγκεντρωθούν οι οργανωμένες δυνάμεις και θα ψηφίσουν ένα νέο καταστατικό όπου το αποτέλεσμα θα κριθεί ανάλογα με τα μέλη της κάθε δύναμης. Μια καταστατική συνέλευση, απαιτεί έναν ικανό χρόνο προετοιμασίας και ενημέρωσης των φοιτητών του συλλόγου ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή συμμετοχή στην πιο σημαντική συλλογική διαδικασία του.
Επίσης, το καταστατικό του συλλόγου είχε γραφτεί σε μια περίοδο ανάπτυξης του φοιτητικού κινήματος και των αγώνων του και αποτυπώνει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που αυτοί είχαν κερδίσει. Οι συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, προερχόμενες από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, χαρακτηρίζουν κάθε φοιτητικό αγώνα ως τραμπουκισμό μειοψηφιών και τα πανεπιστήμια άνδρα ανομίας. Έχουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και της καταστολής των αγώνων από την αστυνομία και τα ΜΑΤ. Ενώ, όπως δηλώνει και ο Κ Μιτσοτάκης σε κάθε τόνο, είναι υπέρ των διδάκτρων και της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, πετώντας έτσι τα όποιον δεν έχει να πληρώσει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι δυνάμεις αυτές, με την δημιουργία νέου καταστατικού στα μέτρα τους, θέλουν να θεσμοθετήσουν το καθεστώς που έχουν διατηρήσει και τους εκτρέφει τόσα χρόνια. Ένα καθεστώς συναλλαγών με τις διοικήσεις και τους μεγαλοκαθηγητές του ιδρύματος με σημειώσεις, πάρτυ και ότι άλλο είναι αναγκαίο για να συντηρούν τον πελατειακό τους μηχανισμό. Οραματίζονται έναν φοιτητικό σύλλογο αδρανή, όπου η κύρια λειτουργία του θα είναι να ενσωματώνει τους φοιτητές στη λογική της “αξιοκρατίας” και του κανιβαλισμού.
Βάζουν κάθε δυνατό εμπόδιο ώστε οι φοιτητικοί σύλλογοι και τα Δ.Σ. τους να αποτελούν πραγματικά όργανα των φοιτητών που θα λειτουργούν για την διεκδίκηση των αναγκών τους. 

Η γραμμή της ΚΝΕ-ΠΚΣ, αφορά την διάσπαση του φοιτητικού συλλόγου σε 8 μικρότερους συλλόγους (όσοι και τα τμήματα της σχολής) και την δημιουργία ενός ανώτερου Δ.Σ. της ΣΤΕΦ. Προς υπεράσπιση αυτής της πρότασης η ΚΝΕ-ΠΚΣ επιστρατεύει κάθε πιθανή και απίθανη επιχειρηματολογία, όπως το γεγονός της αδυναμίας πραγματοποίησης γενικής συνέλευσης, μάλλον η ΠΚΣ ξεχνάει τις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο πέρυσι όσο και στην αρχή της χρονιάς, αλλά και ψέματα, όπως το παράδειγμα του ΕΜΠ όπου ανακάλυψε ένα ανώτερο ΔΣ το οποίο συσπειρώνει όλες τις σχολές μηχανικών. Είμαστε πραγματικά πολύ περίεργοι να μάθουμε περισσότερα για αυτό το φανταστικό Δ.Σ. και την λειτουργία του.
Το γεγονός πως ο φοιτητικός σύλλογος της ΣΤΕΦ εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες φοιτητές είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του, δίνοντάς του τεράστια δυναμική συσπείρωσης και αγωνιστικότητας. Ο κατακερματισμός του συλλόγου σε μικρότερους που θα εκπροσωπούν πολύ μικρότερο αριθμό φοιτητών θα ήταν μια εξίσου καταστροφική εξέλιξη που θα τον αποδυνάμωνε συντριπτικά και θα οδηγούσε τα μικρότερα κομμάτια στην αδράνεια και στην μετατροπή τους σε σφραγίδες που θα επικυρώνουν αποφάσεις του ΜΑΣ.
Τέλος, απορία προκαλεί πως η συγκεκριμένη πρόταση περιορίζεται μόνο στην σχολή της ΣΤΕΦ και όχι σε όλους τους συλλόγους του ΠΑ.Δ.Α. όπου οι συσχετισμοί ευνοούν την ΚΝΕ-ΠΚΣ, φαίνεται εκεί η μη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων και ο μεγάλος αριθμός φοιτητών δεν αποτελεί πρόβλημα για τους γραφειοκράτες της ΠΚΣ.
Η γραμμή της ΚΝΕ-ΠΚΣ είναι η ίδια που εφαρμόζει το ΚΚΕ χρόνια διαιρώντας τους εργαζόμενους και τα σωματεία τα οποία τα έχει μετατρέψει σε ουρές του ΚΚΕ, σε όποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να επιβάλει την συγκεκριμένη γραμμή, καταφεύγει σε τραμπουκισμούς και φυσική βία εναντίων των  εργαζομένων και στην διάσπαση των σωματείων. Αυτή η πρακτική στο μόνο που ευνοεί είναι στο να αναπαράγεται ένας μηχανισμός για το ΚΚΕ και τις παρατάξεις του.

