Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Καταγγελία για το ρατσιστικό και νεοφιλελεύθερο παραλήρημα καθηγητών του Π.Τ. Νηπιαγωγών Ιωαννίνων



Την τελευταία εβδομάδα, οι φοιτητές του τμήματος Νηπιαγωγών αντιμετωπίζουν προσβλητικά σχόλια από συγκεκριμένους καθηγητές, οι οποίοι μέσα στο μάθημα με έναν αυταρχικό και προσβλητικό τρόπο μειώνουν την προσωπικότητα  των φοιτητών τους, αλλά και δυσφημίζουν το τμήμα, καθώς και την ιδιότητα του καθηγητή.   

Συγκεκριμένα την Τρίτη 05/03, στο μάθημα του 1ου έτους, “Θεατρική Παιδεία”, η «καθηγήτρια» Α. Καραμήτρου ξεκίνησε το μάθημα με μία ακραία επίθεση στους φοιτητές, με αφορμή ότι δεν είχαν κάτσει ακόμα στις θέσεις τους, λέγοντας τα εξής: «φέρεστε σαν κότες, δεν έχετε αισθητική μέσα σας, είστε ξεφτίλα και δεν σέβεστε τους καθηγητές». Η συγκεκριμένη καθηγήτρια έβγαλε από την αίθουσα μια φοιτήτρια με την πρόφαση ότι την ενοχλούσε, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να υπάρχει κάποια αφορμή. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, συνέχισε τις προσβολές. Το παραλήρημα της συγκεκριμένης «καθηγήτριας», δεν σταμάτησε εκεί και στην συνέχεια σχολίασε πως «πλέον στα σχολεία δεν διδάσκεται η ελληνική ιστορία, αλλά έχουν μετατραπεί σε τουρκόφιλα και αλβανόφιλα»!
Η αντιδραστική αυτή συμπεριφορά, θυμίζει περισσότερο εθνικιστικό παραλήρημα, παρά λόγο καθηγητή πανεπιστημίου, είναι ρατσιστική απέναντι στους αλλοεθνείς συμφοιτητές μας και πρέπει να καταδικαστεί. Επιπλέον, έκανε μία ακόμα ρατσιστική επίθεση, αυτή τη φορά στους ομοφυλόφιλους, λέγοντας πως «αηδιάζει να βλέπει άντρες να έχουν γυναικεία ένδυση» και τους χαρακτήρισε «καραγκιόζηδες». Μετά από όλα αυτά, όταν κάποιοι από τους φοιτητές αντέδρασαν, δέχτηκαν πάλι επίθεση, με απειλές του τύπου «δώσε μου το όνομά σου, θα σας πάω στον πρύτανη και θα τα πούμε στην εξεταστική». Αφού τους απείλησε πως θα τους κόψει στο συγκεκριμένο μάθημα, τους «είπε να μην ξαναπάνε και πως δεν θα τους δέχεται από δω και πέρα στην αίθουσα». Το καταπληκτικό είναι ότι μετά από όλα αυτά, στο τέλος του μαθήματος η κ. Καραμήτρου είπε μέσα στο μάθημα πως «είναι κομμουνίστρια και πως μόνο αυτή ξέρει από αρχές και αξίες». Δηλαδή, δεν έφταναν τα όσα είπε, αλλά επιχείρησε να τα συνδέσει με τις αξίες του κομμουνισμού! Προφανώς καμία σχέση δεν έχει με τον κομμουνισμό η συγκεκριμένη καθηγήτρια. Μάλλον μεγαλύτερη σχέση έχει με απόψεις του γνωστού «τουρκοφάγου» κόμματος της ελληνικής βουλής, που έχει μέλη μόνο με 100% ελληνικό DNA.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω,  τη προηγούμενη εβδομάδα πάλι σε μάθημα του 1ου έτους, ο καθηγητής Θ. Θάνος, απευθύνθηκε στους φοιτητές λέγοντας «δεν ασχολούμαι με άτομα που έγραψαν 13.000 μόρια». Η λογική του συγκεκριμένου καθηγητή ανοίγει έναν δρόμο που οδηγεί σε πανεπιστήμια μόνο για λίγους, σε σχολεία μόνο για λίγους, σε εκπαίδευση μόνο για λίγους, για τους «άριστους». Αντί να περιορίζεται στα μόρια ο κύριος καθηγητής, θα του συνιστούσαμε να δει σε ποια κοινωνία βρίσκεται και να βγει από την γυάλα του που μάλλον είναι κλεισμένος. Να δει πρώτα από όλα αν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έχουν χρηματοδότηση ή αν αντίθετα αυτή έχει πετσοκοπεί από όλες τις κυβερνήσεις, να δει αν οι μαθητές έχουν φαγητό στο σπίτι ή αν έχουν δύο άνεργους γονείς, να δει αν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους φοιτητές. Μάλλον όμως ζητάμε πολλά από τον «κύριο άριστο», ο οποίος κοιτάζει να κράξει τον πιο αδύναμο, αντί να τα βάλει με αυτούς που μας έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση και βέβαια αυτοί δεν είναι οι φοιτητές του που έγραψαν 13000 μόρια.
Φτάνει πια!  Δεν θα κάτσουμε να δεχτούμε αυτές τις απαράδεκτες επιθέσεις, τα χυδαία και προσβλητικά σχόλια. Οι καθηγητές δεν είναι ούτε στρατονόμοι, ούτε παιδονόμοι! Αν θέλουν να έχουν τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές και απόψεις μπορούν να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους, αλλά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κάνουν με αυτές μάθημα και να απειλούν τους φοιτητές. Καλούμε όλους τους φοιτητές, το διδακτικό και το διοικητικό προσωπικό να καταδικάσουν και να απομονώσουν τις παραπάνω λογικές και συμπεριφορές με κάθε τρόπο.
Κανένας φοιτητής δεν είναι μόνος του απέναντι στην καθηγητική αυθαιρεσία. Έχουμε την δύναμη μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες να επιβάλουμε στην πράξη ότι κανένας καθηγητής δεν πρόκειται να κάνει κατάχρηση εξουσίας και δεν θα παίζει με την αξιοπρέπειά μας. Καταγγέλλουμε τις πράξεις των συγκεκριμένων καθηγητών, αλλά και κάθε άλλου θεσμικού ή αυτόκλητου μνημονιακού αξιολογητή. Απαιτούμε τον σεβασμό που μας αρμόζει, επιβάλλοντας τον συλλογικά με τους αγώνες μας.