Τα Εναίδρα-ΕΑΑΚ, παραμένουν σε μια κενή συνθηματολογία για όλη την εξουσία στις γενικές συνελεύσεις, χωρίς να έχουν μια συγκεκριμένη πρόταση για την οργάνωση του συλλόγου. Σε κάθε πραγματική προσπάθεια οργάνωσης των φοιτητών από τα κάτω είναι απέναντι, όπως είδαμε και πέρυσι με την μη συμμετοχή τους και την συκοφάντηση του αγώνα ενάντια στις συγχωνεύσεις και της πρωτοβουλίας που συσπείρωσε εκατοντάδες φοιτητές. Ενώ και σε μια σειρά από σχολές παρακωλύουν την λειτουργία των συλλόγων και των Δ.Σ. με διάφορα γραφειοκρατικά κολλήματα.

Οι σύλλογοι στα χέρια των φοιτητών!

Η κατάσταση που έχει βρεθεί ο σύλλογος αποτελεί ένα αντικειμενικό πρόβλημα, η λύση του όμως δεν είναι η αδρανοποίηση και η ουσιαστική διάλυσή του. Ο φοιτητικός σύλλογος της ΣΤΕΦ πρέπει να ξεκινήσει την ουσιαστική προετοιμασία μιας μαζικής καταστατικής συνέλευσης όπου όλοι φοιτητές θα παρέμβουν και θα διαμορφώσουν έναν ενιαίο αγωνιστικό σύλλογο όπου θα παλεύει ενάντια σε όλα τα προβλήματα που βιώνουμε από την πρώτη μέρα ίδρυσης του ΠΑ.Δ.Α., τα οποία τείνουν να γίνουν μια νέα πραγματικότητα στην εκπαίδευση.

Ο νέος φοιτητικός σύλλογος της ΣΤΕΦ πρέπει να δημιουργηθεί ώστε:
  • Να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φοιτητών, υπερασπίζοντας το δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν παιδεία, σίτιση και στέγαση.
  •  Να είναι ανεξάρτητος από τις πρυτανικές αρχές, το κράτος και κομματικούς μηχανισμούς.
  •      Να λειτουργεί με δημοκρατική οργάνωση μέσα από γενικές συνελεύσεις και φοιτητικές εκλογές.
  •      Να στέκεται αλληλέγγυος στους αγώνες των εργαζομένων και να υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους, καθώς και εμείς αποτελούμε τους αυριανούς εργαζόμενους που θα αντιμετωπίζουμε τις ίδιες συνθήκες και προβλήματα.

Οι συγκεκριμένες θέσεις πρέπει να αποτελούν την βάση για την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας ανασυγκρότησης του φοιτητικού συλλόγου της ΣΤΕΦ, ώστε να συζητάμε για έναν σύλλογο που θα αγωνίζεται πραγματικά σύμφωνα με τις ανάγκες των φοιτητών στηριζόμενος στους ίδιους τους φοιτητές και με μαχητικές μορφές πάλης να λειτουργήσει σαν πυροδότης για την ανατροπή όλων των μνημονιακών πολιτικών και των υπηρετών τους, νέων και παλιών, και θα τραβήξει στον αγώνα ολόκληρη την κοινωνία.
Σε περίπτωση καταστρατήγησης αυτών των βασικών αρχών, οι δυνάμεις που λυμαίνονται, τον σύλλογο θα επιχειρήσουν την δημιουργία ενός συλλόγου - πειθήνιο όργανο των μνημονιακών δυνάμεων και την εξυπηρέτηση των δικών τους σκοπών και συμφερόντων.